Interviul cu Alexander DE JAEGER



ÃŽntr-un scurt interviu pentru Clubul European - ASEM Alexander DE JAEGER a raspuns la intrebarile legate de activitatea Oficiului reprezentantului special al UE in Moldova si despre interesul sau fata de tara noastra:

CE: Cind ati inceput sa lucrati cu Republica Moldova si ce v-a trezit interesl fata de tara nastra?

ADJ: Am inceput lucrul cu Moldova la sfirsitul lunii Arilie 2007. Interesul meu fata de Moldova a fost motivat de schimbarile in situatia internationala in contextul careia aceasta tara incearca sa-si gaseasca un viitor. Republica Moldova incearca sa-si gaseasca calea de dezvoltare ca o republica multietnica inconjurata de vecinii mari. ÃŽn acest sens Moldova este asemanatoare cu tara mea, Belgia.

 

CE: Care sunt prioritatile Oficiului Reprezentantului Special UE in Moldova pentru anii 2008-2009?

ADJ: O prioritate foarte importanta al Oficiului Reprezentantului Special UE in Moldova este oferirea ajutorului in reglementarea conflictului Transnistrian. Pentru a atinge acest scop suntem implicati activ in procesul de negociere cu partenerii: Rusia, Ukraina, Statele Unite si OSCE. ÃŽn acelas timp incercam sa apropiem Chisinau si Tiraspol si sa avem negocieri directe din nou. Nu este un proces foarte usor, deoarece ca ambele parti nu au incredere unul in alta. De sigur UE nu doreste pur si simplu orice solutie in reglementarea acestui conflict: noi dorim sa vedem viitorul Moldovei ca un stat eficient si democratic.

 

CE: Un think tank din Moldova IDIS Viitorul a publicat o analiza "Planul de actiuni UE / RM: restante sau esec total?" Considerati ca Planul de actiuni este un esec sau Molova are nevoie de mai mult timp pentru realizarea acestuia?

ADJ: Planul de actiuni este un document foarte provocator pentru Moldova. Desigur se observa un mare progres in ultimii ani, dar cred ca toti sunt de acord ca Moldova are nevoie de mai mult timp pentru realizarea acestuia. Comisia Europeana desigur ajuta Moldova in acest sens. ÃŽn aprilie Comisia Europeana va publica "Raportul progreselor" cu evaluarea implementarii Planului de Actiuni. ÃŽn baza acestuia Uniunea Europeana va incepe elaborarea unui nou acord intre UE si Moldova.

 

CE: Dupa cum stim Mr. Kalman Mizsei, Reprezentant special al UE pentru Moldova a vizitat tara in weekend-ul acesta. Care a fost scopul vizitei si rezultatul acesteia?

ADJ: ÃŽn timpul ultimei vizite a Reprezentantul special al UE a fost informat de catre conducerea Moldovei despre procesul de negociere cu Rusia. Dupa cum stiti presedintele Vladimir Voronin a avut o intilnire cu presedintele Putin in ianuarie. Reprezentantul special al UE pentru Moldova de asemenea a vizitat regiunea din partea dreapta a Nistrului (Corjova, Cocieri, Malovata Noua) cu scopul de a vedea care este situatia acestor localitati. ÃŽn sfirsit reprezentantul special al UE pentru Moldova de asemenea a rugat Chisinau si Tiraspol sa coopereze in cadrul "masurilor de consolidare a increderii" initiate de Presedintele Vladimir Voronin in Octombrie.

 

 

 

Articol adaugat de: Nadejda Cojuhari
Alte articole de la acest autor: