Elevii din Moldova participă în cadrul inițiativei internaționale de mediu “Şcoli europene pentru o planetă vie”



ESFALPChișinău, 2 Octombrie 2013 — Elevii a trei școli din Republica Moldova: Liceul „Orizont” din Chișinău, Liceul „Adrian Păunescu”, satul Căzănești, Telenești și Liceul Teoretic din Puhoi, Ialoveni, vor participa în acest an școlar în cadrul inițiativei internaționale de mediu “Şcoli europene pentru o planetă vie”, proiect realizat de către WWF în parteneriat cu Fundaţia ERSTE. Evenimentul de lansare a noii ediții a avut loc săptămâna trecută, în Viena, Austria, unde 33 de elevi și profesori din Moldova și alte zece țări europene s-au reunit timp de o săptămână în cadrul unei academii a elevilor și profesorilor. În cadrul atelierelor de lucru și activităților în aer liber participanții au primit informații generale cu privire la diverse subiecte de conservare a mediului. În continuare, până la sfârșitul anului școlar elevii vor realiza eco-proiecte individuale. Punctul culminant al acestei inițiative va fi reprezentat de către o eco-acțiune comună în toate țările participante. 

„Pentru al șaselea an consecutiv această inițiativă reunește elevii și profesorii iubitori de natură din diferite țări și culturi", a spus Barbara Tauscher, liderul programului educațional de mediu WWF Austria. "Așteptăm cu nerăbdare să vedem ce idei impresionante vor fi realizate și in ediția din acest an". Pe parcursul ultimilor ani au fost inițiate activități remarcabile, cum ar fi campaniile "elevii-învață-elevi", expoziții, piese de teatru, evenimente stradale sau acțiuni de reciclare realizate împreună cu autoritățile municipale.

33 de echipe de elevi și profesori din Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, România, Cehia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Ungaria au participat de pe 27 septembrie 2013 până pe 2 octombrie curent la academia de la Illmitz, Austria. În cadrul atelierelor de lucru și acțiunilor în aer liber eco-profesorii WWF și diverși experți de conservare a mediului au prezentat elevilor si profesorilor subiectele proiectelor „Dunărea - linia vie a Europei”, si "Amprenta ecologică - efectele globale ale consumului". De asemenea, în program au fost incluse și alte subiecte, cum ar fi: managementul proiectelor, team building și relații cu publicul. "Principalul obiectiv pe tot parcursul inițiativei este „Spiritul cetățenesc activ”", a subliniat Tauscher. "Vrem să arătăm posibilitățile elevilor de a fi activi, să-și exprime opinia în public și de ai motiva și pe alții să ia măsuri."


Până la sfârșitul anului școlar, elevii vor avea timp pentru a dezvolta și implementa proiectele personale de conservare a naturii. Ideile de proiecte și realizarea lor depind în totalitate de creativitatea elevilor. Activitățile pot varia, de la spectacole stradale de teatru și expoziții, la ediții de ziare și planuri de acțiune pentru școli. Evoluţia proiectelor de conservare a mediului poate fi urmărită prin intermediul unui blog accesibil publicului: http://schools.foralivingplanet.eu. Aici, echipele din diversele şcoli participante la program au ţinut jurnale de proiect, au postat fotografii şi înregistrări video şi au avut oportunitatea să-şi împărtăşească experienţele. Elevii, profesorii și oricine vizitează site-ul pot face comentarii pe fiecare activitate de proiect.

În iunie 2014 elevii și profesorii se vor reuni din nou în România pentru un eveniment mare de finalizare, unde ei vor prezenta activitățile de conservare a mediului, împărtăși experiențele lor și vor veni cu idei pentru o eco-acțiune transnațională comună în toamna anului 2014.


„Inițiativa „Școli europene pentru o planeta vie" este unul din proiectele noastre cele mai importante pe tema educatiei transnaționale. Suntem foarte fericiți că grupul de tineri care se implică creativ la nivel internațional pentru conservarea mediului nostru ambiant devine tot mai mare în fiecare an", a afirmat Doraja Eberle, Preşedintele Consiliului de Conducere al Fundaţiei ERSTE.


Mai multe informaţii despre programul ”Şcoli europene pentru o planetă vie” se pot găsi pe: 
www.wwf.at/esfalp sau http://schools.foralivingplanet.eu



Pentru mai multe informații vă rugăm contactați:


Andreea Gurău, Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:


E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org 
Tel. +43 50100 619614



Tudor Stefan, Coordonator PR în Moldova:


E-mail: tustefan@gmail.com
Mob. +373 69143488



Despre WWF

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. 

Mai multe detalii la: www.wwf.ro.



Despre Fundaţia ERSTE


În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. 



Mai multe detalii la: www.erstestiftung.org