Autoritățile locale din Costești sunt determinate să asigure buna funcționare a Complexului Turistic Sportiv construit din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală



37

Agenția de Dezvoltare Regională Centru a întreprins o vizită de monitorizare post-implementare a proiectului "Construcția Complexului Turistic Sportiv în Costești". În cadrul acestui proiect major au fost executate lucrări de construcție propriu-zisă a Complexului Turistic Sportiv, amenajarea teritoriului, construcția platformei pentru 1500 de locuri pentru suporteri, piste de alergare, spațiu pentru antrenamente, teren sportiv cu capacitatea 105x68 metri, condiții sanitaro-igienice pentru beneficiari conform standardelor, parcare pentru turiști, rețea de apeduct și canalizare conectată.

Tot aici, suplimentar Federația Moldovenească de Fotbal a oferit terenului nou construit, gazonul artificial și scaunele care au fost instalate în tribunele construite în cadrul proiectului de dezvoltare regională.

Autoritățile locale, de comun cu administratorul Complexului, își propun ca acest obiectiv să devină gazdă a competițiilor sportive între tinerii din localitățile Costești, Molești, Hansca, Zîmbreni, Pojoreni, Ialoveni și întreg centrul Republicii Moldova. Totodată, în cadrul vizitei de monitorizare, reprezentanții locali au comunicat despre faptul că la moment aici se antrenează circa 130 de copii din diferite sate ale raionului, repartizați pe categorii de vîrstă în șapte echipe de fotbal, care au antrenamente de trei ori pe săptămână. De asemenea, complexul găzduiește competiții importante, care se desfășoară sub egida și în colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbal. Tot aici, își desfășoară activitatea și un Club de șah, care numără circa 20 de copii.

În vederea asigurării durabilității investițiilor, dar și întru sporirea condițiilor pentru beneficiari, autoritățile deja au inițiat proiectarea și implementarea sistemului de iluminat pentru terenul sportiv. Pentru anul viitor, administratorul își propune să elaboreze un Ghid turistic sportiv întru promovarea și organizarea evenimentelor cultural-sportive la nivel local-regional și național.

Astfel, prin practicarea activă a sportului se urmărește îmbunătățirea indicatorilor de sănătate a populației beneficiare din raionul Ialoveni, iar acest lucru va duce, în concepția aplicantului, la creșterea și stimularea sportivilor de performanță.

Pentru executarea lucrărilor în cadrul acestui proiect, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală au fost cheltuiți 22,5 milioane lei. Proiectul a fost implementat de ADR Centru sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Detalii: www.adrcentru.md