În premieră inițiativa ”CATalizator” – formarea echipei de mentori



civic.md

Vara anului 2021 a lansat în premieră la nivel național programul unic ”CATalizator”.  Inițiativa presupune activizarea a 20 mentori din 20 regiuni a țării în vederea promovării valorilor voluntariatului prin implicarea tinerilor și al activităților de voluntariat la nivel local.

În perioada 18 iunie - 15 iulie  2021 „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” a lansat apelul deschis de aplicare la poziția de ”mentor local” al programului ”CATalizator – tânăr lider prin acțiuni de voluntariat”.

Perioada de înregistrare a aplicanților a trezit interes pentru 35 potențiali mentori din întreaga țară.  Inițiativa presupune implicarea mentorilor în localități pentru perioada minimă de 6 luni. Proiectul va implica minim 20 echipe de tineri, coordonați la nivel local de mentorii abilitați din  proiect. Cca 100 tineri din întreaga țară vor fi activizați prin intermediul activătăților de voluntariat și susținuți în vederea implementării inițiativelor de tineret de către organizatori.

La data de 23 iulie 2021, echipa de proiect CIDP Anima, a organizat și desfășurat etapa de interviuri online pentru aplicanți. Primii 25 aplicanți au participat la interviu, unde s-au stabilit obiectivele și acțiunile inițiativei, responsabilitățile mentorilor, dar și profilul acestora. În urma procesului de interviu, comisia va stabili lista finală a 20 de mentori, care vor fi invitați să facă parte din echipa inițiativei pentru următoarea jumătate de an.

 În cele din urmă comisia a ținut să relateze participanților pașii care urmează a fi realizați în cadrul proiectului, detalii organizatorice.

Urmează conferința online cu echipa de mentori din întreaga țară, prin care se va da ”START” inițiativei CATalizator.  În luna august mentorii vor fi implicați într-un curs de formare non formal de mentorat în următoarele domenii:

- formarea echipei de tineri voluntari;

- coordonarea și motivarea echipei de tineri voluntari pentru perioada inițiativei/lor;

- aport la creșterea tinerilor lideri în comunitate;

-  organizarea campaniilor de colectare de fonduri la nivel local;

- identificarea partenerilor și susținătorilor în comunitate;

- elaborarea inițiativelor de tineret în bază de voluntariat;

- implementarea inițiativelor de tineret în localitate;

Cursul reprezintă durata de 4 zile total, dintre care 3 zile offline și 1 zi în format online.

În toamna anului 2021, minim în 20 localități se vor desfășura inițiative pentru tineri și cu tineri în bază de voluntariat cu mentoratul a 20 coordonatori abilitați.

Urmează etape fierbinți în cadrul inițiativei! Fiți cu ochii pe noi!!!

________________

A.O. „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT/Anticafeneaua din Bălți din cadrul DÎTS Bălți, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova din resursele alocate sectorului de tineret implementează proiectul ”CATalizator – tânăr lider prin acțiuni de voluntariat”.