Copiii din Moldova lanseaza primul lor raport despre respectarea drepturilor lor



Grupul, format de catre Centrul de Informare si Documentare pentru Drepturile Copilului in Moldova (CIDDC) in iulie 2008, va monitoriza pe parcursul a 2 ani respectarea prevederilor conventiei in Moldova. Rezultatele activitatii copiilor vor fi aduse pe agenda autoritatilor, in special a structurilor responsabile de protectia drepturilor copiilor, educatie, sanatate si asistenta sociala. Raportul a fost prezentat Comitetului pentru Drepturile Omului de la Geneva, care urmeaza sa-l examineze impreuna cu Raportul Guvernului RM si Raportul complementar al organizatiilor neguvernamentale despre respectarea Conventiei pentru Drepturile Copilului.

Presedintele CIDDC, Cezar Gavriliuc, a declarat in cadrul lansarii raportului ca vocea copiilor este foarte importanta. „Copii sunt cei mai buni experti in domeniu, ei stiu cum se rasfrang actiunile sau nonactiunile Guvernului asupra vietii lor si sunt vizati direct de strategiile si politicile Guvernului in domeniul protectiei copilului. De asemenea, ei au idei noi, valoroase cu viziune spre viitor”, a spus Cezar Gavriliuc.

Cei 20 de copii au mers in comunitatile lor si au chestionat copiii de diferite varste despre modul in care le sunt respectate drepturile.

„Am observat cu totii ca la noi in tara multe drepturi sunt incalcate si copiii isi cer respectarea drepturilor”, a spus Adriana Rosca, in varsta 16 ani din satul Zgardesti, raionul Telenesti. Adriana sustine ca unul dintre cele mai des incalcare drepturi in Moldova este cel la mediu familial. „Din cauza migratiei parintilor, multi copiii raman singuri acasa sau in grija bunicilor, rudelor, vecinilor, fapt care se rasfrange negativ asupra educatiei lor. Întreaga gospodarie ramane in grija lor si ei sunt nevoiti sa renunte la educatie, la odihna, astfel fiindu-le lezate si alte drepturi”, spune Adriana. Violenta psihica sau fizica intalnita, in foarte multe familii, influenteaza negativ formarea copilului. Acest fenomen este intalnit si in institutiile de invatamant, in randul tinerilor si in comunitate, sustine tanara.

Copiii au observat ca in ultimul timp au aparut mai multe oportunitati pentru odihna. „Totusi, din cauza unor fenomene ca migratia, saracia si somajul, multi copii sunt nevoiti sa se integreze in munci agricole”, sustine Andrei Postu, in varsta de 17 ani, din satul Biesti, Orhei.

De asemenea, copii au remarcat ca au in ultimul timp mai multe posibilitati de a se informa, au aparut multe sali de lectura, tot mai multi copii au acces la internet. Aceste oportunitat i sunt, insa, mai des pentru copii la orase decat cei de la sate, apun monitorii.
Dreptul la educatie este in mare parte respectat. Practic in toate localitatile sunt scoli si gradinite. „Totodata, tara de confrunta cu un numar mare de copii nescolarizati, care sunt pusi la munci grele”, a mentionat Ala Rotaru, in varsta de 15 ani. Copii si-ar dori ca programele scolare sa ofere mai multe informatii necesare pentru viata, iar scolile sa fie utilate cu laboratoare, unde aceste cunostinte sa fie aplicate in practica. Ala Rotaru a evidentiat ca un caz aparte este situatia copiilor din stanga Nistrului, carora nu le sunt pe deplin respectate drepturile la asociere, la libera exprimare, la studii in limba materna.

Una dintre principalele recomandari ale raportului copiilor a fost ca este necesara monitorizarea permanenta de catre copii a propriilor drepturi.

Raportul „Viata in ochii copilului” a fost realizat de CIDDC, cu spri jinul acordat de organizatia suedeza „Salvati copiii” („Radda Baren”) si Alianta ONG-urilor active in domeniul protectiei sociale a copilului si familiei.


www.info-prim.md