În Moldova se va desfășura o serie de dezbateri publice cu genericul ”Alternativa la detenție pentru persoanele dependente de droguri”



În Moldova se dă startul unei serii de dezbateri publice în formatul public-talk cu genericul ”Alternativa la detenție pentru persoanele dependente de droguri”. Dezbaterile vor avea loc în cinci orașe din Moldova în cadrul campaniei ”Împreună pentru viață!”, organizată cu prilejul Zilei internaționale de luptă împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri.

În calitate de spicheri la dezbateri vor participa: reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului Justiției, Inspectoratului general de poliție, reprezentanți ai Dispensarului de narcologie, ai organizației UNODC Moldova, ai Asociației ”Promo-Lex” și ai asociației obștești de profil.

Participanții la dezbateri vor discuta avantajele implementării în Moldova a măsurilor alternative de pedeapsă pentru deținuți, vor povesti despre experiența dezincriminării în alte țări, vor prezenta situația actuală privind utilizarea de droguri și vor propune soluții pentru problemele existente.

Moderatorul dezbaterilor: prezentatorul Bogdan Dascăl.

În cadrul dezbaterilor se va desfășura, de asemenea, votarea online pe tema dezincriminării politicii de droguri în țara noastră. Rezultatele votării vor sta la baza viitorului studiu sociologic.

Dezbaterile publice vor avea loc în următoarele orașe:

26 iunie – Chișinău, centrul ”Artico”, sala ”Zebra”, ora 11:30

27 iunie – Orhei, incinta primăriei, ora 11:30

28 iunie – Bălți, incinta primăriei, ora 11:30

30 iunie – Comrat, incinta consiliului raional, ora 11:30

3 iulie – Cahul, incinta consiliului raional, ora 11:30

Informații privind acreditarea presei: Elena Derjanschi + (373) 600 107 06

Dezbaterile publice se desfășoară în cadrul campaniei ”Împreună pentru viață!”.

Organizatori: Comisia Națională Antidrog, UNODC Moldova, Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”, UORN, Asociația Promo-LEX

În parteneriat cu: Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Inspectoratul general de poliție.

Cu susținerea: UNAIDS Moldova, AO ”Pas cu Pas regiunea Sud” (Cahul), AO ”Adolescentul” (Orhei), AO ”UORN” și AO ”Tinerii pentru Dreptul la Viață” (Bălți), CSR ”Împreună pentru viață” (Comrat), asociația Promo-LEX.

Suport financiar: Centrul PAS, Agențiile ONU, Ambasada Suediei în Moldova.