Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 376

Ce presupune de fapt modificarea Legii "cu privire la asociatiile obstesti" pentru ONG



RECOMANDARILE EXPERTULUI

Ce presupune de fapt modificarea Legii "cu privire la asociatiile obstesti" pentru asociatiile obstesti

 

Parlamentul RM a operat un sir de modificari la Legea Nr. 837 din 17.05.1996 Cu privire la asociatiie obstesti , care a fost republicata in Monitorul Oficial Nr. 153-156 BIS din 02.10.2007. Modificariele au intrat in vigoare din momentul publicarii.

In conformitate cu noile modificari:

Au fost excluse formele organizatorico-juridice:

  • organizatie obsteasca
  • institutie obsteasca si
  • miscare obsteasca.

A ramas o singura forma juridica numita - asociatie obsteasca.

Daca anterior miscarile obstesti si institutiile obstesti nu aveau calitatea de membru consemnata, in present, conform modificarilor toate asociatiile obstesti trebuie sa-si consfinteasca calitatea de membru.

A fost redus numarul de persoane necesare pentru a crea o asociatie obsteasca de la 3 la doua persoane fizice si/sau juridice (asociatii obstesti).

Asociatiile obstesti in contunuare sunt libere sa-si stabileasca structura interna cu respecarea clauzelor ca organul suprem de conducere trebuie sa fie Adunarea Generala/Conferinat/Congres, iar in perioada dintre sedintele acesteea - un organ colegial este organul permanent de conducere (Bord - Gh. Caraseni).

In conformitate cu noile modificari este interzis ca membrii organelor de conducere ale asociatiilor obstesti sa fie concomitent si membri ai organelor de control si revizie, iar statutul trebuie sa fie semnat de catre toti fondatorii asociatiei obstesti in momentul constituirii acesteia.

In dispozitiile finale si tranzitorii ale legii se mentioneaza ca asociatiile obstesti care cad sub incidenta prezentei legi, inregistrate inainte de intrarea in vigoare a acesteia, urmeaza sa fie reinregistrate conform dispozitiilor ei, in termen de 18 luni. Asociatiile obstesti care nu s-au reinregistrat in decursul unui an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi pierd statutul de persoana juridica.

In conformitate cu cele expuse anterior si cu modificarile intrate in vigoare este necesar ca asociatiile obstesti care au fost inregistrate pina la data de 02.10.2007 sa-si modifice statutele de costituire.

Asociatile in statutul caror este expres prevazut forma organizatorico-juridica --- "organizatie obsteasca", sau "institutie obsteasca" sau "miscare obsteasca" trebuie sa excluda aceste prevederi.

Suplimentar "institutiile obstesti" trebuie sa fie reinregistrate in conformitate cu prevederile Codului Civil al RM, iar "miscarile obsteti" sa consemneze calitatea de membru, sa stabileasca marimea cotizatiilor de membru etc.

Cele mai multe disconforturi vor avea asociatiile obsteti care au in denumirea lor oficiala de pe certificatul de inregistrare denumirea "Organizatia Obsteasca ....." sau "Miscarea (Obsteasca)...... Aceste asociatii trebuie sa -si modifice denumirea in "Asociatia Obsteasca ........"

Pe linga faptul ca aceste asociatii trebui sa-si modifice statutul este necesar sa fie operate modificari si in Certificatul de inregistrare.

De acea asociatiile date impreuna cu procesul verbal de modificare a statutului, cu noua redactie a statutului anexata la procesul verbal trebuie sa prezinte si certificatul de inregistrare organului de inregistrare pentru a fi operate modificari in denumirea asociatiei.

Dupa operarea modificarilor in certificatul de inregistrare asociatiile obstesti corespunzatoare trebuie sa instiinteze inspectoratul fiscal teritorial, banca comercila unde se deservesc si eventual sa opereze modificari in certificatl de atribuire a codului fiscal si carticelele de cecuri.

Concomitent asociatiile obstesti trebuie sa-si modifice stampila fiind reflactata noua denumire a asociatiei.

In speranta ca statul moldovean a modificat ce a avut de modificat si nu vor mai fi "actualizari" va indemn sa operati modificarile corespunzatoare in viitorul apropiat ca sa nu aveti surprize si va doresc succese in activitatea voastra si in edificarea parteneriatelor inclusiv cu organele de stat.

 

Gheorghe Caraseni

Expert, Dezvoltare ONG