Un grup de avocați au fost instruiți să apere drepturile jurnaliștilor din Moldova prin programul CRJM privind dreptul mass-media



DSC 043718 avocați/te și-au fortificat cunoștințele în domeniul dreptului mass-media, pentru a putea oferi servicii juridice de calitate și în timp util jurnaliștilor/stelor din Republica Moldova. Aceștia/acestea au beneficiat de instruiri din iulie până în noiembrie 2020  în cadrul unui program organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) la Chișinău.

Programul de instruiri  a fost gândit ca un răspuns la necesitatea stringentă de apărare a drepturilor și intereselor jurnaliștilor din Republica Moldova, care se confruntă cu încălcări flagrante ale drepturilor lor. La unele instruiri au participat și jurnaliști, care s-au împărtășit cu provocările și problemele existente în viața lor profesională.

„Actualmente, lumea este plină de știri și informații false, de cazuri de violare a libertății de exprimare și anume în aceste vremuri avem nevoie cel mai mult de o mass-media puternică și independentă. Pentru a-i putea apăra drepturile, avem nevoie de juriști competenți în domeniu. Sper ca avocații participanți la acest program să utilizeze capacitățile dobândite pentru protejarea valorilor democratice” a menționat domnul Adam AMBERG, șeful secției Cooperare pentru Dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei la Chișinău.

 „Și până la acest seminar am avut cazuri practice (ce țin de dreptul mass-media), însă în acest program am învățat ceva nou, dat fiind faptul că jurisprudența permanent se actualizează. Sper că jurnaliștii mă vor contacta pentru a putea colabora și a aplica ceea ce am învățat aici” a spus domnul Alexei CROITOR, avocat din Chișinău.

„Dat fiind faptul că la Ziarul de Gardă suntem specializați în scrierea investigațiilor, deseori ne confruntăm cu atacuri, suntem acționați în instanțele de judecată. Acest program a fost util, deoarece acum cunoaștem mai detaliat cum să ne apărăm drepturile. Cred că vom colabora în viitor cu avocații din acest program. Ar fi de dorit ca aceste instruiri să continue pentru că legislația și starea de fapt a lucrurilor se schimbă în permanență” a menționat doamna Corina ȘEREMET, jurnalistă la Ziarul de Gardă.

„CJI oferă asistență juridică și consultații juridice jurnaliștilor și presei independente, deoarece, aceștia sunt deseori atacați verbal sau fizic atunci când sunt pe teren. Avem foarte mulți avocați în Republica Moldova, însă din păcate foarte puțini specializați în domeniul mas-media. Iată de ce aceste cinci instruiri au fost foarte importante și speram ca avocații participanți ai acestui program să colaboreze cu CJI pentru apărarea jurnaliștilor” a spus Anastasia NANI, directoare adjunctă a Centrului pentru Jurnalism Independent.

 „Atunci când libertatea de exprimare este în pericol, este imperativă susținerea și protejarea mass-media, contribuind astfel și la o democrație funcțională. CRJM a organizat acest program pentru a facilita colaborarea ulterioară și schimbul de experiență între avocați și reprezentanți mass-media. Ne dorim ca după acest program avocații să acorde, contra plată, asistență profesionistă mass-media din Republica Moldova” a menționat domnul Vladislav GRIBINCEA, președintele CRJM.

Formatori în cadrul instruirilor au fost atât experți naționali, cât și internaționali: Vladislav GRIBINCEA, avocat și președinte CRJM; Dragoș CUCEREANU, jurist la grefa CtEDO; Eugeniu RÎBCA, jurist și expert în legislația mass-media; Bogdan MANOLEA, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet din România și Galina ARAPOVA, expertă din Rusia în libertatea de exprimare.

Participanții au învățat despre următoarele subiecte din domeniul dreptului mass-media

  1. Libertatea de exprimare, principii și restrângeri;
  2. Defăimarea/apărarea onoarei și demnității, dreptul la viața intimă, familială și privată;
  3. Accesul la informații de interes public și protecția datelor cu caracter personal;
  4. Raporturile dintre presă și Consiliul Audiovizualului;
  5. Garanțiile libertății de exprimare în procedurile penale și contravenționale

Programul a avut loc în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației” implementat de CRJM și finanțat de Suedia.