Activitate de voluntariat de VIS la centrul de zi din Sîngerei



O echipă formată din reprezentanţii mai multor organizaţii, a plecat la Sîngerei, la centrul de zi pentru fete şi au desfăşurat o activitate artistică şi o prezentare despre fenomenul traficului de fiinţe umane şi metodele de prevenenire pentru fiecare dintre copilele de acolo. Activitatea VIS: Voluntariat. Implicare. Solidaritate a fost iniţiată şi derulată în beneficiul prevenirii traficului de fiinţe umane, în special a fetelor şi a minorilor. Săptămîna Naţională a Voluntariatului insuflă tuturor spirit de implicare şi solidaritate în realizarea unor acţiuni de impact pentru comunităţile din care facem parte.

vio si mihaVoluntari ai organizaţiilor Serviciu pentru Pace , Clubul Oratorilor, Creat Vizibil şi Centrul de Instruire şi Consultanţă Organizaţională au devenit echipa de implicare şi acţiune cu finanţarea şi sprijjinul Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova. Activitatea artistică a constat în confecţionarea în grup a 3 tablori din pînză. Fetele de la centrul de zi pentru fete MARANATA din Sîngerei obişnuiesc să facă acest lucru de două promoţii deja, fiind instruite de către profesoara lor. De această dată, tinerele de la centru au invitat fetiţe din comunitate, pentru a le arăta arta confecţionării florilor din material şi designul culorilor pe un tablou. Priveliştea a fost una încîntătoare. Copilele au fost foarte receptive la această idee şi au participat la selectarea şi alipirea fiecărui element din tablourile lor. O creaţie comună, atinsă de către fiecare fetiţă , în faţa căreia am rămas fără de cuvinte la final, ştiind că este opera unor discuţii, argumente şi colaborări.

 

                                                                                                     pe covor

 

Scopul acestei activităţi a fost de a încuraja fetele să fie solidare în activitatea lor şi de a se sprijini atunci cînd au nevoie să apeleze la ujutoul unul alteia. “Avîndu-ne una pe alta, suntem în siguranţă”, acesta a fost mesajul activităţii. Grupul de fete a fost invitat pentru o discuţie pe covor în camera lor de activităţi. Proiectorul, noua tablă pe care au primit-o în dar şi feţele noi ale oaspeţilor, le-a făcut curioase. Discuţia despre formele de trafic de fiinţe umane şi modalităţile de prevenire a luat amploare, cum nici nu ne-am aşteptat. Ba mai mult, fetele au fost în stare să exemplifice şi să întrebe în situaţii concrete. La final, le-au fost prezentată o situaţie scenică de comunicare a traficantului cu o potenţială victimă, în care participantele au avut ocazia să intervină pentru a opri eventualul sfîrşit negativ al cazului. Fetiţele au jucat şi ele mici scenete, foarte creative şi pline de realitatea vieţilor lor. Ideea solidarităţii dintre ele a revenit şi în cadrul discuţiei de pe covor.

Concluziile discuţiilor au fost clar punctate de înseşi participantele noastre, după care au pornit spre casele lor, după o activitate mai specială din cadrul orarului lor de la centru.

impreuna20 de fete, de la 7 la 17 ani frecventează centrul de zi pentru fete, pentru a beneficia de suport educaţinal, hrană şi intervenţie în situaţii de risc. Situaţia lor finaciară sau familiară le marginalizează şi le limitează posibilităţile de dezvoltare firească în societate, făcîndu-le să se confrunte cu riscuri de tot felul. Misiunea Centrului este de a le fi aproape în momentele esenţiale ale vieţii lor de viitoare femei ale comunităţii, de a le dezvolta abilităţile de trai independent şi formarea personalităţii.

Directoare proiectului, dna Elena Tabarcea, a salutat iniţiativa acestei activităţi, întrucît dumneaei este cea care cunoaşte povestea de viaţă a fiecărei fetiţe în parte şi consideră că este o informaţie extrem de valoroasă educarea lor în evitarea situaţiilor stranii, de a nu fi victimele propriilor rude chiar şi de a fi aproape una de alta atunci cînd una dintre ele este în pericol.

Noi am plecat acasă cu visul de a acumula din ce în ce mai multă energie pentru a face acte de voluntariat atîta timp cît va trebui să apărăm valoarea umană a copiilor. Veronica Malancea, reprezentata fundaţiei Creat Vizibil a mărturisit că a rămas impresionată de maniera în care la început vezi o singură ramă, după care, o avalanşă de voci şi mînuţe, din care iese un tablou de toată frumuseţea. Dar mai ales, inteligenţa şi agerimea fetiţelor te face să îţi doreşti să investeţti personal în oferirea cîtor mai multe posibilităţi educaţionale pentru ele.

Doritorii de a susţine desfăşurarea activităţilor de acest gen, pot contribui prin procurarea operelor realizate în cadrul activităţilor educaţionale. Centrul desfăşoară o activitate de antreprenoriat social şi orice sugestie este binevenită pentru dezvoltarea acestui domeniu.

Apreciez înalt actul de Voluntariat, Implicare şi Solidaritate al fiecărui membru al echipei VIS şi receptivitatea Ministerului Tineretului şi Sportului al RM în realizarea acestei activităţi în Săptămîna Naţională a Voluntariatului.

 

Cătălina Iucal, iniţiator şi coordonator activitate.

email: catalina.iucal@gmail.com

3 tablouri2