Campania globală „16 zile de acțiuni împotriva violenței față de femei și fete”: Tinerii găgăuzi au aflat adevărul despre Convenția de la Istanbul



Pe 4 și 5 decembrie 2023, cu ocazia campaniei internaționale „16 zile de acțiuni împotriva violenței de gen”, tinerii găgăuzi au aflat adevărul despre Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), generând o schimbare spre bine a percepției Convenției de la Istanbul la tinerii din sudul Moldovei. Înțelegerii lucrurilor au contribuit seminarele precedente pentru această categorie de ascultători ținute la Liceul Teoretic N. Tretyakov din Comrat și o campanie de informare, în cadrul căreia au fost distribuite pliante despre Convenția de la Istanbul și combaterea violenței în mediul tinerilor din Găgăuzia. Despre aceasta a relatat Elena Savina, directorul Institutului Național al Femeilor din Moldova „Egalitate ”, care a organizat evenimentul.

Campania globală „16 zile de acțiuni împotriva violenței față de femei și fete” se desfășoară anual de la 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, până la 10 decembrie, Ziua drepturilor omului.

De menționat că campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, se desfășoară anual în perioada 25 noiembrie-10 decembrie, fiind celebrată la nivel internaţional.

La 25 noiembrie s-a dat start campaniei naționale ”16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, cu un șir de acțiuni care vor avea loc la nivel național și local, cu scopul de a preveni şi combate violența în bază de gen prin creșterea gradului de conștientizare a violenței drept încălcare a drepturilor omului, a consecințelor și costurilor sale, precum și a mecanismelor de combatere la nivel comunitar şi național.

Totodată, campania își propune să informeze, să sensibilizeze și să familiarizeze publicul cu fenomenul violenţei asupra femeilor şi să evidențieze efectele grave pe care le are atât asupra femeii, cât și asupra familiei, în general.

În 2023, Republica Moldova se aliniază acestei campanii pentru a 22-a oară.

4

„În octombrie 2021, Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul și tot atunci societatea s-a confruntat imediat cu dezinformări masive privind această convenție: multe instituții de presă dezinformează publicul, susținând că Convenția de la Istanbul legalizează îndepărtarea copiilor de la părinți. Și mulți iau aceasta drept adevăr pentru că nu sunt familiarizați cu prevederile Convenției de la Istanbul. Convenția a fost adoptată relativ recent și de aceea liderii tinerilor au urgentă nevoie de instruire privind conținutul convenției”, a spus Elena Savina.

Angajați ai Direcției de poliție din Găgăuzia și un psiholog de la Centrul de Reabilitare a Victimelor Violenței Domestice (Kirsovo) au participat activ la seminare, adresându-li-se tinerilor.

Potrivit Elenei Savina, relevanța informării despre Convenția de la Istanbul privind formarea intoleranței la violență în rândul tinerilor se datorează realităților existente.

Astfel, „anul acesta, la deschiderea campaniei „16 zile de acțiuni împotriva violenței de gen”, s-a remarcat că trei din patru femei din Republica Moldova au suferit cel puțin o formă de violență din partea partenerului”, a punctat Elena Savina.

Toate acestea dovedesc necesitatea dezvoltării în mod activ a intoleranței față de violență în Moldova, familiarizarea urmând să înceapă la o vârstă fragedă, în tinerețe.

La încheierea seminarelor, participanții au apreciat mult atmosfera informală a evenimentelor și însușirea unor informații noi și utile.

Seminarele și campania de informare au fost organizate de Institutul Național al Femeilor din Moldova „Egalitate”, în cadrul unui proiect de combatere a violenței împotriva femeilor, finanțat printr-un grant al Ambasadei Finlandei la București.

  ЛОГО Пос Финл и Егал