(Video) Metode alternative de exprimare a votului: Lecții învățate pentru Republica Moldova din experiența României și Estoniei



Ultimele alegeri prezidențiale din noiembrie 2020 au scos în prim-plan necesitatea facilitării procesului de vot pentru cetățenii moldoveni, în special pentru cei aflați peste hotarele țării. Rata record de prezență de urne în străinătate, a peste 260 000 de votanți, epuizarea buletinelor de vot în cadrul a 8 secții de votare, cât și cozile lungi de așteptare formate la mai multe secții din Germania, Franța sau Marea Britanie, au demonstrat faptul că Republica Moldova trebuie să demareze procesul de implementare a metodelor alternative de exprimare a votului.

Aceasta este una din principalele concluziile ale videoului produs în baza Studiului „Metode alternative de exprimare a votului: Lecții învățate pentru Republica Moldova din experiența României și Estoniei”, prezentat pe 23 februarie curent, în cadrul unui eveniment public on-line, de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu LID Moldova, Expert-Forum și Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC).

Potrivit autorilor, pentru a putea înțelege mai ușor oportunitățile și provocările conexe implementării votului alternativ, autoritățile de resort din Republica Moldova trebuie să preia anumite lecții din experiența altor state, cum ar fi utilizarea votului prin internet în Estonia sau a votului prin corespondență în România.

În același timp, pentru a facilita dezvoltarea metodelor alternative de vot, este necesar un proces incluziv de consultări și dezbateri, cu participarea tuturor actorilor relevanți din instituțiile publice, societatea civilă și centrele de cercetare. Astfel, IPRE, alături de LID Moldova și Expert-Forum, vor continua să participe activ la acest proces și să informeze cetățenii Republicii Moldova despre metodele alternative de exprimare a votului.

Pentru mai multe detalii, accesați Studiul disponibil aici sau vizionați aici în reluare evenimentul de prezentare a publicației.

Acest video a fost produs în cadrul proiectului IPRE „Metode alternative de vot”, implementat în parteneriat cu LID Moldova și Expert-Forum, susținut de Fundația Konrad Adenauer (KAS). Opiniile exprimate în acest video aparțin autorilor.