Ghid pentru colectarea fondurilor



fundraising"Ajutati-ne sa inmultim banii!" Aceasta este doleanta pe care noi, cei de la Societatea Organizatiilor Non-profit, o auzim cel mai des. Noi primim o multime de apeluri pe zi de la membrii Organizatiilor Non-profit, care considera ca daca noi le vom oferi "cheia" pentru cresterea fondurilor, totul va fi bine. Din pacate totul nu este chiar atit de simplu. Nu exista nici o zina magica a investitiilor.

Pe de alta parte, multe organizatii nonprofit stau pe o mina de aur fara sa realizeze acest lucru. Ele trebuie sa-si expuna resursele ascunse si sa le adapteze strategiilor de finantare demonstrate. Acest ghid va arata cum sa faceti acest lucru. Daca o sa urmati pasii indicati si o sa faceti exercitiile, veti obtine in rezultat un instrument puternic pentru explorarea resurselor organizatiei dvs.

Inspiratia pentru crearea acestui ghid vine din publicatiile anterioare ale revistei sociale - Nonprofit World. Fiecare publicatie Nonprofit World contine compartimente destinate fundraising-ului.

De la crearea Societatii Organizatiilor Non-profit in anul 1983 noi am avut ocazia sa vedem multe organizatii non-profit care au aparut si au disparut. Toate au avut scopuri merituoase si membri devotati. Insa, unele totusi nu au supravietuit deoarece nu au avut un fond de finantare adecvat. Indiferent de faptul cit de valoroasa este cauza dumneavoastra, totusi este imposibil sa atrageti fonduri in mod automat. Finantarea reusita cere o examinare vasta, intelegerea situatiei de ce persoanele ofera si ce puteti dumneavoastra da in schimbul acestui suport. 

Faceti-va angajamentul ca sa incepeti sa urmati cei opt pasi din ghid. Rezervati o ora pe zi ca sa lucrati cu aceste exercitii. Astfel, va veti creste fondurile inainte ca sa realizati acest lucru.

Incepeti calatoria dumneavoastra incepind cu ziua de azi.

Introducere

Foarte multe organizatii non-profit pierd "aurul de sub picioare" deoarece ele se implica in finantare fara a avea un program adecvat. Nu lasati sa vi se intimple acelasi lucru! Incepeti cu acest test de autoapreciere pentru a vedea care sunt punctele voastre forte si care sunt punctele la care ar trebui sa depuneti un efort mai mare.

  1. Aveti in organizatia dvs vreo persoana, fie aceasta angajata sau voluntar care sa poata sa dedice cel putin trei ore pe zi fundraising-ului?
  2. Dispuneti de rapoarte recente privind misiunile si viziunile companiei dvs?
  3. Daca ati cere de la membrii si functionarii companiei sa enunte misiunile si viziunile companiei, ar putea ei s-o faca si ar coincide aceste declaratii?
  4. Ati putea sa enumerati pietile de baza pentru serviciile prestate de dvs?
  5. Cunoasteti cum fiecare din pieti ar descrie imaginea organizatiei dvs?
  6. Fiecare din functionarii dvs va ajuta sa colectati fonduri?
  7. Fiecare din membrii si functionarii companiei dvs este increzut si optimist in ceea ce priveste misiunea si serviciile companiei?
  8. Aveti dvs resurse special repartizate pentru fundraising?
  9. Bugetul dvs contine bani pentru training?
  10. Dispuneti de resurse necesare pentru angajarea unui consultant?
  11. Aveti relatii de colaborare cu alte Organizatii Non-profit?
  12. Dispuneti de tehnologii moderne?
  13. Aveti plan strategic pentru organizatia dvs?
  14. Colaborati cu mass media privind organizatia dvs si evenimentele la care ia parte aceasta?
  15. Sunteti in relatii bune cu liderii comunitatii voastre (autoritatile publice)?
  16. Ati putea enumera pe toti cei care au acordat resurse de mai multe ori anul trecut?
  17. Dispuneti de varianta actualizata a cel putin sapte din materialele care se refera la organizatia dvs, expuse mai jos: (1) brosura / (2) obiecte de marketing / (3) scrisori electronice / (4) invitatii pentru ocazii speciale / (5) buletin / (6) comunicate de presa / (7) raport anual (8) decupari din ziare / (9) studii de caz / (10) lista de planuri / (11) video / (12) slide show / (13) PSA (anuntul serviciilor publice) 

Opt pasi

Nu puteti creste fondurile in mod eficient fara prezenta unei baze. Urmeaza acesti 8 pasi pentru a pregati baza.

Pasul 1: Identificati specialistul pentru fundraising

Pasul 2: Actualizati declaratiile companiei privind misiunile si planurile

Pasul 3: Stabiliti lumea dincolo de usa dvs (World Outside Your Door)

Pasul 4: Stabiliti lumea din interiorul organizatiei (World Inside Your Organization)

Pasul 5: Evaluati programele si serviciile dvs

Pasul 6: Faceti ca organizatia dvs sa fie mai vizibila

Pasul 7: Adunati materialele descriptive

Pasul 8: Incepeti colectarea fondurilor

 

Identificati cine este specialistul dvs de fundraising 

I.Raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. Cine este persoana cu responsabilitati directe de fundraising?

2. Specialistul de fundraising este voluntar sau un angajat platit?

3. Cit timp poate dedica aceasta persoana pentru fundraising?

4. Care sunt abilitatile specifice ale specialistului in fundraising?

5. In ce domenii specialistul dvs are nevoie de training suplimentar?

II. Nu continuati pina nu raspundeti la aceste intrebari. Daca nu aveti un specialist in fundraising - trebuie sa gasiti unul. Unele sugestii pot fi:

  • Angajati o persoana in calitate de specialist in fundraising, fie aceasta voluntar sau angajat platit
  • Angajati un consultant in fundraising
  • Scutiti un angajat de unele atributii pentru a dedica citeva ore pe zi fundraising-ului

III. Indiferent de faptul pe cine alegeti in calitate de specialist in fundraising, organizati pentru aceasta persoana traininguri in domeniile necesare. De asemenea ar fi binevenit sa participati la astfel de traininguri si dvs impreuna cu echipa de lucru. Cu cit mai multe persoane din organizatia dvs vor participa la training, cu atit se vor mari sansele de a realiza ideile dvs cu succes. Banii cheltuiti pe traininguri sunt mereu bine cheltuiti!

IV. Reflectati asupra valorii "finantarii din exterior" cind aveti nevoie de talente speciale intr-o perioada scurta de timp. O astfel de strategie este tipica cind se incearca o noua forma de fundraising, cum ar fi oferta planuita (planned giving).

CE ATI REALIZAT:

Prin desemnarea unui specialist de fundraising si instructarea lui, dvs faceti un angajament pentru fundraising.

 

Actualizati strategia organizatiei (sarcinile si planurile)

I. Asigurati-va ca toti membrii organizatiei - voluntarii, personalul platit, reprezentantii organizatiei - indeplinesc exercitiile de la 1 la 6 de mai jos.

1. Constatati diferentele dintre obiectivele si planurile organizatiei. Observati ca planificarea reiese direct din obiective, totodata cuprinzind aspecte ale acestora. Obiectivele stabilite denota scopul pentru care a fost fondata organizatia, in timp ce planificarea explica ce ar dori sa devina aceasta organizatie.

2. Stabiliti obiectivele organizatiei dvs in 1-2 propozitii.

3. Stabiliti planurile, viziunile organizatiei in 1-2 propozitii.

4. Relatarile dvs sunt clare? (Sunt ele clare in masura in care chiar si bunica dvs le-ar intelege?)

5. Sunt aceste relatari concise? (Sunt ele suficient de concise incat sa poate fi plasate pe verso la o carte de vizita?)

6. Sarcinile stabilite reflecta starea reala? Planificarea dvs stabileste careva obiective reale pentru viitor? 

II. Comparati raspunsurile dvs de la 1 la 6 cu cele ale celorlalti membri ai organizatiei.

1. Sunt toti in deplin acord cu obiectivele si planificarea relatate de dvs?

2. Sunt toti de acord ca relatarile dvs cu referire la obiectivele si planificarea in organizatie sunt clare, concise si actuale?

III. Daca raspunsul dvs la intrebarile 1 si 2 a fost "nu" stabiliti o intilnire cu un numar cit mai mare de angajati, conducatori pentru a face schimb de idei pina la momentul in care ve-ti ajunge la un acord cu privire la actualizarea obiectivelor si planificarea actiunilor organizatiei.

IV. Nu va faceti griji in cazul in care ati petrecut mai mult timp la aceasta etapa decit ati preconizat. Aceasta este o etapa importanta in punerea bazei pentru fundraising-ul organizatiei dvs. Acum, cind deja aveti stabilite obiectivele si planurile pe care fiecare din organizatie le sustine, le puteti utiliza iar si iar in procesul de fundraising. Aceasta va va ajuta sa adunati persoane si sa le aratati de ce organizatia dvs merita donatii. Nici o fianantare nu poate avea loc pina la trecerea acestei etape.

CE ATI REALIZAT:

Subiectii cheie ai organizatiei dvs si-au format tabloul prezentei activitati a organizatiei si a activitatii de viitor. Astfel, dvs i-ati transformat pe toti din organizatie in donatori, deoarece aceasta informatie se afla la baza fiecarei solicitari de finantare de succes.

Stabiliti lumea dincolo de usa dvs (World Outside Your Door)

1. Enumerati contingentul de baza al organizatiei (cum ar fi piata, audienta sau publicul tinta). Acestea sunt grupurile care controleaza viitorul organizatiei. Ele pot include donatorii dvs acuali si potentiali, voluntari, fondatori, clienti, vinzatori, autoritati publice. Nu uitati ca acesti oameni sunt foarte importanti. Ei constituie baza pe care se va construi viitorul organizatiei si asigurarea in cazul de criza. 2. Faceti un sondaj pentru acest grup, utilizind telefonul, chestionarele sau grupurile. Puneti-le urmatoarele intrebari cu referire la organizatia dvs. (In cazul in care aveti un program foarte cunoscut, puteti sa le puneti aceleasi intrebari despre program):

  • Utilizind 25 de cuvinte sau mai putin, relatati opiniile referitoare la organizatie.
  • Ce pozitie are organizatia in comparatie cu alte organizatii care ofera servicii similare?
  • De ce organizatia este un bun al comunitatii?
  • Care sunt programele si serviciile care ar tebui dezvoltate? Care din ele ar trebui eliminate, stopate?
  • In ce programe si servicii noi ati dori sa vedeti implicata organizatia noastra?
  • Care sunt problemele organizatiei?

CE ATI REALIZAT:

Dvs cunoasteti ce parere are publicul tinta despre organizatie si de ce considera ca aceasta merita sa fie sustinuta. Aceasta este o informatie foarte valoroasa pentru a fi prezentata potentialilor donatori. Dvs deasemenea cunoasteti ce schimbari sa faceti pentru a corespunde necesitatilor acestui contingent.

Stabiliti lumea din interiorul organizatiei (World Inside Your Organization)

Raspunde la urmatoarele intrebari care ar putea ajuta la stabilirea punctelor tari si slabe ale organizatiei din interior. Apoi stabiliti modalitati de transformare a fiecarui punct slab in punct forte.

1. Care sunt abilitatile voluntarilor si a personalului platit? Sunt angajatii decisi, inteligenti, energici? Sau sunt ei supraobositi, descurajati, slabiti? Ati putea stabili modalitati de schimbare a punctelor slabe in puncte forte? De exemplu prin includerea angajatilor in acest exercitiu de autoapreciere se poate schimba descurajarea cu un sentiment reinoit de optimism cu privire la posibilitatile organizatiei.

2. Care sunt abilitatile reprezentantilor organizatiei? Sunt ei activi si devotati? Au acestia o legatura buna cu comunitatea? Contribuie ei la stabilirea relatiilor de prietenie cu organizatia dvs indiferent de locul in care s-ar afla?

3. Care este atitudinea fiecarui mebru, reprezentant vis-a-vis de fundraising? Daca majoritatea sunt finantatori doritori, va puteti acorda puncte suplimentare pentru acest aspect puternic!

4. Ce resurse aveti stabilite pentru fundraising? Cit timp din activitatea personalului este atribuit eforturilor de dezvoltare? Care este bugetul alocat pentru instruirea angajatilor si voluntarilor? Dispuneti de resurse pentru a angaja un consultant in fundraising? Daca raspunsul la aceste intrebari este "nu", atunci planificati sa dezvoltati aceste resurse.

5. Ce ajutor este disponibil pentru dvs de la alte organizatii? Spre exemplu, aveti un oficiu umbrela care dispune de resurse de finantare? Daca aceste organizatii au experienta in fundraising si resurse, se vor imparti cu dvs? Poate aveti si dvs ce sa le oferiti in schimb.

6. Dispuneti de un sistem informational actual, incluzind liste de mail-uri, baze de date ale donatorilor si proceduri de contabilitate? Este tehnologia dvs moderna?

7. Aveti plan strategic pentru organizatie? Include acesta si fundraising-ul? Daca aveti un plan strategic, utilizati-l ca etapa incipienta pentru procesul de fundraising. Daca nu aveti unul atunci planuiti o adunare a membrilor, reprezentantilor pentru a crea unul.

8. Este organizatia dvs puternica din punct de vedere financiar? Evalueaza situatia financiara a organizatiei pentru a fi sigur.

9. Dvs utilizati echipe de management total al calitatii (MTC)? Aceste echipe sunt cea mai buna modalitate pentru a-a determina pe toti angajatii sa lucreze pentru scopurile organizatiei si sa se straduie pentru o imbunatatire constanta.

10. Va place ceea ce faceti? Sunteti pe deplin devotati obiectivelor si planurilor organizatiei? Dvs dati tonul organizatiei, energia dvs va aprinde energia in altii. Pasiunea dvs este cel mai important instrument de fundraising.

11. Enumerati alte aspecte tari si slabe ale organizatiei si idei de transformare a celor slabe in tari. Organizati o sesiune de schimb de idei cu angajatii, reprezentantii pentru a obtine sugestiile acestora.

CE ATI REALIZAT:

Acum dispuneti de un tablou exact a punctelor tari ale organizatiei, care reprezinta o informatie importanta pentru potentialii donatori. Dvs deasemenea cunoasteti si punctele slabe ale organizatiei si aveti un plan prin care sa transformati aceste aspecte slabe in altele forte.

Stabiliti lumea dincolo de usa dvs

Evaluati programele si serviciile dvs

1. Descrieti concis programele si serviciile dvs actuale.

2. Pe care dintre ele ati dori sa le dezvoltati? De ce? (Aceasta intrebare este importanta. Ar trebui sa aveti informatia de la etapa 3 potrivit careia membrii dvs doresc ca sa extindeti aceste programe si servicii.)

3. Potriviti fiecare program cu grupurile identificate in etapa 3.

4. Care este distanta geografica a fiecarui program?

5. Care este obiectivul fiecarui program? Dvs efectuati calculele eficientei fiecarui program? Dispuneti de informatie care ar arata succesul fiecarui program?

6. De ce capacitati si proceduri dispune compania dvs pentru a face ceea ce face de fapt? De exemplu: training unic de voluntariat, un software special creat pentru companie, aptitudini specializate de consultanta, capacitati de publicare, etc.

7. Ce retele, contacte si relatii speciale are organizatia dvs pentru a oferi produsul si serviciile clientilor? De exemplu: legatura cu distribuitorii, contacte cu publicatiile, contracte pentru servicii cu angajatii corporativi ai programului de asistenta, relatii cu alte organizatii non-profit din acelasi domeniu de activitate.

8. Identifica oare subiectii dvs cheie, organizatia cu programele in care se implica aceasta? Ce considera ei ca fiind puncte tari si slabe in fiecare program? (Urmariti rezultatele studiului in etapa a treia.)

9. Toate programele dvs sunt compatibile cu obiectivele? Daca nu, decideti fie sa excludeti programele necompatibile, fie sa va largiti obiectivele, pentru ca acestea sa cuprinda programele date. (Este O.K. daca va extindeti obiectivele, de fapt, cu cit aceste obiective sunt mai vaste cu atit mai multa flexibilitate aveti pentru a satisface nevoile populatiei.)

10. Aveti vreun program, serviciu sau produs pe care l-ati putea vinde altor organizatii sau publicului? Exemplu: ati putea transforma cercetarile dvs intr-un capitol dintr-o carte sau sesiune de training care ar putea ajuta alte organizatii non-profit receptionind totodata o taxa?

11. Ce programe noi ati dori sa adaugati? Sunt acestea compatibile cu obiectivele puse? Sunt ele necesare? Sunt ele dorite? De unde cunoasteti aceste lucruri

12. Ce resurse aveti (personal, bani, relatii de colaborare) care pot contribui la extinderea programelor dvs si adaugarea altor noi?

CE ATI REALIZAT:

Deja cunoasteti ce programe sa evidentiati in propunerile pentru potentialii donatori (cele care se desfasoara bine si se identifica cu organizatia dvs). Dispuneti de informatia ca aceste programe au schimbat vieti. Deasemenea aveti careva idei referitor la cum ati putea transforma programele noi sau deja existente in programe "producatoare de bani".

Faceti organizatia mai vizibila

I. Raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. Ce procentaj din comunitatea pe care o deserviti cunoaste despre existenta dvs?

2. Ce procentaj din aceasta comunitate cunoaste cu ce va ocupati de fapt?

3. Presa cunoaste despre organizatia dvs si cu ce va ocupati?

4. Dispuneti de o lista de presa pentru fiecare zona geografica pe care o deserviti?

5. Mentineti permanent comunicarea de presa despre activitatea dvs ?

6. Ati invitat vreodata reprezentanti media pentru a asista la un eveniment?


II. Raspunsul la intrebarile 1 si 2 ar trebui sa fie cel putin 80%, iar raspunsul la intrebarile de la 3 la 6 ar trebui sa fie "da". Daca situatia e diferita ar trebui sa lucrati la urmatoarele exercitii pentru a imbunatati relatia cu publicul.

1. Creati un slogan scurt (de 10 cuvinte sau mai putin), slogan care ar descrie organizatia. (Lumea organizatiilor non-profit are multe exemple: "Pierderea intelepciunii este un lucru teribil." "Fiecare copil-e un copil dorit." "Serviciul - mai presus de propria persoana.") Sloganul trebuie sa defineasca caracterul organizatiei si sa va diferentieze de alte organizatii. Asigurati-va ca numele organizatiei dvs apare intotdeauna dupa slogan.

2. Creati o lista a reprezentantilor media de la publicatiile cu o mare popularitate (vizibilitate publica). Expediati-le permanent comunicate de presa. Stabiliti relatii cu acestia astfel incit sa fiti considerati de catre ei ca fiind experti care ar putea fi contactati pentru informatie.

3. Fiecare din necesitatile dvs de finantare are o istorie in spate: informatie de fond, relatari personale, crestere si proiecte de viitor. Creati-va comunicatele de presa si alte comunicari pe baza relatarii acestor istorii.

4. Asigurati-va vizibilitatea participind la actiuni televizate, maratonuri si alte evenimente care au acoperire televizata. Implicati-va in activitatea organizatiilor locale.

5. Comunicati direct cu publicul tinta. (Acestea sunt grupurile pe care le-ati identificat in Etapa 3.) Asigurati-va ca dispuneti de numele, adresa, numerele de telefon/ fax a acestor persoane. O modalitate buna de comunicare cu aceste persoane este prin intermediul buletinului. O alta modalitate ar fi transmiterea comunicatelor de presa pentru aceste persoane. In momentul primirii unor astfel de comunicate, persoanele citesc de fapt ceea ce ati scris dvs si nu produsul modificat de redactor. (Cind scrieti un comunicat de presa folositi modelul "piramidei inversate". La inceput oferiti informatia de baza, apoi informatia importanta si in final cea diversa.)

6. Formati o forta creativa orientata pe sarcini din cele mai creative persoane din organizatie. Cereti ca acestea sa se intilneasca permanent si sa-si concentreze fortele pentru a rezolva situatia aparuta.

7. Nu tratati Relatiile Publice ca fiind o functie separata. Imbinati PR, publicitatea, marketingul, fundraisingul, si activitatea de voluntariat intr-un plan intreg pentru a va spori vizibilitatea pentru publicul tinta.

CE ATI REALIZAT:

Ati construit reputatia organizatiei dvs si ati sporit vizibilitatea acesteia pentru donatori si potentiali donatori. O astfel de vizibilitate este esentiala in colectarea de fonduri.

Adunati materiale descriptive

I. Care din materialele de mai jos le aveti deja pregatite?

  • Brosura cu informatii despre organizatie
  • Obiecte de marketing pentru a fi oferite in calitate de mici cadouri
  • scrisori directe
  • invitatii pentru ocazii speciale
  • Buletin (newsletter)
  • comunicate de presa
  • Rapoarte anuale
  • decupari din ziare cu informatie despre organizatia dvs
  • studii de caz
  • lista dorintelor/necesitatilor
  • filmari video cu referire la organizatia dvs
  • informatie despre organizatie in slide show (PowerPoint)
  • anunturi de servicii publice (PSA) despre organizatie
  • altele


II. Daca nu ati pregatit aceste materiale, luati in consideratie acest fapt. Toate aceste materiale vor fi foarte importante pentru colectarea fondurilor. Pastrati o baza de date cu astfel de materiale de la alte organizatii care va vor servi ca exemple in cazul in care dvs actualizati propriile date.

CE ATI REALIZAT:

Acum deja dispuneti de un spectru de materiale pentru consolidarea mesajului de fundraising. Nu va "zgirciti" in distribuirea acestor materiale. Includeti-le in scrisori, oferiti-le fiecarei persoane intilnite.

Inceperea colectarii fondurilor

I. In lista de jos scrieti procentul bugetului (resurselor) care vine din aceste surse. Daca aceasta nu este o sursa de venit pentru organizatie - 0%.

% - taxe
% - granturi pentru scopuri generale 
% - granturi pentru programe speciale 
% - asocieri
% - solicitari directe de mail 
% - solicitari directe (de la persoana la persoana)
% - telemarketing
% - evenimente speciale
% - venituri din produse de marketing si servicii
% - cereri (petitii)
% - corporatii
% - marketing orientat pe cauza
% - oferte planificate
% - fonduri mutuale
% - campanii de capital sau dotare 
% - alteleII. Despre ce va vorbesc rezultatele acestui exercitiu? Bugetul dvs revine unui singur tip sau doua de fundraising? Scopul dvs ar trebui sa fie desfasurarea bugetului pe cit mai multe tipuri posibile, in asa fel incit sa nu fiti dependent de una sau doua surse de venit.

III. Evaluati fiecare metoda de fundraising din cele pe care le utilizati, folosind Yardstick (standard de comparare).

 

Evaluarea fiecarei metode de fundraising prin intermediul Yardstick 

1. Raspunde la urmatoarele intrebari pentru fiecare metoda de fundraising pe care o utilizati. Raspunsurile dvs o sa aduca claritate cu referire la metodele cele mai eficiente si adecvate pentru organizatia dvs:

  • Citi bani ati obtinut utilizind aceasta metoda de fundraising ultima data?
  • Aceasta cantitate a fost la nivelul asteptarilor dvs, deasupra sau sub acest nivel?
  • Cit timp a utilizat personalul platit si cel care activeaza voluntar pentru realizarea acestei metode de fundraising?
  • Cu cit au intrecut resursele obtinute nivelul costului total (incluzind activitatea angajatilor)?
  • Calculati procentajul dolarilor obtinuti in decursul unei ore de voluntariat. (Spre exemplu, sa presupunem ca ati organizat un eveniment si ati obtinut $1,000. Cheltuielile directe au fost de$100. Voluntarii si personalul platit au petrecut 30 ore pentru acest eveniment. Costul timpului utilizat de personalul platit este de $10 pe ora, constituind deci in total $300. Astfel, evenimentul a contribuit la obtinerea a $600 sau $20 pe ora.)

2. Retineti ca banii nu sunt unicul motiv pentru alegerea unei metode de fundraising. Raspundeti la intrebarile non-financiare ce tin de fiecare metoda:

  • A devenit organizatia dvs mai recunoscuta (vizibila) in rezultatul acestei metode de fundraising?
  • Ati descoperit noi donatori potentiali prin intermediul acestei metode?
  • Ati acumulat careva legaturi, contacte importante prin intermediul acestei metodede de fundraising?
  • A contribuit aceasta metoda la imbunatatirea calitatii serviciilor prestate pentru clientii dvs?
  • A sporit aceasta metoda initiativa, motivarea si devotamentul personalului fata de organizatie?

Toate aceste beneficii a unei metode de fundraising sunt importante. Unele din ele sunt chiar mai importante decit insasi acumularea banilor!

CE ATI REALIZAT:

Dvs deja cunoasteti unde eforturile voastre in fundraising sunt puternice si unde ati putea sa le accentuati. Sunteti pregatiti pentru inceperea cresterii fondurilor mai eficient.

Aspectele PRO si CONTRA

Reflectati asupra adugarii unor noi tipuri de fundraising in programul dvs. Acest compartiment o sa va ofere o scurta descriere a unor modele posibile de fundraising, continind aspectele pro si contra. Care din aceste metode par a fi potrivite organizatiei dvs?

 

1) Solicitare individuala

2) Telemarketing

3) Scrisori directe

4) Evenimente speciale

5) Campanii de capital

6) Venituri cistigate

7) Colaborari corporative

8) Tombole

9) Granturi

10) Asocieri

11) Cereri (petitii)

12) Oferte (donatii) planuite

Solicitarea individuala este doar o denumire atractiva pentru a cere bani de la persoane. Puteti cere aceste resurse fie personal, fie la telefon. (Desigur cererea personala este intotdeauna mai buna.)

PRO

  • Este una din cele mai eficiente metode de fundraising. Nimic nu poate intrece o cerere personala de resurse.
  • Acordarile de resurse sunt intotdeauna mari.
  • Daca personalul de conducere dispune de relatii valoroase, acestea ar putea fi o modalitate excelenta de colectare de fonduri.
  • Odata ce contactati personal oamenii, acestia ar putea sa va acorde resurse din nou, pot chiar sa mentioneze organizatia dvs in testamentele lor.
  • Este mai greu sa refuzi la o cerere facuta personal.
  • Nu este nevoie de nici o cheltuiala.
  • O astfel de dare de la o persoana pregateste terenul si pentru multe alte dari sau alte tipuri de ajutoare.

CONTRA

  • Aceasta metoda presupune munca intensiva. Persoana solicitanta trebuie sa fie dornica de a petrece timpul explicindu-i organizatia unui potential donator.
  • Solicitantul trebuie sa fie bine pregatit, sa nu ezite de a cere bani si foarte entuziasmat cu referire la organizatie.
  • Este important de a realiza un studiu cu date biografice a potentialilor donatori inainte de ai cunoaste si acest proces va poate lua timp.
  • Majoritatea persoanelor urasc sa ceara careva daruri deoarece le este frica de un eventual refuz. (Odata ce treceti peste aceasta frica, cererea ar putea fi chiar distratciva.)

SFATURI CE TREBUIE RETINUTE

  • Daca nu cunoasteti potentialul donator, gasiti pe cineva care il cunoaste pentru a va facilita accesul catre acesta.
  • Stabiliti o relatie cu potentialul donator. Incepeti discutia cu careva domenii comune de interes.
  • Fiti clar si concis in expunerea scopului vizitei sau sunetului.
  • Asigurativa ca prezentarea dvs este una bine pregatita. Nu irositi timpul potentialului donator.
  • Oferiti informatie actualizata despre organizatia dvs si formulati o propunere definita care necesita sustinere.
  • Cereti ajutorul. Este uimitor cit de multi fundraiseri finiseaza prezentarea si pleaca fara a aduce la bun sfirsit "misiunea"! Nu uitati, ca cel mai rau lucru care ar putea sa se intimple este ca persoana sa va refuze - dar chiar si acest raspuns poate mai tirziu sa fie transformat in unul pozitiv.
  • Cind persoanele va ofera ajutor - multumiti-le din plin.
  • Informati donatorii in continuu cu referire la cele ce se intimpla in organizatia dvs (prin expedierea buletinelor, comunicari de presa, invitatii la evenimente, s.a.). Deasemenea expediati-le felicitari cu ocazia zilelor de nastere, sarbatorilor. Niciodata nu priviti un ajutor ca fiind un eveniment unic sau donatorul ca fiind un sustinator de o singura data. Priviti-i ca fiind prieteni ai organizatiei si tratati-i intr-un mod corespunzator
  • Pastrati o evidenta exacta a tuturor ajutoarelor (donatiilor). Un sistem informational performant este de nepretuit.

Telemarketing-ul intrece solicitarile individuale prin faptul ca dispune de mai multe persoane care utilizind telefoanele cer resurse.

PRO

  • Aceasta metoda deopotriva cu solicitarea individuala impartaseste elementul contactului personal.
  • Permite distribuirea mesajelor individuale pentru persoane specifice la un cost accesibil.
  • Cind o campanie telefonica este utilizata conform listelor selectate, rata de asigurare poate fi de 10 - 12 ori mai mare ca cea a scrisorilor directe.
  • Ati putea transforma sunatul intr-o campanie care este distractiva pentru telemarketeri. Persoanele vor prinde aceasta senzatie de la ceilalti si vor fi mai motivate sa telefoneze decit in cazul unei singure persoane.

CONTRA

  • Nu toate persoanele care promit acordarea banilor - o fac. Va puteti astepta la situatia ca pina la 20% din persoanele care promit oferirea resurselor nu o vor face.
  • Solicitatii prin telefon ar trebui informati despre organizatia dvs si instruiti in tehnicile de telemarketing. Aceasta instruire si orientare ar putea fi costisitoare si ar putea sa necesite timp.
  • Telemarketingul a devenit intr-atit de sofisticat incit s-ar putea sa aveti nevoie de angajarea unui consultant specializat in telemarketing.
  • Daca telemarketerii nu sunt politicosi si agreabili, ei vor contribui mai mult negativ decit pozitiv.
  • Unii potentiali donatori considera apelurile telefonice inoportune si sunt deranjati de acestea.

SFATURI CE TREBUIE RETINUTE

  • Trebuie sa aveti un obiectiv exact si realizabil pentru sunetul telemarketing. Pregatiti o inscriere.
  • Desfasurati un plan bine gindit pentru obtinerea rezultatellor dorite.
  • Repartizati mesaje de multumire in plicuri semnate. Get thank-you notes out promptly with a stamped return envelope. Desfasurarile de actiune promte sunt esentiale daca va asteptati ca sa obtineti banii de la persoanele care v-au promis.
  • Veti spori rezultatele intr-un mod grandios daca veti avea personalitati din comunitate sau industrie care sa faca aceste apeluri telefonice.
  • Cheia spre telemarketingul de succes este utilizarea acestuia ca parte a strategiei totale de marketing si fundraising.
  • Majoritatea companiilor de telemarketing imbina publicitatea si scrisorile directe cu telemarketingul. Testati piata pentru a descoperi cea mai buna combinatie pentru compania dvs.

Cu aceasta metoda reala si probata de fundraising dvs pentru inceput creati designul ambalajului pentru scrisoarea directa. Acet ambalaj cuprinde: o scrisoare de solicitare a sustinerii, o anexa (de tipul unei brosure) care descrie organizatia dvs, un compartiment pentru raspuns (deobicei un plic pentru raspuns) si un plic in care sa fie expediate toate aceste materiale. Nu treceti peste ultimul element deoarece sa obtii posibilitatea ca persoanele sa deschida plicul dvs inainte de altele poate fi unul din cele mai mari obstacole.Apoi decideti asupra listei de destinatari pentru mesajele dvs. Puteti crea o lista proprie sau procura una de la un broker, sau puteti negocia o lista de donatori cu o alta organizatie. Dupa expediere mesajelor directe duceti o evidenta exacta a raspunsurilor primite. S-ar putea sa va doriti sa mai expediati scrisori la aceleasi persoane de mai multe ori. 

PRO

  • Aceasta largeste baza dvs de date a donatorilor.
  • Nu aveti nevoie de mari cheltuieli de timp sau bani pentru a incepe.
  • Puteti incepe cu putinul si sa evoluati pe parcurs.
  • Puteti obtine un public vast.

CONTRA

  • Aceasta rareori poate aduce multi bani.
  • Donatorii sofisticati cer o tratare la fel de sofisticata prin tratarea cu scrisorile directe.
  • Ar trebui sa testati cit mai multe tipuri de scrisori si sa inregistrati care strategii au reusit si care nu.
  • Trebuie sa mentineti, arendati, sau sa cumparati liste bune cu vederi.
  • Modalitatea moderna de expediere a scrisorilor directe solicita o stabilire selectiva a prospectelor si cercetarilor de piata.
  • Costurile de expediere continua sa creasca.
  • Nu este atit de usor pe cit pare a fi sa scrii o scrisoare directa de impunere sau sa introduci un plic pe care lumea l-ar deschide.

SFATURI CE TREBUIE RETINUTE

  • Orientati-va scrisoarea directa pe faptul cum donatorul ar putea sa ajute pe ceilalti. Apelati la emotii.
  • Retineti ca scrisorile mari ca volum primesc raspunsuri mai bune decit cele mici.
  • Obtinerea unor servicii calitative de imprimare sunt foarte importante pentru succesul expedierii scrisorilor dar deasemenea este importanta si pastrarea costurilor reduse. Obtineti reduceri de la cel putin trei imprimante la fiecare proiect, in acelasi timp nu sacrificati calitatea pentru preturi foarte joase.
  • Fiti explicit in ce raspuns ati dori sa primiti de la donator, adica cantitatea si termenul limita. Intotdeauna includeti un termen limita (deadline) si introduceti un aspect de urgenta.
  • Personalizati plicurile cit de mult posibil pentru a spori probabilitatea ca persoanele il vor deschide.
  • Utilizati timp indeajuns pentru a crea un mecanism de raspuns. Nu uitati ca aceasta constituie un element important in impachetarea scrisorii directe, facind posibila transferarea banilor!
  • Puteti sa mariti media donatiilor oferind recompense cind donatorul ofera $25 sau mai mult, dar asigurati-va ca premiul va fi valoros pentru donator si accesibil in cost pentru a fi transmis.
  • Nu transmiteti scrisori directe unui grup de donatori in perspectiva doar o singura data. Transmiteti-le scrisori cel putin trei ori pe an, repetind mesajul intr-o modalitate diferita. In rest pe parcursul anului transmiteti-le comunicate de presa, noutatile si alte scrisori care le-ar relata cu ce va ocupati si ce mai ramine de facut.
  • Inainte de a expedia pachetul (plicul) pentru fundraising analizati cele mai bune posibilitati si asigurati-va ca aveti listele cu adrese corecte.

Intotdeauna aduceti multumiri donatorilor intr-un mod rapid si utilizati scrisoarea dvs de multumire in calitate de cerere pentru o alta donatie.

Evenimentele speciale includ: cine, tirguri, vinzari, licitatii, competitii, curse, baluri, festivaluri, carnavaluri, curse derby, banchete, walkathon (maraton constind in parcurgerea unei distante pentru colectarea de surse). Exista foarte multe posibilitati.

PRO

  • Aceste evenimente atrag sustinatori.
  • Ele sporesc vizibilitatea organizatiei dvs.
  • Implica un numar mare de persoane.
  • Incurajeaza implicarea din exterior.
  • Aceste evenimente unesc mai multe grupuri.
  • Ajuta la formarea listei de mailing.
  • Ele unesc persoanele pentru un scop comun si sporesc angajamentul.

CONTRA

  • Aceste evenimente necesita mult timp, planificare si abilitati de organizare.
  • Astfel de evenimente pot fi stricate din cauza timpului, un eveniment care ar face concurenta si s-ar desfasura in aceeasi zi, o vedeta inclusa in programa evenimentului care nu s-ar prezenta si multe alte detalii pe care nu le puteti controla.
  • Banii cistigati ar putea sa nu acopere timpul petrecut.

SFATURI CE TREBUIE RETINUTE

  • Detaliile sunt importante in organizarea evenimentelor. Asigurati-va ca persoana implicata este una atenta la detalii.
  • Asigurati-va ca companiile locale vor acorda cit de mult posibil de servicii si produse necesare, cum ar fi: imprimarea, premiile, produse alimentare, timbrare, lucrul de voluntariat.
  • Fiti atenti la alegerea timpului pentru eveniment. Verificati aceasta data cu Camera de Relatii Sociale (autoritatile) pentru a fi siguri ca evenimentul dvs nu se va ciocni de alte evenimente organizate in localitate.
  • Regula cu privire la termenul de incepere a planificarii: cu cit mai repede, cu atit mai bine! Alocati resurse pentru publicitatea acestui eveniment intr-o cantitatea cel putin egala cu cea alocata pentru amuzament.

Organizatiile nonprofit utilizeaza campaniile de capital pentru colectarea resurselor pentru proiecte mari (crearea unui nou sediu, renovarea sediului existent, procurarea echipamentului, mobilei, etc.). Ele organizeaza campanii de fondare pentru a crea un fond de dotare (un fond de rezerva care ar avea grija de urgentele survenite si ar asigura existenta organizatiei). Pentru o organizatie nu este necesar sa fie mare pentru a conduce o campanie de capital sau de dotare, dar este necesar sa fie bine stabilita si puternica in aspect financiar.

PRO

  • Pot obtine cantitati mari de bani.
  • Implica noi sustinatori.
  • Pot contribui la sporirea vizibilitatii si reputatiei dvs.
  • Ofera posibilitati pentru calitati suplimentare si sustinere corporativa.
  • Aceste campanii reunesc subiectii externi, membrii si voluntarii pentru angajarea in realizarea unui scop comun.
  • Astfel de campanii sunt intense si incitante datorita scopului specific si a termenului de timp.

CONTRA

  • Necesita foarte mult timp din partea angajatilor.
  • Organizarea campaniilor necesita sisteme operationale indeajuns de sofisticate pentru a putea urmari cantitatea enorma de informatie.
  • Ar trebui nici sa nu va ginditi la astfel de campanii pina cind nu treceti toate etapele enumerate in acest ghid. Pentru ca o campanie sa fie reusita este necesar ca organizatia sa dispuna de: o baza financiara puternica, o directie clara, o vizibilitate sporita, sustinerea donatorilor, liderism asigurat si o echipa de voluntari informati si motivati.
  • Daca aceasta este prima dvs campanie, probabil veti avea nevoie de angajarea unui consultant.
  • Puteti utiliza resursele pe care le-ati acumulat doar pentru scopuri de dotare sau formare de capital, dar nu pentru scopuri operationale.

SFATURI CE TREBUIE RETINUTE

  • Planificati totul in prealabil. Doi ani inainte de realizarea campaniei incepeti cercetarea partilor componente pentru a determina fezabilitatea campaniei.
  • Aveti nevoie de un studiu de caz bine realizat inainte de a incepe campania. (Faceti referire la exercitiile pe care le-ati efectuat in etapa a 7 a.)
  • Imaginea organizatiei dvs este foarte imprtanta in realizarea cu succes a campaniei. Sporiti activitatile dvs de PR.
  • Subiectii externi detin un rol important in campaniile de capital si dotare. Ei trebuie sa doreasca sa doneze daruri valoroase si sa insiste ca si altii sa doneze. Daca at realizat exercitiile 2 si 3 din etapa a patra, dvs nu veti avea dificultati in obtinerea acestei sustineri de la donatori.

INTREBARILE CE TEBUIE PUSE INAINTE DE LANSAREA UNEI CAMPANII *

  1. Avem indeajuns personal pentru a desfasura careva activitati suplimentare?
  2. Sunt calculatoarele si sistemele de prelucrare a informatiei indeajuns de sofisticate pentru a gestiona cantitatile mari de informatii?
  3. Sunt toti angajatii si sustinatorii predispusi optimist si pregatiti de a oferi timp si bani acestei campanii?
  4. A fost reusita ultima noastra incercare de fundraising? Au fost colectate resursele din diferite surse?
  5. Dispunem de resurse indeajunse pentru a acoperi costurile de pregatire a campaniei?
  6. Am elaborat un plan strategic de lunga durata, avind ca element de baza campania noastra de capital?
  7. Are organizatia noastra o reputatie puternica in comunitate?
  8. Este organizatia noastra stabila din punct de vedere financiar?

Daca nu puteti raspunde "da" la toate intrebarile, trebuie sa mai faceti careva planificari inainte de inceperea campaniei.

* Preluat din "Are You Ready for a Capital Campaign?" de Jodi Bender, Nonprofit World.

Puteti auzi o varietate de denumiri pentru acest proces - actiune riscanta, cistigarea veniturilor, produse secundare de afaceri, acumulari ale intreprinderii, proiecte generatoare de venituri, acumulari de afaceri, angajamente pro profit, comercialism, operatiuni generatoare de profit. Unele din denumiri suna amenintator si este pacat pentru ca veniturile cistigate sunt una din modalitatile cele mai bune pentru organizatiile nonprofit sa sporeasca fondurile.

Cistigarea veniturilor poate fi tot atit de simpla ca si organizarea unor ateliere de lucru cu care deja sunteti familiarizati si calcularea procesului de extindere a scopului si de cistigare a profitului prin aceasta. Sau clientii dvs v-ar putea sugera de ce produse sau servicii au nevoie si pe care le-ati putea produce/presta contra cost. Pentru ca noi cei de la Nonprofit World, consideram veniturile acumulate o componenta foarte importanta a setului de unelte de fundraising a organizatiilor nonprofit, noi introducem un departament numit "Spirit Antreprenorial" in Nonprofit World. Citirea acestor articole o sa va ajute sa acumulati perspectiva antreprenoriala si de asumare a riscului. Foarte des acest lucru este necesar pentru inceperea acumularii de bani!

PRO

  • Nu exista nici o greutate atasata la banii pe care ii cistigati. Ii puteti utiliza dupa cum doriti.
  • Va permite sa fiti independent, sa nu depindeti de "marinimia celor straini".
  • Va fortifica organizatia diversificind serviciile dvs.
  • Poate ajuta organizatia dvs in imbunatatirea imaginii si sporirea vizibilitatii.
  • Va obliga sa fiti atenti cu clientii dvs, ceea ce contribuie la imbunatatirea modului de deservire a acestora.

CONTRA

  • Cercetarea pietii, pregatirea unui bsiness plan si realizarea planificarii cheltuielilor necesita timp. Insa este necesar sa faceti toate acestea inainte de a incepe actiunea cu veniturile.
  • Ar trebui sa instructati membrii si sustinatorii companiei despre esenta veniturilor si care sunt avantajele lor. Toti ar trebui sa fie constienti de ideea antreprenoriatului.
  • De calitatea managementului va depinde succesul sau insuccesul intreprinderii. Trebuie sa aveti persoane foarte bine instructate si abile in afaceri, pe care ar trebui sa le platiti corespunzator.
  • In majoritatea cazurilor veti avea nevoie de bani in prealabil.
  • Trebuie sa dispuneti de bani cash sau sa aveti posibilitatea de a obtine un imprumut rapid pentru a va ajuta in cazurile inevitabile intorsaturi pe piata.
  • Companiile proprofit ar putea sa simta ca dvs concurati necinstit si ar putea contesta statutul dvs de scutire de taxe.

SFATURI CE TREBUIE RETINUTE

  • Pentru a reusi in actiunile de acumulare de venituri trebuie sa doriti sa va asumati riscuri calculate. Inainte de a incepe o actiune, faceti o evaluare a riscurilor.
  • O componenta a aspectului antreprenorial este de a fi capabil de a lua decizii rapid. Periada de timp de la propunerea ideii pina la oferirea unui raspuns de tipul da-nu, trebuie sa fie mai mica de 90 zile.
  • Relatiile bune cu bancherii sunt esentiale.
  • Cunoasteti-va aspiratiile financiare. Nu acumulati doar profit ci faceti indeajuns profit pentru a justifica cheltuiala de timp si efort.
  • Cheia succesului pentru o actiune este receptivitatea la consumatori. Pentru asta este nevoie sa intelegeti principiile menegementului calitatii. Ar trebui sa aveti deasemenea si mecanisme specifice pentru a ademeni consumatorii.
  • Tindeti sa faceti mai putine operatiuni cu venituri mai mari in schimbul mai multor operatiuni cu venituri mai mici.
  • Fiti siguri ca pentru aceasta operatiune se utilizeaza in cel mai bun mod timpul echipei, expertiza si atuurile programului. Exercitiul pe care l-ati facut in etapa a 5-a, o sa va ajute aici.
  • Trebuie sa monitorizati in continuu piata. Trebuie sa fiti pregatiti pentru adaptarea la o lume care se misca foarte repede si constant.

INTREBARI PENTRU IDENTIFICAREA POTENTIALULUI DVS DE ACUMULARE A VENITULUI

  1. De ce programe, produse si servicii dispune deja organizatia dvs pentru a le adapta pietii? (Vedeti raspunsurile la exercitiile din etapa 5.)
  2. Organizatia dvs are multe persoane prin intermediul carora ar putea vinde un produs sau serviciu? De exemplu: un muzeu care conduce un depozit al muzeului.
  3. Aveti acces la un fond de forta de munca in forma Do you have access to a pool of available labor in the form of under-utilized staff or clients? De exemplu: un atelier de lucru protejat.
  4. Organizatia dvs dispune de careva expertize scpeciale care ar putea fi vindute? De exemplu: Aveti aptitudini de deservire a persoanelor cu dezabilitati, va puteti recomanda grupurilor profesionale a caror clienti sunt persoane cu dezabilitati. Daca administrati o galerie de arta puteti vinde servicii de apreciere, estimare.
  5. Are organizatia dvs in proprietate sau in folosinta echipamente sau dotari speciale care nu sunt utilizate pe deplin? De exemplu: o tabara, calculator, o bucatarie, sali de conferinta, echipament de procesare - word, un auditoriu. Luati in consideratie posibilitatea darii acestora in arenda in timpul liber.
  6. Puteti stabili modalitati de realizare a ideilor din obiectivele organizatiei dvs? Sau puteti dvs extinde obiectivele pentru ca acestea sa cuprinda noi proiecte de acumulare a veniturilor? Stabiliti o adunare a membrilor organizatiei pentru a oferi idei prin brainstorming.

7 PASI SPRE VENITURI ACUMULATE

  1. Alegeti o idee. Alegeti ceva apropiat de obiectivele organizatiei. (Puteti alege ceva diferit dar va trebui sa platiti taxe pentru profit si nu veti cunoaste atit de mult despre acest subiect. E mai bine sa tina de obiectivele organizatiei, cel putin la inceput.)
  2. Obtineti sustinere de la echipa si sustinatorii externi.
  3. Faceti o studiere a pietii, asigurati-va ca exista necesitatea unei astfel de actiuni.
  4. Scrieti un business plan - o descriere inteleasa a actiunii propuse incluzind si un buget detaliat.
  5. Sporiti capitalul necesar pentru lansarea actiunii. (Aici ajutorul partenerilor corporativi este binevenit.) 
  6. Ajustati-va intreprinderea la consumatorii planificati.
  7. Treptat extindeti afacerea daca se merita.

Colaborarea corporativa, stiuta si ca filantropie strategica, sponsorizare corporativa sau parteneriat de afacere nonprofit este cel mai rapid in crestere compartiment din fundraisingul nonprofit. Acesta include toate tipurile de strategii coperative intre organizatii nonprofit si cele proprofit. Aceasta strategie de fundraising difera de filantropia corporativa care vine ca raspuns la o oferta de grant. Pentru informatia despre obtinerea unor granturi corporative vedeti subdiviziunea granturi. Spre deoasebire de filantropia pura, colaborarea este un schimb. Cind stabilesti colaborari cu corporatii, nu te astepti doar la o simpla acordare de bani ci le oferi sa faci ceva in schimb.


Una din formele de colaborare corporativa este schimbul, care are loc cind corporatiile ofera produse sau servicii si in schimb acestea cer deobicei recunoastere si vizibilitate. Exemple:

  • Corporatiile ofera designul si imprimarea gratuita pentru raportul dvs anual. Dvs in schimb le oferiti o linie de credit (mentiune) in raport.
  • Ele va permit sa utilizati dotarile de cercetare in schimbul unui articol despre ele in newsletter-ul dvs.
  • Ele ofera alimente si distractii pentru evenimentele dvs de fundraising. Dvs le mentionati ca sponsori corporativi in publicitatea despre eveniment.
  • Expertii in management activeaza ca voluntari pentru ajutarea organizatiei dvs, iar dvs creati profile-uri ale acestor persoane in scrisoarea dvs cu stiri (newsletter).

Printr-o alta forma de colaborare corporativa , cunoscuta ca marketing orientat pe cauza, o corporatie leaga produsul sau serviciul sau de organizatia dvs. De fiecare data cind consumatorul cumpara produsul sau utilizeaza serviciul, compania face donatii pentru organizatia dvs. Exemplu: de fiecare data cind persoanele utilizau cardurile lor American Express, American Express dona un penny pentru restaurarea Statuia Libertatii 1.7 milioane $ pentru Statuie si a sporit rata de utilizare a acestor carduri pe durata campaniei cu 30 procente.

PRO

  • Este situatia clasica de "cistig contra cistig". Corporatia obtine credit pentru ca este cetatean bun in timp ce dvs obtineti sustinere pentru realizarea unor lucrari utile pentru comunitate.
  • Multe forme de colaborare corporativa de tipul marketingului orientat pe cauza, sporeste vizibilitatea organizatiei prin alipirea ei la o companie avansata.
  • Colaborarea corporativa deseori duce la o filantropie corporativa. Odata stabilind legaturi cu persoane de afaceri, ei sunt mult mai binevoitori de a accepta ofertele dvs de granturi.
  • Colaborarea este unda de viitor. Foarte putine organizatii sunt gata sa ofere ceva pentru nimic in schimb.
  • O sa va ajute pe dvs si alte persoane din organizatia dvs sa dezvoltati o atitudine mai mult orientata pe afaceri, care are menirea sa sporeasca perceperea dvs de fundraising.

CONTRA

  • "Cine pe cine cunoaste " este foarte important aici. Daca nu aveti o legatura stabilita pentru a deschide usi corporative, nu veti ajunge departe.
  • Dezvoltarea relatiilor dureaza. Trebuie sa va doriti sa depuneti luni de construire a aliantei inainte de a vedea rasplata.
  • S-ar putea sa trebuiasca sa instructati atit corporatiile cit si propria echipa referitor la cit de valoroasa poate fi aceasta colaborare pentru ambele parti.
  • Unele persoane se incrunteaza la colaborari de tipul celor de marketing orientat pe cauza datorita "molipsirii de comercialism" pe care o aduc organizatiilor nonprofit.

SFATURI CE TREBUIE RETINUTE

  • Cautati cea mai buna companie cu care sa colaborati. Este foarte imprtant sa va potriviti in termenii de sracini, obiective si valori impartite.
  • Contribuiti ca unul din membrii interni sau externi ai organizatiei, care cunoaste pe cineva din aceasta corporatie sa faca primul apel telefonic. (Dcaca ati finisat exercitiile de la etapa a 4a, atunci echipa dvs trebuie sa dispuna de multe persoane cu relatii corporative bune.)
  • Trebuie sa intelegeti ambianata de afaceri si sa cunoasteti limbajul oficiilor executive ale corporatiilor.
  • Oferiti-le corporatiilor posibilitatea de a va cunoaste organizatia. Invitati reprezentantii cheie ai corporatiei la evenimente speciale, expediati-le publicatii si punetii in lista dvs de mailing.
  • Inainte de a stabili careva intelegeri, avocatul organizatiei trebuie sa pregateasca un contract care trebuie semnat de partenerul dvs corporativ. Daca corporatia pregateste un contract pe care trebuie sa-l semnati asigurati-va ca avocatul organizatiei il va revedea.
  • Fiti darnici in aprecieri pentru partenerii dvs.

DISPUNETI DE CONTACTE?

Reflectati asupra faptului cu cite persoane dvs discutati zilnic. Inmultiti acest numar la cel al membrilor echipei organizatiei dvs. Aceasta o sa va ofere un indiciu cu referire la reteaua de contacte in organizatie. Reflectati asupra necesitatilor organizatiei si stabiliti contacte.

Pentru a organiza o loterie, dvs vindeti bilete persoanelor si apoi desfasurati extragerea. Unul sau mai multi detinatori de bilete cistiga premii.

PRO

  • Rata reintoarcerii de potential este inalta.
  • Daca puteti gasi o corporatie care v-ar sponsoriza loteria, puteti oferi un premiu gratuit organizatiei dvs.

CONTRA

  • S-ar putea ca loteriile sa fie ilegale in statul dvs.
  • Trebuie sa va inregistrati in fiecare stat in care solicitati fonduri. Costul in timp si taxe ce urmeaza a fi achitate pot face proiectul nerealizabil.
  • Sunt multe legi, regulamente, reguli de expediere si cercuri de contabilitate care trebuie respectate.
  • Procedura de pastrare a informatiei este dificila.
  • Puteti fi implicat in proces daca nu respectati obligatia de a acorda premiile pe care le-ati oferit publicitatii.

SFATURI CE TREBUIE RETINUTE

  • Faceti o analiza a costurilor ca sa fiti siguri ca veti intrece nivelul de "nici cistig, nici pierdere" pina la o limita care v-ar fi convenabila.
  • Consultati-va cu un contabil si avocat inainte de a merge inainte si tineti-i aproape pe parcursul derularii proiectului. Opiniile lor profesionale vor fi hotaritoare in situatiile care vor interveni.
  • Procurarea biletelor de loterie nu este supusa taxarii. Trebuie sa explicati acest lucru in fiecare anunt al loteriei, inclusiv si pe biletele acestei loterii.

Puteti solicita subventii (granturi) de la fundatii, corporatii sau structuri guvernamentale. Va trebui sa scrieti o oferta de subventionare, urmarind principiile, esenta potentialului ofertant de fonduri.

PRO

  • Puteti obtine cantitati mari de bani.
  • Odata ce ati obtinut un grant, este foarte posibil sa obtineti si altele.
  • Obtinerea granturilor este o modalitate buna de construire a credibilitatii si vizibilitatii organizatiei dvs.

CONTRA

  • Trebuie sa realizati cercetari ale agentiei ce ofera granturi inainte de scrierea priectului, fapt ce necesita mult timp.
  • Aveti nevoie de o persoana talentata si cu experienta in scrierea solicitarilor de subventionare care deasemenea mai si cunoaste organizatia dvs.
  • Competitia este crunta si rata succesului este joasa. In mediu pe zi aproximativ 2,700 de propuneri de subventionare sunt prezentate; mai putin de 200 vor primi finantarea.
  • Sunt unele sarcin legate de acesti bani. Nu poti face ce vrei cu aceste resurse.
  • Majoritatea granturilor sunt pe termen scurt. Cind acestea se finiseaza trebuie sa incepeti din nou.

SFATURI CE TREBUIE RETINUTE

  • Cind scrieti oferta dvs de subventionare, axati-va nu pe propriile necesitati ci pe cele ale potentialului finantator.
  • Este foarte important pentru dvs sa aveti stabilite niste sarcini bine definite si sa gasiti un finantator a carui sarcini corespund cu ale vostre.
  • Acordati o mare atentie exercitiilor pe care le-ati facut la etapa a 3 a, in care ati determinat cum componentele dvs constitutive au definit punctele tari ale organizatiei si pozitia pe piata.
  • Evaluarea mediului de finantare din perspectiva donatorului implicat este foarte importanta pentru succesul cererii de finantare. Checklist-ul pentru Granturi  o sa va ajute sa faceti o astfel de evaluare.
  • Daca finantatorul refuza cererea dvs de finantare, nu fiti discurajat. Cereti politicos sa vi-se explice de ce ati fost refuzat si ce ati putea face pentru a va spori sansele pentru data viitoare.

Unele organizatii ofera atit asocieri individuale cit si corporative. In schimbul platii unor cotizatii organizatiei, acesti membri obtin beneficii.

PRO

  • Cotizatiile de asociere ofera fonduri imediate si Membership dues provide immediate and unrestricted funds.
  • Asocierile servesc drept baza de finantare precisa si progresiva.
  • Asocierile ofera persoanelor o modalitate de a avea o relatie apropiata si progresiva cu organizatia dvs.

CONTRA

  • Statutul nu fiecarei organizatii permite asocierea. S-ar putea sa aveti nevoie de un avocat pentru a face unele schimbari potrivite de administrare.
  • Trebuie sa le acordati persoanelor membre careva beneficii in schimbul cotizatiilor.
  • Membrii ar putea pretinde la un rol de decident mai mare decit organizatia dvs vrea sa ofere.

SFATURI CE TREBUIE RETINUTE

  • Intariti devotamentul, mindria membrilor fata de asociatie prin intensificarea Reinforce members' pride of association by stressing their commonalities.
  • Asigurati-va ca taxa de membru este rationala din punctul de vedere al pietii. S-ar putea sa aveti nevoie de o analiza a pietii pentru a descoperi cea mai potrivita taxa. (Vezi etapa a 3 a.)
  • Pentru a corespunde membrilor dvs, este binevenit sa aveti tehnologii operationale moderne.
  • Asigurati membrii asociatiei dvs cu mecanisme usoare de relatare a parerilor proprii (toll-free number, plicuri platite avind ca destinatar organizatia dvs, fax line, etc.).

Memorialele sunt daruri oferite in memoria unei persoane care a decedat. Pentru a incepe un program de acordare a memorialului anuntati persoanele (prin intermediul scrisorilor cu stiri, scrisorilor directe, comunicatelor de presa, s.a.) ca un astfel de program este accesibil. Cind primiti un dar, multumiti donatorul si transmiteti o notificare familiei decedatului. 

PRO

  • Este unul din cele mai usoare modalitati de acumulare a finantelor.
  • Nu este nevoie de capital sau resurse de munca implicate.
  • Va ajuta sa creati lista postala (mailing list).
  • Poate genera fluxuri de venituri stabile.

CONTRA

  • Darurile tind a fi mici.
  • Dezvoltarea unui astfel de program necesita timp si rabdare.

SFATURI CE TREBUIE RETINUTE

  • Fiti promt in transmiterea unor scrisori de multumire si notificare catre familia persoanei decedate.

Un program de donare in memoriam poate reusi cel mai in conjunctura stabilirii de relatii publice si eforturi de marketing pentru sporirea vizibilitatii organizatiei dvs. (Exercitiul pe care l-ati realizat in etapa a 6 a o sa va fie de folos.)

Este cunoscut ca planificarea de daruri, donari aminate, donari de venituri de viata si construire a bazei. O oferta (donare) planuita este o donare pe care o primesti acum dar o poti folosi doar mai tirziu. De exemplu: o persoana te numeste in testamentul sau acum dar tu nu vei primi banii pina cind aceasta nu decedeaza. Donarea planuita cuprinde Planned giving includes bequests, trusts, pooled income funds, and annuities.

PRO

  • Puteti obtine daruri mari.
  • Odata ce ati stabilit un program de donare planuita, acesta o sa va aduca fluxuri constante de donatii.
  • Donarea planuita ofera avantaje cu referire la taxe pentru donatorii dvs si venituri pentru dvs.
  • Pregatirea unui program de donare planuita nu este intr-atit de complicata, costisitoare si consumatoare de timp, pe cit o considera unele organizatii non profit. Chiar daca organizatia dvs este mica, puteti incepe o donare planuita daca doriti sa acordati acesteia citeva ore pe zi.

CONTRA

  • Va trebui sa asteptati citiva ani pina cind o sa puteti utiliza banii.
  • Se cere un volum mare de planificare si prevedere.
  • Pregatirea unui program de donare planuita necesita timp.
  • Membrii organizatiei s-ar putea opune la inceput ideii de donare planuita.

SFATURI CE TREBUIE RETINUTE

  • Un studiu de caz clar si bine scris este util in promovarea donarii planuite. (Ati pregatit un astfel de studiu in etapa a 7 a.)
  • Dvs impreuna cu membrii si echipa de lucru trebuie sa intelegeti donarea planificata. Cititi, studiati si frecventati seminare impreuna cu membrii si echipa de lucru.
  • Donarea planificata solicita cercetari pe termen lung. Nu va irositi timpul vinind optiuni care nu au posibilitatea de a oferi.
  • Daca nu sunteti un avocat nu oferiti sfaturi legale potentialilor donatori de oferte planificate. Asigurati-va ca dispuneti de un avocat care sa raspunda la intrebarile donatorului.
  • Oferiti timp instruirii avocatilor locali si consultantilor financiari despre donarea planificata. Ei pot sfatui clientii lor cum sa obtina avantaje cu privire la taxe contribuind la o cauza nobila. Toti au de cistigat.

Traducere din limba engleza: Oxana Paierele