Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova lansează Programul de granturi "Capacitarea Agriculturii Moldovenești" destinat: Producerii de Valoare Înaltă, Stimulării Exportului și Dezvoltării unui Lanț de Aprovizionare Sustenabil



Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova lansează Programul de granturi Capacitarea Agriculturii Moldovenești destinat: Producerii de Valoare Înaltă, Stimulării Exportului și Dezvoltării unui Lanț de Aprovizionare Sustenabil

Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) implementat de Chemonics International, Inc. lansează un apel de finanțare prin grant pentru a oferi suport la implementarea planurilor de marketing și vânzări la export pentru produsele agroalimentare cu valoare înaltă precum fructele proaspete și procesate, strugurii, pomușoarele, mierea și produsele apicole. Planurile de marketing și vânzări la export vor aborda în mod exhaustiv provocările și constrângerile în cadrul lanțului de aprovizionare cu care se confruntă organizația-solicitant, și vor include aspecte legate de producerea și modernizarea infrastructurii post-recoltare, dezvoltarea capacităților angajaților, îmbunătățirea sistemelor de management a calității și siguranței alimentare și elaborarea instrumentelor de comunicare și marketing. Activitățile vor facilita conformarea la cerințele specifice ale importatorilor de pe piața Uniunii Europene sau a altor piețe vestice și vor contribui la creșterea exporturilor către aceste piețe.  

Granturile vor fi acordate și implementate în conformitate cu regulamentele care reglementează activitatea de finanțare prin granturi ale USAID și Guvernului SUA și politicile interne de gestionare a granturilor ale Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova. Solicitanții sunt încurajați să citească acest document în întregime pentru a-și forma o înțelegere clară a procesului de solicitare a granturilor.  

PCRR anticipează acordarea a aproximativ 9,050,000 MDL pentru finanțarea apelului de grant prin intermediul a 15-20 granturi. Se anticipează că suma unui grant poate varia între 200,000 MDL – 1, 000,000 MDL, dar aceasta va depinde de activitățile propuse și negocierile finale și poate fi mai mică sau mai mare decât suma specificată mai sus. Durata estimată a oricărui grant în cadrul acestui apel de finanțare nu va depăși 2 (doi) ani. Data estimată de începere a granturilor acordate în cadrul acestui apel de finanțare este 1 martie 2024. 

Sub rezerva îndeplinirii criteriilor de evaluare a dosarelor, PCRR anticipează că granturilor acordate vor acoperi toate lanțurile valorice prioritizate în cadrul acestui Apel de finanțare: fructe, struguri de masă, pomușoare, horticultura ecologică și apicultura/miere. 

Pentru detalii privind dosarul complet al apelului de grant și completarea dosarului accesați linkul Google Drive de mai jos:  

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1xMKBu-WXDBCTZOBT4uuwktvk_ykTyntS 

Solicitanții interesați au posibilitatea să adreseze întrebări referitor la această solicitare expediind întrebările până la 19 ianuarie 2024 la adresa: mda-rcra-grants@chemonics.md . Pentru a asigura un proces corect și transparent, rugăm ca toată comunicarea să se facă doar prin email, și nu prin telefon.  

Termenul limită de depunere a dosarului: 22 ianuarie 2024.

Proiectul va organiza un atelier informativ online privind procedura de aplicare la data de 18 decembrie 2023, orele 14:00, prin intermediul platformei ZOOM. Acest atelier va oferi solicitanților eligibili și interesați posibilitatea de a adresa întrebări despre acest apel și a primi îndrumări referitor la modul de completare a formularului de aplicare. Solicitanții interesați care îndeplinesc cerințele de eligibilitate definite în Apel de Finanțare și care ar vrea să participe la acest atelier sunt rugați confirme participarea, completând formularul de înregistrare până la data de 17 decembrie 2023.