În comuna Tîrnova, r. Dondușeni, a fost inaugurată o spălătorie socială creată cu suportul Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova



Cele peste 1100 de persoane în etate și cu dizabilități și alte 60 de familii cu venituri mici din comuna Tîrnova, r. Dondușeni, pot beneficia gratuit de servicii de spălare, călcare și coasere a hainelor și lenjeriei la Spălătoria socială „Doamna Teo”, care a început să funcționeze în luna martie. Spălătoria este un serviciu social creat de Asociația Obștească „Tîrnoveanca” și Consiliul Local cu sprijinul Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova.

1

Primăria a identificat un sediu pentru spălătorie, care a fost reparat și amenajat, au fost procurate patru mașini de spălat, două uscătoare, o mașină de cusut și alt echipament necesar. Persoanele din grupuri vulnerabilea, ajutate de asistentul social, își aduc aici hainele și lenjeria de două ori pe lună. „Chiar dacă mulți locuitori au acasă mașini de spălat, pentru persoanele și familiile cu posibilități materiale limitate igienizarea calitativă rămâne un lux. Un astfel de serviciu este de mare folos pentru comunitate”, a spus, la inaugurarea Spălătoriei, Inna Cucuietu, fondatoarea AO „Tîrnoveanca”.

9

Pentru crearea acestui serviciu social a fost nevoie de 42 771 de euro, dintre care 7 800 de euro este contribuția Consiliului Comunal Tîrnova. „Rolul autorităților publice locale este să asigure echitatea și respectarea drepturilor omului pentru întreaga populație. De aceea, alături de societatea civilă, am găsit soluții pentru crearea acestui serviciu social, care răspunde nevoilor de bază ale persoanelor în etate și cu dizabilități și familiilor cu copii cu posibilități materiale limitate”, a declarat, la rândul său, primarul comunei Tîrnova, Victor Bodorin.

8

Comuna Tîrnova are o populație de 3375 de oameni, dintre care mai mult de o mie sunt persoane în etate și cu dizabilități. Spălătoria socială este unul dintre cele 40 de servicii create în diferite localități în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.

 7

 

 

Persoană de contact: Inna Cucuietu, tel.: 067672199