30 de multiplicatori și multiplicatoare din Republica Moldova formați în domeniul egalității de gen



DSC5401 6 800x300Egalitate de gen este un subiect tabu dar și controversat în societate, acesta fiind discutat în cadrul trainingului: „Valorificarea dimensiunii de gen în relația de cuplu”, organizat în cadrul proiectului PEACE(Partajare, Educație, Angajament, Cooperare, Egalitate), implementat de „Fundația pentru Educația Non-Formală cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele financiare acordate de Fundația OAK.

            Activitatea a avut ca scop instruirea a 30 de beneficiari și beneficiare (profesori/profesoare, bibliotecari/bibliotecare, membri ai ONG-urilor, reprezentanți ai Autorităților Publice Locale și ai organelor de poliție) în vederea abilitării acestora ca multiplicatori și multiplicatoare la subiectul egalității de gen în 20 de raioane ale Republicii Moldova: Fălești, Drochia, Ialoveni, Glodeni, Leova, Nisporeni, Rezina, Soroca, Florești, Ștefan Vodă, Telenești, Ungheni, Sîngerei, Bălți, Briceni, Cahul, Călărași, Căușeni, Cantemir, Comrat, Dondușeni, Edineț.

În perioada 13-16 august 2020 alături de trainerii Cornelia CĂLIN, Președintă a Platformei pentru Egalitate de Gen și Nina LOZINSCHI, Secretară Generală a Platformei pentru Egalitate de Gen, participanții și participantele au dezbătut subiectele: delimitări conceptuale: gen/sex, egalitatea de gen; abordarea transformativă de gen; cadrul legal-normativ, standarde internaționale, gender mainstreaming; cum se manifestă rolurile ”productive” vs ”reproductive” și altele.

            În urma primelor 2 zile de formare, participanții și participantele au fost puși la încercare primind sarcina de a realiza un propriu program de instruire pentru adolescenți la subiectul egalității de gen, astfel au avut posibilitatea de a aplica în practică experiența de livrare a sesiunii de multiplicare dar și preveni problemele și întrebările, care pot apărea în procesul de instruire a tinerilor.

            „Femeile și bărbații din Moldova trebuie să se bucure de un tratament egal în muncă și remunerare, distribuirea activităților domestice și de îngrijire, accesul la bunuri și servicii și livrarea acestora, precum și securitate socială. Până a participa la această instruire, nu credeam că egalitate de gen este o problemă atât de mare. Sper prin instruirile care le vom organiza să contribuim la informarea corectă a cât mai mulți adolescenți.”, a remarcat una dintre participante.

            Menționăm cu la finele training-ului cei 30 de beneficiari și beneficiare au primit ca donație în organizație/instituție un proiector și rechizite de birotică, care vor ajuta la realizarea a 150 de sesiuni de informare (septembrie – noiembrie 2020), pentru 3000 de elevi din Republica Moldova, cu privire la egalitatea de gen.

            Pentru noi egalitatea de gen este o prioritate. Urmărește pagina Fundației pentru Educația Non-Formală și află ce alte provocări am pregătit participanților noștri.

            Proiectul PEACE(Partajare, Educație, Angajament, Cooperare, Egalitate) este implementat de „Fundația pentru Educația Non-Formală” în parteneriat cu Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele financiare acordate de Fundația OAK.