COPIII SI BUNEII LA ACEEASI SCOALA

Timp de patru zile copiii si varstnicii, in mare parte, buneii lor, vor invata cum sa comunice mai bine pentru a se face intelesi. O suta de copii si maturi din regiunile Balti si Hancesti participa la scoala de vara cu genericul "Familia este caminul meu", care se desfasoara in perioada 16-19 august.

Copiii care participa la scoala de vara sunt lipsiti de grija parinteasca, cresc la bunei sau sunt plasati in internate, parintii fiind in majoritatea cazurilor plecati peste hotare. Cursurile sunt organizate in satul Rusca, tabara de odihna"Tara", pentru 45 de copii si varstnicii din regiunea Hancesti si in orasul Soroca, tabara "La Dumbrava", pentru 55 de participanti din regiunea Balti.

Programul cuprinde activitati interactive, jocuri, discutii, aplicatii, teatru social si studii de caz cu participarea in comun a copiilor si persoanelor in etate. Activitatile se axeaza pe urmatoarele subiecte: dr epturile copilului, protectia copilului, munca in familie, impactul institutionalizarii asupra dezvoltarii copilului, reintegrarea copilului in familie, comunicarea inter-varstnica si etapele dezvoltarii copilului.

Scoala de vara isi propune sa imbunatateasca aptitudinile buneilor in ingrijirea si educatia copiilor, sa consolideze relatiile intre generatii si sa promoveze familia extinsa - a rudelor, buneilor si a altor persoane apropiate - drept mediu bun pentru dezvoltarea copiilor si o alternativa internatului si casei de copii. Prin aceste activitati, organizatorii isi propun, de asemenea, sa previna plasarea copiilor in institutii de tip rezidential.

Potrivit ultimelor rezultate ale evaluarii celor 67 de institutii de tip rezidential, 11.545 de copii cresc in internate si case de copii. Majoritatea copiilor plasati in institutiile respective, 107.50, au unul sau ambii parinti in viata. Dintre acestia, 795 de copii au parinti plecati la munci peste h otare.

Scoala de Vara, Turul 2, este organizata de HelpAge International si are ca partener proiectul UNICEF-UE "Dezvoltarea serviciilor sociale integrate pentru familii vulnerabile si copii in situatii de risc".

HelpAge International (HAI) este o retea globala ce apara drepturile persoanelor in etate din categorii sociale vulnerabile la siguranta economica si fizica, la servicii medicale si sociale si ofera sprijin intru intarirea rolului lor de tutori de-a lungul generatiilor.

Sursa: Info-Prim Neo