Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier 2018



IMG 2111

 

 

 

Anual comemorăm victimele accidentelor rutiere în cea de-a treia duminică din noiembrie, denumită Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere, de către un număr tot mai mare de state de pe fiecare continent, inclusiv în Republica Moldova. Este o zi dedicată comemorării milioanelor de persoane ucise sau rănite în accidente rutiere, familiilor acestora şi comunităților, și pentru omagierea echipelor de urgență dedicate, profesioniștilor din domeniul medical, polițiștilor - cei care se confruntă zilnic cu consecinţele dramatice ale deceselor şi accidentelor rutiere ( https://worlddayofremembrance.org/ ). Tematica abordată de către toate statele, la nivel mondial în acest an este „Drumurile își au istoriile lor”.

Astfel, la data de 18 Noiembrie curent, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, a avut loc un flash-mob, în vederea sensibilizării opiniei publice cu privire la tragediile rutiere frecvente și cu scopul de a comemora victimele tragediilor rutiere. În timpul flash-mob-ului, spre cer au fost lansate baloane albe - simbol al sufletelor pierdute în accidente și aprinse lumânări în memoria acestora, totodată la intersecții și la trecerile de pietoni au apărut siluete cu mesaje speciale din partea celor ce au avut de suferit de pe urma unei întâmplări neplăcute în trafic - „Acel SMS nu era mai important decât viața…”, „Mama mi-a spus că strada nu este loc de joacă...„, „Trebuia să cuplez centura de siguranță…”, etc.. Acțiuni similare au fost petrecute în Comrat, Găgăuzia și urmează a fi petrecute și în alte localități din țară, precum Bălți, Ungheni, etc.

IMG 3947

 

La data de 19 Noiembrie, Automobil Club din Moldova (ACM), în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și Inspectoratul Național de Patrulare, a organizat o masă rotundă cu scopul de a discuta cele mai grave probleme de siguranță rutieră și de a identifica soluțiile potrivite în vederea reducerii numărului de victime. La eveniment au participat reprezentanții ministerelor din cadrul Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, organizațiilor internaționale (OMS, BERD, PNUD), școlilor auto (Școala Driver Plus, UCA), sectorului privat („Orange”), Teatrul „Oratorul”, precum și ai ONG-urilor din domeniu („MOTIVAȚIE”, „Neovita”, etc).

 

2L3B4135

 

Principalele teme abordate conform agendei au fost - Traumatismele și decesele rutiere infantile; Străzile și intersecțiile: siguranța pietonilor, mobilitate și acces și Orașe sigure, verzi, sigure și durabile implicând pe cei prezenți în discuții aprinse și eficiente.  Dl Alexandru Pînzari, șeful Inspectoratului General de Poliție, a menționat importanța respectării normelor de circulație rutieră, odată ce, cele mai multe accidente se întâmplă din cauza vitezei excesive și a stării de ebrietate.

Totodată, acest eveniment a fost o oportunitate deosebită pentru persoanele cu propriile istorii tragice rutiere să se destăinuie societății.

Faimoasa interpretă Victoria Lungu și-a împărtășit experiența de acum 12 ani în urmă, când a fost victima unui accident rutier grav, cu o perioadă de recuperare foarte lungă, dar cu un final fericit. Interpreta a afirmat că doar atunci a înțeles care ar fi ordinea priorităților, atunci a avut timp să reflecteze asupra a cel mai important dar Dumnezeiesc - viața. La fel, în acest context, dna Victoria a mulțumit echipa extraordinară de medici care au operat-o și au salvat-o. Însă, spre mare regret cazurile și finalul acestora sunt foarte diferite.

 

DSC 3756

 

Denis, în vârstă de doar 31 de ani a ajuns în scaunul cu rotile cu 5 ani în urmă, din cauza unei șoferițe care a urcat la volan în stare de ebrietate. Deși a trecut ceva timp, el speră ca accesibilitatea în RM se va schimba în mai bine pentru grupurile de cetăţeni cu mobilitate redusă. Am dori să credem că în viitorul foarte apropiat acești oameni speciali vor fi auziți de către autoritățile responsabile și situația se va schimba. Istoria lui Denis am auzit-o în cadrul prezentării dnei Victoria Boțan, specialist relații cu publicul - Asociația „MOTIVAȚIE”. Dna Boțan a arătat o, cu totul, altă realitate unde trăiesc persoanele cu nevoi speciale și a relatat ce dificultăți întâmpină semenii noștri zi de zi. Soluțiile, însă există, acestea trebuie doar aplicate. Ținem să menționăm că ACM va continua să promoveze și să se implice în inițiativele de promovare a drepturilor egale a persoanelor cu nevoi speciale.

Urbanistul, dar și activistul civic - dl Victor Chironda, alături de dl Simion Berzoi (Coordonator Proiect PNUD) și dl Ion Cozma de la Compania „Orange” au prezentat posibilitățile cost-eficiente și moderne de organizare a traficului și de creare a unui oraș cu și pentru oameni. Soluțiile inovative care pot fi implementate prin intermediul noilor tehnologii pot și trebuie să transforme Chișinăul în un oraș verde, sigur și durabil, rămâne de văzut care este reacția autorităților publice locale și ale altor organizații competente și responsabile.

DSC 3773

 

În primele 10 luni ale lui 2018, în Republica Moldova, au avut loc 2119 de accidente rutiere, în urma cărora au decedat 220 de persoane, iar 2531 au fost traumatizate. Toate aceste tragedii pot și trebuie să fie prevenite. E, demult, timpul să acționăm!

Am dori să ne exprimăm recunoștința față de toți participanții care au fost alături de noi și ne susțin în a ne atinge scopul principal - acel de a avea drumuri sigure și accesibile pentru toți - Organizației Mondiale a Sănătății, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Inspectoratului General de Poliție, Inspectoratului Național de Patrulare, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Cancelariei de Stat, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Programului PNUD, Teatrului „Oratorul”, Școala „Driver Plus”, Uniunii Conducătorilor Auto, mama.md, Centrului „Neovita”, Asociației „MOTIVAȚIE”, Centrului Național de Mediu, dlui Victor Chironda, Companiei „Orange” și alte organizații care au fost „complicii” noștri în organizarea acestor evenimente.