Povestea unei afaceri rurale inovatoare care a unit o comunitate. Mai Departe cu Helen Butacova



Podcastul Mai Departe explorează cum o idee transformată într-o afacere agroturistică a devenit motorul dezvoltării unei comunități locale

Într-un episod recent al podcastului Mai Departe, gazda Artur Gurău a discutat cu Helen Butacova, co-fondatoarea și co-proprietara pensiunii Hill and Valley din satul Teleșeu, raionul Orhei, despre experiența ei în construirea și gestionarea unei afaceri rurale inovatoare și sustenabile. Împreună, au explorat provocările și oportunitățile întâmpinate de micii antreprenori în Republica Moldova și rolul crucial al asociațiilor de business în dezvoltarea sectorului antreprenorial.

Mai

 

Cu o experiență în contabilitate și IT, Helen Butacova a decis să investească în agroturism, contribuind astfel la dezvoltarea acestui sector în Moldova. Amplasarea pensiunii Hill and Valley a fost aleasă strategic, ținând cont de importanța conexiunii cu natura și infrastructura localității. Helen a subliniat implicarea comunității în dezvoltarea afacerii și beneficiile investițiilor în Moldova, comparativ cu deschiderea unei afaceri peste hotare.

Procesul de planificare și deschidere a afacerii a fost o experiență de învățare pentru Helen, care a colaborat strâns cu comunitatea locală și a construit un turn de apă în 2023 pentru a asigura resursele necesare afacerii și locuitorilor. De asemenea, ea a vorbit despre provocările deschiderii unui restaurant de calitate în afara Chișinăului și importanța colaborării cu asociațiile din domeniu.

Schimbările recente în legislație au adus beneficii investitorilor străini, cetățenilor din diasporă și celor care muncesc de la distanță, creând oportunități pentru dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova. Pensiunea Hill and Valley își va deschide porțile pentru sezonul estival pe 13 mai, cu evenimente speciale dedicate vizitatorilor și comunității locale.

În ciuda numeroaselor responsabilități în familie și afacere, Helen Butacova rămâne optimistă și visează să creeze un model de afacere rurală de succes care să inspire și să susțină dezvoltarea comunităților locale. Acest episod al podcastului Mai Departe oferă o perspectivă interesantă asupra unui antreprenor pasionat și asupra modului în care o afacere inovatoare poate aduce împreună o comunitate și poate stimula dezvoltarea economică și socială.

Podcastul Mai Departe este dezvoltat de Rockit Moldova si este sprijinit de Western NIS Enterprise Fund, care susține proiecte de transformare și inițiative care promovează reformele în Ucraina și Moldova.