Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62

PROCESUL DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN DISCUTAT LA CLUBUL DE PRESA

Distribuie prietenilor:


Centrul Independent de Jurnalism si Comitetul pentru Libertatea Presei au organizat, pe data de 5 iulie, o noua sedinta a Clubului de presa din Chisinau. In centrul discutiilor s-a aflat problema transnistreana in contextul recentelor evenimente politice (intalnirile dintre presedintii Republicii Moldova si Federatiei Ruse, elaborarea si distribuirea, de catre reprezentantii societatii civile din R. Moldova, a scrisorii deschise "Pentru o reglementare europeana a conflictului transnistrean" etc.).

La sedinta au participat doi dintre semnatarii scrisorii deschise - deputatul Anatol Taranu si directorul Programului Initiative Europene al Fundatiei Soros-Moldova, Iulian Fruntasu.

De mentionat ca autorii scrisorii deschise au solicitat, printre altele, "asigurarea unei transparente maxime a procesului de negocieri atat in cadrul dialogului cu societatea civila cat si cu partenerii externi ai Moldovei".

In cadrul intalnirii, Anatol taranu a afirmat ca "actiunile ce tin de domeniul reglementarii conflictului transnistrean se fac sub un paravan al unei secretomanii acute si este foarte greu sa obtii niste informatii veridice".

In opinia lui Iulian Fruntasu, "lipsa de transparenta ne-a caracterizat intotdeauna, atunci cand a fost vorba de pregatirea si semnarea unor acte importante care vizeaza soarta intregii societati".

Gheorghe Budeanu, redactor-sef al cotidianului "Timpul de dimineata" si moderatorul sedintei, si-a exprimat regretul fata de o anumita lipsa de interes a jurnalistilor din Moldova fata de problema transnistreana. Totodata, Anatol Taranu a declarat ca "societatea moldoveneasca, in ansamblul ei, nu participa la elaborarea politicii de solutionare a conflictului transnistrean", iar Iulian Fruntasu a sugerat implicarea mai activa a presei in informarea societatii privind evenimentele din regiunea transnistreana a Republicii Moldova .

De mentionat ca la Clubul de presa au mai fost invitati: consilierul presedintelui Republicii Moldova in problemele de politica interna, Marc Tkaciuk, ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, precum si presedintele Comisiei parlamentare pentru securitatea nationala, aparare si ordine publica, Iuri Stoicov, care nu au raspuns invitatiei noastre, motivandu-si absenta prin participarea la alte evenimente.

Urmatoarea sedinta a Clubului de presa va avea loc in luna septembrie.

Sursa: Centrul Independent de Jurnalism

 

 


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet