Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 3327

Mihai Bologan și ce să faci dacă AI Idei!



mihaiAlex: Domnule Mihai Bologan, povestiți-ne despre dvs și despre scopurile dvs.

Mihai: Despre mine pot să spun trei lucruri: sunt lector universitar, conduc un ONG și lucrez în calitate de consultant național în statistică. În dependență de situție, una din cele trei calități mă reprezintă. Îmi place să lucrez cu oamenii, îmi place procesul de predare și îmi place ca reușesc să îmbunătățesc activitatea unor instituții de stat cu care am cooperat până acum. Scopuri ascunse sau meschine  nu am, îmi trăiesc viața bucurându-mă de tot ce-mi oferă ea.

Alex: Cum a apărut idea Academia Ideilor (AI)?

Mihai: Inițial, după ce Clubul IDEA a fost un succes, iar continuarea lui în același format era imposibilă, m-am gândit să încerc ceva nou, și anume Clubul IDEA 2.0. Am adunat câțiva colegi din Club, la care s-au mai alăturat câteva persoane entuziasmate de această activitate și am început să planificăm noul proiect. Până la urmă, am ajuns la câteva concluzii: noul proiect trebuie să fie mai deschis pentru cei din jur, trebuie să fie mai interactiv, mai orientat spre tineri, să aibă o finalitate și să prezinte un curs de instruire economică neformală. Reieșind din acestea, am redenumit proiectul în Academia Ideilor, ceea ce a fost corect, deoarece am creat mai mult decât un Club, a fost un grup de 35 persoane ce au făcut parte din AI și au fost și mai mulți organizatori.

Alex: Ce este anume Academia ideilor?

Mihai: În cadrul proiectului Academia Ideilor, am avut un număr mare de ședințe, membrii venind în număr mare la ele indiferent de condițiile meteo de afară și sacrificând, prin aceasta, o bună parte din ziua de sâmbătă. Au fost discutate mai multe subiecte economice, au fost folosite metode interactive, prin care membrii au reușit să-și exprime propriile idei și viziuni, dar și să afli și de la colegi mai multe. Am avut la fiecare din cele opt module, specialiști invitați, ce dădeau o notă de apreciere membrilor și ideilor lor. Am făcut prezentări publice, la una din ele, doar membrii AI făcând toate prezentările. Au mai fost și multe activități în afara ședințelor: vizite în teritoriu, invitații la emisiuni TV, dar și multe offline-uri.

Alex: Care erau riscurile și așteptările?

Mihai: Riscul principal a fost că proiectul nu va fi popular și un număr mic de participanți vor rămâne până la capăt. Până la urmă, au rămas 26 de membri, ceea ce este un rezultat foarte bun. Așteptări deosebite nu am avut, am fost mai mult focusați să creăm un proiect nou, inedit. Reieșind din asta, ne învățam pe parcurs și corectam unele aspecte, altele le îmbunătățeam.

Alex: Ce credeți că a adus nou AI și ce schimbări a produs?

Mihai: Acum, la doar o lună de la încheierea proiectului e prematur de spus care a fost impactul exact. Timpul va arăta mai bine. Totuși, îndrăznesc să cred că a fost o experiență utilă pentru organizatori, în special datorită faptului că proiectul nu a avut finanțare din exterior, dar și-a atins toate obiectivele. Poate cel mai mare impact al proiectului a fost asupra membrilor, ce au obținut anumite deprinderi, pe care le vor folosi ulterior în alte activități.

Alex: Lucrul cu care vă mândriți cel mai tare de la AI?

Mihai: Cel mai frumos lucru e că a fost creat un colectiv ce a petrecut foarte mult timp împreună și care a participat la proiect, practic dezinteresat. Mă mai mândresc și cu faptul că Academia Ideilor este cunoscută de mulți tineri, dar și de specialiști și de funcționari publici. 

Alex: Continuitatea proiectului?

Mihai: Există toate premizele ca proiectul să continuie cu o nouă fază: „Academia Ideilor II”. Oricum, dacă se va desfășura proiectul, eu nu voi participa la implementarea lui. În prezent, încerc să formez o echipă ce ar putea „duce în spate” un asemenea proiect de amploare și responsabil. Dacă-mi va reuși, vom avea chiar din septembrie 2011 un proiect nou.

Alex: Ce schimbări în cadrul proiectului ați aduce?

Mihai: Nu pot dezvălui prea multe acum, deoarece multe aspecte nu sunt sigure pentru noul proiect. Ceea ce-mi doresc, e o acoperire mai mare pentru proiect, ceea ce ar însemna ca tinerii din alte regiuni să participe la el. De asemenea, doresc mai mulți specialiști să participe în activitățile noului proiect, iar participanții să poată învăța mai multe.

Alex: Care a fost feedback-ul pt AI?

Mihai: Am primit câteva mesaje private, în care am aflat despre impresiile bune pe care le-a făcut AI asupra lor. De asemenea, am fost surprins să aflu de la mulți tineri că așteaptă să se înceapă noul proiect și ar dori să aplice pentru el. Asta probabil că este cel mai important.

Alex: Așteptări de la AI 2?

Mihai: Dat fiind că nu voi fi în țară, în perioada în care el se va implementa, îmi doresc ca noul proiect să fie reușit și dus pînă la capăt. De asemenea, voi ține pumnii pentru noii organizatori să aibă tărie de caracter și să-și păstreze entuziasmul pînă în luna iunie 2012, cînd se va încheia noul proiect, dat fiind că din propria experiență știu că e dificil să conduci un proiect de o perioadă mare, în condițiile în care mai ai și un serviciu.

Alex: Când putem aveam mai multe informații și cum oamenii are putea să aplice, și de ce ar face-o?

Mihai: Aplicările vor fi posibile în luna august și începutul lunii septembrie 2011. De ce ar face-o? În primul rând pentru sine, pentru dezvoltarea unei serii de abilități economice, analitice, antreprenoriale, de comunicare, de lucru în echipă ș.a.m.d. Orice tânăr care dorește să aplice la „Academia Ideilor II” trebuie să știe că va trebui să se implice pentru a obține mai multe din acest proiect. Academia Ideilor oferă o experiență unică, din toate punctele de vedere, iar participarea în cadrul proiectului îți oferă doar avantaje.

Alex: Mulțumesc pentru atenția acordată și ne auzim deja la  Academia Ideilor 2!

Interviu realizat, cu drag, de către Acasă la Fluturaș!

academia ideilor