12 tineri participanți la I-mul training din cadrul proiectului „Youth Media Marathon, Bălți”

AO Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA”, AO Asociația Reporterilor Media Nord în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT din cadrul DÎTS municipiul Bălți, cu suportul Uniunii Europene, în perioada august 2020 - martie 2021 implementează proiectul „Youth Media Marathon, Bălți”.

12 tineri amatori în social media din municipiul Bălți, în data de 12-13 septembrie 2020 au participat la I training cu tema: ”Valorile UE/Servicii publice -Decidenți”. Training-ul a vizat câteva secțiuni teoretice, dar și o ieșire în teritoriu. Astfel, participanții au fost familiarizați cu esența noțiunii de Valoare UE, au lucrat pe echipe pentru a răspunde la întrebarea acuzativă la următoarele probleme identificate în comunitate : calitatea apei, invazia deșeurilor menajere în municipiu, iresponsabilizarea locuitorilor, atitudinea decidenților, nivel înal de poluare a solului ș.a.

Cu ghidarea experților Ceban Irina Aliona și Zubco Alexandru, participanții, timp de 2 zile au lucrat la identificarea problemelor de mediu din municipiul Bălți, și la trasarea conexiunii între problema acută de mediu și decidenți, implicarea/neimplicarea cetățenilor.

În următoarele 4 luni, urmează implicarea tinerilor în Cursul integru de formare pentru activiști media, Teambuilding-uri pentru echipă, concurs al materialelor media realizate și un Marathon de materiale video în spațiul Anticafenelei Bălți cu implicarea a 125 tineri din municipiu, a menționat coordonatoare de proiect_Mihalcean Nonna.

Cursul practic v-a continua cu următoarele teme:

„Reguli în procesul de realizare a fotografie”;

„Filmarea și montarea reportajelor video”;

„Interviul și StoryTelling - ca metode de informare”.

Finalitatea proiectului prevede abilitarea a 12 tineri din regiunea de Nord, în social media și familiarizarea cu valorile europene, conștientizarea importanței prestării serviciilor publice de calitate în mun. Bălți.

__________________

AO „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” împreună cu partenerii mass-media AO „Asociația Reporterilor Media Nord” sunt beneficiarii Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Youth Media Marathon Bălți” în Bălți.


Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
3