CIDP Anima //CATalizator// Facem cunoștință cu inițiativele mentorilor



foto civic.initiativele CAT

A.O. „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT/Anticafeneaua din Bălți din cadrul DÎTS Bălți, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova din resursele alocate sectorului de tineret implementează proiectul ”CATalizator – tânăr lider prin acțiuni de voluntariat”.

CATalizator este program național de susținere a inițiativelor de voluntariat a tinerilor din Republica Moldova, care catalizează implicarea tinerilor în viața comunitară și sporește activismul lor prin acțiuni de voluntariat.

Lunile octombrie și noiembrie au încununat peste 20 de inițiative implementate de tineri pentru tineri în 20 de localități din țară.

Echipele de tineri, coordonate de mentorii CATalizator au organizat:

  1. ”Seri de jocuri de societate”;
  2. ”Campanii de informare tematice”;
  3. ”Training-uri tematice”;
  4. ”Săptămâna faptelor bune”;
  5. ”Seri de dans tematic cu colectare de fonduri”;
  6. ”Maraton de filme”;
  7. ”Întâlniri cu experții”, acestea sunt doar o parte din frumoasele inițiative ale mentorilor împreună cu echipele de tineri voluntari.

Mentorul din Strășeni, Alina Darangiu a organizat împreuna cu echipa sa inițiativa ”100 de Strășeneni au zis” la care au participat 30 de tineri. Joaca intelectuală a fost implimentată în 2 ediții și a atras indirect sute de urmăritori. Astfel, în Strășeni a venit o nouă tradiție de organizare a activităților intelectual - educative pentru tineri.

În satul Pîrlița, Ungheni, Rujavnița Lilia – mentor, a organizat o serie de activități tematice în cadrul inițiativei ”Biblio – Voluntar pentru o zi”:

  1. Debate Club –dezbateri pe tema non-discriminării;
  2. Vizionare de film – “Sunt diferit și mă implic”;
  3. Pași spre cunoaștere – Sesiuni de informare - scurte prezentări dedicate tinerilor (diverse tematici);
  4. Let’s play – „Dă valoare timpului tău”, (ziua jocurilor de socializare și jocuri de inteligență);
  5. Concurs de afișe pe tema: “VOLUNTARIAT”;
  6. Citește-mi ca să învăț și eu să citesc – „Ora poveștilor” –program de promovare a lecturii și alfabetizare a copiilor din mediul social defavorizat.

Grupul de tineri din Ungheni cu mentorul au implicat în activitățile organizate în cadrul CATalizatorului 120 de tineri.

Mentorul din Fălești, Mariana Bejenari a desfășurat împreună cu echipa de tineri voluntari următoarele activități, parte al inițiativei ”Acces și ghidare în carieră”:

  1. Instruire ,,Metode și tehnici de comunicare;
  2. Masă rotundă ,,ACCES și Ghidare în carieră,, ;
  3. Campanie de informare despre proiect;
  4. Quiz ,,Cea mai utilă profesie,,;
  5. Panel de discuții ,,Fii informat pentru a face alegerea corectă,,.

Grupul de inițiativă a implicat în activități de tineret 78 de tineri din Fălești.

Astfel timp de 2 luni de toamnă, sute de tineri au beneficiat de o paletă colorată de activități dedicate să răspundă necesităților locale a tinerilor din regiunile CATalizatorului.

Lista întegră de activități poate fi urmărită la link-ul https://www.facebook.com/groups/210408607779790/?ref=share.

”CATalizator este o inițiativă frumoasă și creativă de a promova valorile voluntariatului. Fiecare inițiativă a implicat tineri voluntari care și-au adus aportul la organizarea activităților. Contul activ al tinerilor deschide noi oportunități pentru tinerii din țară, ghidați de mentori abilitați și inspirați să fie alături de echipele de tineri.” a menționat coordonator proiect Mihalcean Nonna.

Pentru a accesa alte oportunități https://www.facebook.com/CIDPAnima sau http://anima.md/