Un îndrumar necesar și util pentru întreprinderile mici și mijlocii



Ghidul “Cum să beneficiem de ZLSAC. Ghid practic”  a fost elaborat de Uniunea Întreprinderilor din Letonia ((www.savieniba.lv) în cooperare cu Asociația Georgiana “Femeile în afaceri” (www.gawb.ge), Uniunea Publică de Cercetări Strategice și Investigații Analitice din Azerbaijan și AO BIOS, Moldova (http://bios.ong.md) în cadrul Proiectului "Beneficiind de piața liberă a UE: Ghidul practic al IMM-urilor pentru învățarea ZLSAC din experiența Letoniei".

Acest îndrumar a fost elaborat în baza discuțiilor părților interesate în cadrul mesei rotunde și atelierilor realizate în Georgia, Azerbaidjan și Moldova. Ghidul descrie situația ÎMM-urilor în țările care au realizat proiectul, oportunitățile  care le oferă întreprinderilor Acordul de Asociere, injclusiv de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Un interes deosebit pentru antreprenori prezintă exemplele de bune practici și eșecuri în exportul Letoniei către UE dar și sfaturi practice pentru antreprenori cu privire la modul în care să se poată pregăti mai bine și active pentru a folosi beneficiile create de Acordul respectiv.  Analiza atât a părților tari, cât și slabe ale unor produse pentru export din Georgia, Moldova şi Azerbaidjan, dar și oportunitățile și riscurile legate de exportul produselor respective în țările UE sunt exemple concrete care pot servi ca repere pentru antreprenori de a lua în considerație atât mediul intern, cât și cel extern în decizia de a exporta producția în UE.

Sperăm că această lucrare va fi utilă atât antreprenorilor, cât și tuturor părților interesate care au sau doresc să aibă relații comerciale cu țările UE.

Manualul în limba engleză este disponibil aici (http://bios.ong.md/en/un-indrumar-necesar-pentru-intreprinderile-mici-si-mijlocii/), iar în cea Română, îl puteți accesa aici http://bios.ong.md/un-indrumar-necesar-pentru-intreprinderile-mici-si-mijlocii/.

Mulțumim partenerilor noștri pentru cooperarea fructuoasă în pregătirea manualului realizarea cu succes a proiectului, precum și UE pentru susținere de a realiza acest proiect.. Aceasta este o temelie a colaborării noastre în viitor.

Acest material a fost produs cu asistența Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a partenerilor de implementare a proiectelor și nu poate fi în nici un fel reflectat de opiniile Uniunii Europene.