Participarea la vot a peste 600 de tineri alegători a devenit mai atractivă datorită unor serii de activități realizate de Centrul pentru Dezvoltare EducaționalăParticiparea la vot a peste 600 de tineri alegători a devenit mai atractivă datorită unei serii de activități realizate de Centrul pentru Dezvoltare Educațională

În perioada electorală curentă, proiectul “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot” și implementarea unor serii de activități și produse interactive au ajuns în toate raioanele țării și dincolo de granițele Republicii Moldova.  

Campania de informare și motivare a tinerilor s-a prezentat sub forma unor serii de sesiuni de informare online, spoturi video motivaționale, broșură de educație civică și electorală, mesaje video ale influencerilor, concursuri cu premii, platformă online de informare și motivare – toate au fost realizate cu scopul de a încuraja și spori interesul tinerilor să participe la alegerile prezidențiale 2020.

Peste 600 de tineri alegători din toate raioanele țării au participat la sesiunile de informare desfășurate în luna septembrie – octombrie 2020, concepute cu scopul de a familiariza tinerii alegători, cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani, să fie inițiați în domeniul alegerilor, să conștientizeze importanța dreptului la vot și să-și dezvolte conştiinţa civică și cultura electorală.

07.09.20

În luna octombrie 2020, a fost lansată și prezentată broșura informativă dedicată tinerilor alegători din Republica Moldova “Participarea tinerilor/-elor alegători/-oare la procesul de votare: Ne implicăm azi în democrația de mâine!”. Broșura a fost prezentată într-un eveniment LIVE, cu participarea tinerilor lideri din diferite Consilii raionale de tineret din regiuni. Broșura își propune să informeze tinerii despre mecanismele de funcționare ale procesului electoral și pașii votării în situația pandemiei cu infecția de COVID-19, rata de participare a tinerilor la procesul electoral și politic în Moldova, scurt istoric despre dobândirea dreptului la vot și încurajarea activismului civic al tinerilor, prin exemple concrete despre greutatea unui singur vot și importanța participării tinerilor la alegeri.

poza brosura

Spotul video de motivare a tinerilor să participe la vot “Fă-ți datoria civică și votează!” a fost diseminat online și a avut un impact foarte mare pe rețelele de socializare, ulterior difuzat pe 2 posturi de televiziune. Spotul video a fost realizat și în varianta rusă și subtitrat în găgăuză și are intenția de încuraja un număr cât mai mare de tineri alegători să fie responsabili, să-și facă datoria civică de a ieși la vot și să conștientizeze că este important să voteze. Ambele spoturi video pot fi vizionate la link-urile (varianta română - https://www.youtube.com/watch?v=-rDs5qbi_bM Varianta rusă - https://www.youtube.com/watch?v=NO2KMRqe2pM

122649517 762428561003785 2844514301007948332 n

Concurs pentru tinerii alegători: „Încurajăm tinerii să voteze la prezidențiale” a constat în scrisori deschise întocmite de tinerii alegători pentru semenii lor prin care au promovat importanța participării la vot și au transmis mesaje de suflet și motivare a tuturor tinerilor să meargă la vot. Au venit scrisori din diferite colțuri ale țării: de la tineri elevi în licee, tineri angajați, tineri lideri, tineri condamnați în penitenciar, tineri soldați etc. Scrisorile pot fi lecturate aici: https://www.centruleducational.md/ro/noutati-si-activitati

“Pentru a face diferența pe termen lung și a crea un obicei în a participa la vot, este esențială mobilizarea civică și educația electorală a tinerilor votanți. Campania de informare și încurajare vine în ajutor noii generații de actori electorali de a fi informați și motivați să dezvolte un dialog familial cu cetățenia activă, să conștientizeze importanța propriului vot. Doar astfel poate crește nivelul de implicare al tinerilor la procesul electoral”, a menționat Cristina Berlinschii, coordonatoarea proiectului.

Platforma online dedicată informării tinerilor alegători și proiectului conține informații de actualitate despre alegerile prezidențiale, procesul electoral, particularitățile votării tinerilor în cadrul alegerilor, modalitatea de votare în condiții pandemice și oferă posibilitatea tinerilor votanți să adreseze întrebări care îi interesează legate de scrutinul prezidențial, campania electorală și alte informații de interes public despre desfășurarea alegerilor. Informațiile pot fi accesate aici: https://www.centruleducational.md/ro

35

Toate aceste activități sunt realizate în cadrul proiectului “Exersează-ți dreptul la vot - Informarea tinerilor alegători despre procesul electoral și procedura de vot”, finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile materialelor elaborate în cadrul proiectului aparțin Centrului pentru Dezvoltare Educațională și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Descrierea organizației: Centrul pentru Dezvoltare Educațională este o organizație non-profit, constituită în anul 2017, cu scopul de a contribui la dezvoltarea educațională a comunității din regiuni și a educației civice a cetățenilor. Misiunea Centrului este de a contribui la informarea, educarea și dezvoltarea competenților tinerilor de a se implica activ în comunitate, în procesul de luare a deciziilor, dezvolta spiritul civic, promova dezvoltarea educațională și voluntariatul.