Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 3327

Putinul ce-l pot face- sau daca nu as fi voluntar, as vrea sa fiu



s5006488alexlebedev.jpgÎn filosofia comunicarii se spune ca orice discutie incepe din tacere si are ca destinatie tot tacerea. Ce ati spune daca binele la fel incepe dintr-un bine pentru a face alt bine? Nu stiu cati ati vazut filmul Pass It Forward  cu baietelul acela din Inteligenta  Artificiala ideea lui de a schimba lumea era simpla incepi a face un bine si sa le spui oamenilor carora le-ai ajutat la randul lor sa ajute pe altii trei oameni fara nici un fel de rasplata dar ca recunostinta. Poate parea minor lucrul si chiar simplist dar daca l-ar face fiecare atunci am trai intr-o lume mai buna.

Cam acelasi lucrul il fac si voluntarii, ajuta deoarece cred in binele comun. În lumea asta materialista in care traim, unde daca cerem ajutorul prima replica ce o primim e „Dar eu ce am din asta?". Avem prietenii din interes, unde daca nu mai esti necesar esti inlaturat. Nu fabulez cand zic asta, cati dintre voi cand prima data au vazut si vorbit cu o persoana nu s-au gandit, e bine sa o stiu ca niciodata nu stii cand am nevoie de el?

Pacat ca multi nu inteleg ca atunci cand ajuti obtii mai mult decat bani. Obtii confirmarea ca esti util si ca cineva se bazeaza pe tine. Deci faptul ca existi conteaza iar prin existenta ta poti face pe cineva sa zambeasca.

Da, eu sunt voluntar. Multi ma intreaba de ce nu lucrez asa cum se cuvine pe bani nu mai stiu eu ce facand acolo. Dar cine nu e voluntar nu intelege ca nu efemeritatea banilor conteaza ci ceea ce lasi in urma ta. Si mai important ca prin a fi voluntar inveti multe alte lucruri importante in viata, atunci cand nu ai mania unui castig apropiat inveti sa vezi lucrurile mai profunde. Înveti ce este responsabilitatea si a-ti pastra cuvantul. Înveti sa fii printre oameni, printre ei asa cum sunt ei si sa fii acceptat ca un om. Înveti ce e respectul si inveti sa apreciezi ceea ce faci. Înveti sa iubesti ceea ce faci pana cand devii dependent de asta. Oricare ar fi directia ta in viata, profesionala ma refer, prin a face voluntariat te dezvolti si fara a fi un scop in sine obtii si un CV bun. Ati putea spune ca multi voluntari se ocupa cu aceasta in primul rand pentru CV, dar nu-i puteti condamna, conteaza ca ei activeaza si ajuta la schimbarea lumii. Dar va asigur, odata intrat in circuit percepi totul din perspectiva umana. Înveti ca sentimentele au valoare si ca timpul e folosit cum se cuvine. Dar mai presus de toate ai experienta si amintirile placute.

Eu sunt voluntar din 2007 si vad ca deja e 2009 si tot activez. Am inceput-o ca ajutor la o tabara de vara moldo-engleza la Centrul AC Agape de la Ialoveni, apoi i-am invatat pe copii de la Tanarul Antreprenor limba engleza, mai bine zis i-am indrumat caci intr-un fel invatam si eu impreuna cu ei. Sincer, atunci cand inveti pe cineva descoperi minusurile tale astfel prin practica asta te dezvolti si cresti. Apoi din relatiile apropiate dintre AC Agape si Oastea Domnului, am ajuns sa fac parte din clubul Freedom Fighters cu care am facut multe lucruri minunate si prin care pe langa experienta si relatii socio-umane am crescut si spiritual. Atunci cand faci parte dintr-o echipa de voluntari iti descoperi calitatile tale cele mai importante si ti le dezvolti cum poti tu mai bine. Eu scriam versuri, mai schiopatand, mai fara forma dar scriam si nu de putine ori am fost rugat sa fac versuri cu dedicatie sau sa caut vre-un slogan interesant si prin asta am crescut. Pana mi-am publicat primele poezii si altele stau la coada. În cadrul Ostii Domnului am fost si ajutor de lider la tabara de vara. Vara trecuta am facut-o iarasi pe profesorul la grupa mica de incepatori. Prima ora a fost ingrozitoare caci nimic nu corespundea planului ce il facusem dinainte dar cu ajutorul lor am invatat sa fiu flexibil si dupa urmatoarele ore cand imbinam utilul cu placutul, adica invatam prin jocuri. Copii de la grupa mica se credeau mari deoarece stiau culori si nuante de culori pe care nu le stiau cei mari. Înaltator e atunci cand ti se multumeste din suflet si se adauga ca fara ajutorul tau nu as fi reusit.

În toamna lui 2008 am aplicat la Centrul International pentru promovarea Drepturilor Femeii si Combaterea Traficului de fiinte umane „La Strada". Si aici am cunoscut o echipa extraordinara iar cand intru in centru ma simt ca acasa si simt ca sunt intr-o familie. Caci a fi voluntar e ca si cum ai fi un frate mai mare. Ai grija de ce este in jur, ai responsabilitati dar asta nu te impiedica sa daruiesti si sa primesti dragoste. Si poate ma simt si eu ca ajut la combaterea a ceva si sunt util.

Atunci cand esti voluntar niciodata nu vei trece cu privirea cand cineva iti cere ajutorul sau te vei face ca nu-l auzi. Admit ca uneori voluntariatul mananca mult timp si griji. Admit ca uneori poate parea dificil si obositor dar pentru asta exista linistea cu care te culci noaptea si satisfactia ca uite a mai trecut o zi unde am lasat o amprenta in viata cuiva.

Poate ca voluntariatul nu e platit dar ofera mult mai multe decat daca ai primi banii aia pentru ajutor. Asa ca va incurajez, va indemn sa incercati voi capsuna asta. Vedeti gustul ei si poate va va place (de fapt sunt sigur de asta) si veti crea si voia propria voastra gradina de unde puteti sa daruiti capsune.

 

Alex Lebedev

Voluntar "La Strada"