Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 3327

IDIS €žViitorul€: Dependenta de factorii externi a RM



idis_logo.jpgEscaladarea crizei politice in RM s-a suprapus caderilor inregistrate in segmente-cheie ale economiei nationale. Datorita capitalizarii mici a economiei, criza in sistemul financiar a fost evitata la etapa initiala. În sistemul economic, criza s-a facut resimtita in special in sectoarele care au inregistrat cresteri importante in ultimii ani: constructiile, transporturile si comertul. Restul segmentelor au fost afectate de criza in mare masura datorita aprecierii valutei nationale si scaderii puterii de cumparare a populatiei. Anume dependenta excesiva de factorii externi si de consum transforma economia Moldovei in una din cele mai vulnerabile din regiune. Initiativa BNM de a oferi pe piata credite in lei la dobanda de 10% ar fi fost oportuna acum 3-4 ani, iar masurile anti-criza adoptate de autoritati au intarziat la randul lor cu cel putin 9 luni. În 2009, produsul intern brut va inregistra cea mai mare cadere de la Declaratia sa de independenta - 12,5%, in varianta optimista. Acestea sunt principalele concluzii ale „Monitorul Economic: analize si prognoze trimestriale" (trimestrul 2 din 2009), prezentat azi, 18 iunie 2009, de catre expertii IDIS „Viitorul". Monitorizarea efectuata de expertii IDIS releva cateva tendinte noi pe sectoarele economiei nationale: agricultura, business, comert extern, piata monetara, finante publice, preturi, piata muncii.

Politic. RM a picat la testul unor alegeri libere si corecte, anuntat de UE ca preconditie pentru avansarea dialogului politic cu RM, constata directorul IDIS „Viitorul", Igor Munteanu: „Alegerile din 2009 au fost marcate de cel mai grav accident al istoriei politice de dupa 1991. Acuzatiile de frauda, utilizare abuziva a resurselor administrative si discursul virulent au otravit spatiul public, polarizand societatea si sapand largi transee intre PCRM si opozitie." Criza a atras totusi atentia actorilor europeni asupra problemelor nerezolvate in RM, subliniaza Igor Munteanu: „Sabotand integrarea in UE, RM a devenit scena unei batalii intre legalitati si culturi politice practic incompatibile. Repetarea alegerilor trebuie sa aduca o dezlegare asteptata a acestei crize politice, avand drept instrument schimbarea elitelor la guvernare si relegitimizarea regimului politic."

Agricultura. Cresterea de 3,7% a productiei agricole din primul trimestru al anului curent este una efemera, este de parere expertul IDIS Viorel Chivriga: „Este prematur de a considera ca sectorul agricol este afectat intr-o masura mai mica de criza economica decat celelalte sectoare ale economiei nationale. Pe parcursul anilor 2008 si 2009, in mediul rural sunt vizibile numeroase simptome ale unei crize de proportii, fapt recunoscut chiar si de oficialii moldoveni. Reducerea cu un sfert (26,1%) a populatiei ocupate in agricultura atesta ca acest sector se ruineaza lamentabil, in mare parte datorita politicilor guvernamentale incoerente." Expertul IDIS prognozeaza pentru 2009 o crestere cu 2% a productiei globale agricole. Viorel Chivriga anticipeaza in 2009 un sold pozitiv al balantei comerciale in comertul cu produse agroalimentare, asta datorita comercializarii stocurilor de produse agroalimentare produse in anul 2008.

Business. Pentru 2009, Victor Parlicov de la IDIS „Viitorul" prognozeaza o scadere industriala de pana la 30-35%. „Industria este in continuare ostatica unor factori, care au provocat in 2008 recesiunea in sector: scaderea generala a cererii la principalele bunuri industriale; aprecierea monedei nationale, care face marfurile autohtone necompetitive; accesul limitat la credite si pretul prohibitiv al acestora; presiunea tot mai acerba a importurilor de bunuri asupra marfurilor produse in Republica Moldova si asupra producatorilor locali; demoralizarea investitorilor straini, prin practicile neloiale utilizate de institutiile guvernamentale", explica Parlicov.

Potrivit lui Parlicov, si evolutiile din sectorul serviciilor au luat  o turnura dramatica: „Cele mai afectate sunt transportul de marfuri si de pasageri. Recent, Federatia Rusa a anuntat ca va interzice transportatorilor auto de marfa din Republica Moldova sa traverseze teritoriul rus cu autorizatii CEMT. Aceasta decizie va duce la stoparea aproximativ a 70% din transporturile internationale de marfa. În situatia de criza, urmarile deciziei vor duce la falimentarea completa a acestei ramuri din economia tarii. Pe de alta parte, introducerea regimului de vize intre Romania si Republica Moldova a perturbat schimburile comerciale reciproce si a descurajat transportul de marfuri si pasageri in ultimele doua luni". Conform prognozelor IDIS „Viitorul", pana la sfarsitul anului, atat constructiile, cat si investitiile, ar putea scade cu pana la 50-55%. Odata cu constientizarea de catre populatie a profunzimii crizei, comertul cu amanuntul ar putea incheia anul curent cu un bilant de minus 20%.

Comert extern. În primele patru luni ale anului curent, volumul total al comertului exterior s-a diminuat cu aproape o patrime. RM si-a deteriorat performantele cu majoritatea partenerilor sai comerciali. „Sunt ilustrative exemplele deteriorarii performantelor in comertul cu Romania si Federatia Rusa, unde importurile din aceste tari s-au redus cu 60,5% si respectiv 61,7%, iar exporturile in aceste state, cu 21,8%. Pe de alta parte, schimburile comerciale cu statele Uniunii Europene vor fi influentate negativ de decizia Guvernului de la Chisinau de a institui, incepand cu data de 9 aprilie 2009, regimul de vize intre Republica Moldova si Romania", afirma expertul IDIS Viorel Chivriga. În primele patru luni ale anului curent, importurile au cunoscut o diminuare mai accentuata decat exporturile. Aceasta se explica in mare masura prin diminuarea consumului in Republica Moldova, stavilit la randul sau de reducerea remitentelor. Pentru anul 2009, Chivriga anticipeaza o reducere a exporturilor si importurilor cu 29,3% si, respectiv, 35,8 la suta fata de anul 2008.

Piata monetara. Politica antiinflationista dusa masiv de BNM a agravat impactul negativ al crizei mondiale asupra sectorului real al economiei nationale, considera expertul financiar Sergiu Gaibu: „Pe langa faptul ca impactul acestei politici a fost aproape nul, ea a pus pe branci activitatea a o buna parte din agentii economici. Lipsa de lichiditati in sectorul financiar si diminuarea masei monetare a redus accesul agentilor economici la resursele creditare, atat de necesare in perioada timpurie a crizei. Aprecierea valutei nationale fata de valutele convertibile, pe fundalul caderii dramatice a valutelor tarilor parteneri comerciali, au facut productia nationala necompetitiva nu doar pe piata externa, ci si pe piata proprie". În conditiile in care nu se va trece la cealalta extrema a politicilor monetare si nu vor fi efectuate infuzii irationale de lichiditati in economie, Gaibu prognozeaza ca BNM va reusi sa mentina nivelul inflatiei la limita de 3-4% pe parcursul anului 2009.

Finante publice. Impactul crizei asupra Bugetului Public National va fi de 3 ori mai mare decat in anul 1998, potrivit expertului economic al IDIS „Viitorul", Veaceslav Ionita: „Daca in acel an, bugetul a inregistrat o scadere de circa 8% a veniturilor sale, in anul curent, ele vor inregistra o scadere de peste 20% fata de anul precedent si de 26% fata de veniturile planificate. Aceasta deoarece bugetul de stat este dependent in proportie de 90% de consumul populatiei. Respectiv, reducerea consumului va provoca reducerea veniturilor bugetare". Bugetul asigurarilor sociale, dependent in proportie de 85% de veniturile populatiei, aflate in scadere, va fi executat un deficit de cel putin 1,4 miliarde lei.

Preturi. În prima jumatate a anului curent, Moldova va inregistra o deflatie de 1,3 procente, lucru nemaiintalnit in istoria sa, subliniaza Veaceslav Ionita: „Aceasta scadere de preturi nu este conditionata de imbunatatirea mediului economic si de instrumentarul utilizat de BNM, dar mai degraba indica starea grava in care se afla economia. Anume dependenta excesiva de factorii externi si de consum transforma economia Moldovei una din cele mai vulnerabile din regiune, iar deflatia este indicatorul care arata gravitatea problemei". Pentru 2009, Ionita anticipeaza o crestere a preturilor cu mai putin de 4%.

Piata muncii. Conform anticiparilor IDIS „Viitorul", din cei circa 600 mii salariati oficial angajati, cel putin 100 de mii vor fi concediati, trimisi in somaj tehnic sau vor fi in somaj ascuns. Cei care vor continua sa munceasca se vor confrunta cu reduceri de salarii. În primul rand, au de suferit angajatii sectorului real, constata Tatiana Lariusin. Lariusin afirma ca in a doua jumatate a anului si salariatii bugetari se vor confrunta cu reduceri de venituri.

Economia regiunii transnistrene. În primul trimestru al anului 2009, indicii de baza ai economiei din regiunea transnistreana continuau sa scada, concomitent cu cresterea inflatiei. Factorii de baza care au conditionat scaderea indicilor sectorului industrial din regiune au fost: micsorarea exportului, diminuarea  volumului de  transportare si restrangerea treptata a pietei de consum. Majoritatea agentilor economici care activeaza in regiune afirma ca nu sunt satisfacuti de eficacitatea masurilor anti-criza intreprinse de catre auto-proclamata administratie transnistreana.

Economia mondiala. Efectul domino al crizei va persista si pe parcursul anului 2009; economia tarilor lumii se va contracta cu cel putin 1%. Frecventa cu care organizatiile internationale si guvernele lumii modifica prognozele macroeconomice pe termen scurt si mediu inspira si mai putina incredere in ziua de maine.

#  #  #

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org