Ștefan Ciobanu, tânărul care vrea să devină un designer vestit



Ștefan CiobanuȘtefan Ciobanu este un tânăr plin de viață. La cei 20 de ani pe care îi are se vizează un designer vestit. Pe lângă acestea, de aproape 6 luni este voluntar activ al Asociației Motivație din Moldova.

Pe Ștefan l-am cunoscut recent, la un seminar. A venit însoțit de cineva. S-a așezat tăcut lângă mine, pentru că era un scaun liber, și-a scos un carnet dintr-o pungă și a început a face notițe. Scria cu stânga, foarte îngrijit, atent și foarte concentrat. Încerca să facă fiecare literă cât mai deosebită. Apoi s-a prezentat și am auzit că este voluntar la AMM. Nu am ezitat ca să aflu mai multe despre el.

Și de când ești voluntar la AMM?”, i-am întins carnețelul meu cu întrebarea.

După ochii căprui ce ascundeau privirea modestă a apărut și un zâmbet drăguț în colțul gurii.

„Am doar 6 luni. Facem diverse activități, training-uri de continuare a studiilor sau de motivare. Îmi place foarte mult ceea ce fac acolo. Am ajuns printr-o întâmplare. De fapt, ei m-au găsit și m-au contactat încă acum 3 ani, dar abia acum am devenit și eu voluntar”, mi-a răspuns Ștefan cu același scris citeț și îngrijit pe care îl zărisem în carnetul de pe masă.

Eu am continuat cu întrebările, deși seminarul era foarte interesant, pentru că era despre Drepturile Omului.

„Am absolvit doar 9 clase. Din cauză dizabilității locomotorii de care sufăr, colegi de clasă nu mă prea tolerau. Mi-a fost frică. Și aceasta m-a făcut să renunț la studii. Timp de aproape 5 ani, am stat doar acasă. Am citit mult, dar de când a apărut surioara mea mai mică îmi petrec tot timpul cu ea”, afirmă Ștefan cu o licărire în ochi.

”Eu așa m-am născut. Nimeni din membrii familiei sau din rudele mele nu suferă de o astfel de boală. Da, am nevoie lunar de medicamente, dar ne descurcăm. Am o familie care mă iubește mult. În fiecare an am fost împreună la mare”, adăugă tânărul pe foia de hârtie.

Dar tu ai vrea să înveți la universitate?

Da, foarte mult. La orice specialitate, dar cred că mai tare aș opta pentru un designer, la AMTAP. Aș vrea să devin designer de modă. Să creez haine pentru femei, în special rochii de seară. Am și câteva schițe deja. În curând o să îmi continui studiile liceale. Mi-e frică să dau BAC-ul, dar cred că o să reușesc să devin și student cu acte în regulă!

Ce hobby-uri mai ai?

Îmi place desenul. Am început a frecventa și niște cursuri, dar e perioada de vară și acum e vacanță acolo. Îmi place să pictez oameni, dar nu mi-am pictat familia încă. Nu pot să o fac. Îmi place să pictez MANGA.

Manga? Ce este Manga, l-am întrebat eu, deja pe a treia foaie din carnet.

Caută pe Wikipedia. Mi-a răspuns în scris Ștefan, dar și cu un zâmbet pe buze când îmi întindea carnetul. Devenisem curioasă. Abia așteptam să ajung acasă și să dau un search, ca să aflu că Manga este termenul utilizat strict pentru benzile desenate de origine japoneză. Manga este creată dintr-o mixtură între arta japoneză ukiyo-e și stiluri străine de desenat, și a preluat forma prezentă la puțin timp după cel de-Al Doilea Război Mondial. Constă în principal din desene alb-negru, în afară de coperți și câteodată primele câteva pagini; în unele cazuri, este colorată integral.

De unde ai aflat despre Manga?

Am aflat de la Mark Crilley. Acesta este un scriitor american. Ește și creator/ilustrator de cărți pentru copii. Mark este părintele lui AkikoMiki Falls și Brody’s Ghost. Are un canal de YouTube foarte popular, pentru că oferă lecții video pentru pictorii începători. În cele mai diverse stiluri, inclusiv manga.

Dacă tot veni vorba de YouTube, ce muzică ascultă un tânăr de 20 de ani?

MSI și Phil Collins. Am primit drept răspuns la întrebarea mea. Dar brusc, m-am trezit și eu cu aceiași întrebare. Ne schimbasem cu rolurile deja. Eu eram intervievata. I-am răspuns, că nu aveam încotro.

M-a întrebat dacă mă poate găsi și pe rețele de socializare, ca să mai ținem legătura. I-am dat datele mele de contact și am devenit prieteni virtuali. Totuși, am dorit să mai aflu ceva.

Ce vrei să faci în următorii 5 ani?

„Să lucrez și să-mi găsesc pe cineva. Vreau să-mi întemeiez o familie și aș vrea să am 2 copii!”, a răspuns ferm și convins de cele enunțate și întinse cea de-a 5 pagină din carnet.

Svetlana Tataru