Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 4015

Studenții basarabeni în audienţă la Guvern, Senat, Ministerul Educaţiei şi Presedinția României



altReprezentanții studenților basarabeni din România au solicitat audiențe la instituțiile Statului Român responsabile de procesul de studii (Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului; Departamentul pentru Românii de Pretutindeni; Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din cadrul Senatului României, Administraţia Prezidenţială - Departamentul Educaţie şi Cercetare etc.). În cadrul acestor întâlniri, studenții basarabeni vor discuta cu reprezentanţii instituţiilor statului român, detaliile cu privire la metodologia de admitere la studii a etnicilor români din afara granițelor și alte aspecte privind statutul tinerilor basarabeni care fac studiile  în România.

Astfel, la cererea OSB București, ATB Iași, OSB Timișoara, CSBB Galați și OSB Constanța, astăzi a avut loc prima întâlnire cu Secretarul de Stat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Eugen Tomac. În cadrul acesteia reprezentanţii studenţilor basarabeni au venit cu propuneri și au fost discutate o serie de aspecte privind admiterea la studii a etnicilor români din Basarabia, precum numărul de locuri, calendarul de admitere la studii, transferul bursei de în funcţie de medie. Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni a asigurat că Guvernul României va acorda şi în  acest an un număr mare de locuri la studii în România pentri tinerii din Basarabia. Următoarea întâlnirea va avea loc la Administraţia Prezidenţială cu reprezentanţii Departamentului Educaţie şi Cercetare.

OSB Bucureşti alături de OSB Timișoara, ATB Iași, CSBB Galați și OSB Constanța aduce mulţumiri pe această cale instituţiilor statului român care au făcut posibilă majorarea numărului de locuri precum şi majorarea cuantumului burselor etc. De asemenea, mulţumim Statul Român pentru politica asumată de apropiere a tinerilor basarabeni de România şi de valorile culturale şi educaţionale româneşti. Mulţumim pentru datoria asumată României este de a-i asigura cu locuri de studii cu bursă în România pe tinerii etnici români din Basarabia

OSB Bucureşti alături de OSB Timișoara, ATB Iași, CSBB Galați și OSB Constanța se vor ocupa şi în acest an de informarea şi consilierea tinerilor români basarabeni în legătură cu metoda şi procedura prin care aceştia pot veni la studii in România. În acelaşi timp, studenţii basarabeni îşi propun să ofere informaţii despre specificul, importanţa şi opurtunităţile pe care le ofera studiile în România. De asemenea, cu privire la metodologia de admitere, organizaţiile vor aduce şi în acest an propuneri pentru îmbunătăţirea şi implementarea cu succes a acesteia.

Studenţii şi elevii voluntari în cadrul acestor organizații vor desfășura în perioada admiterii campanii de informare și consiliere pentru tinerii basarabeni care doresc să își continue studiile în Români.

Amintim că Organizaţiile Studenţilor Basarabeni menţionate au drept scop promovarea valorilor româneşti în rândurile tinerilor basarabeni prin susţinerea activităţii educaţionale, promovarea acţiunilor cultural-civice, precum şi prin monitorizarea respectării drepturilor studenţilor şi elevilor basarabeni în special şi a drepturilor omului, în general. Misiunea acestor ONG-uri este de a promova drepturilor tinerilor studenți basarabeni care se află la studii în România și educarea lor în spirit național, democratic și proeuropean.