20 de organizații neguvernamentale au finalizat programul reSTART



20 de organizații neguvernamentale au finalizat programul reSTART

În primăvara anului 2023, Centrul CONTACT cu suportului financiar al Suediei, a lansat cea de a treia ediție a programului de dezvoltare organizațională reSTART.

Ediția 2023 s-a axat pe abilitarea și dezvoltarea competențelor organizațiilor necomerciale în scrierea cererilor de finanțare, astfel încât să atragă resurse financiare pentru realizarea misiunii și activităților destinate beneficiarilor organizației. Aflați mai multe de această ediție aici.

Pe parcursul acestui an, reprezentantele celor 20 de organizații necomerciale, împreună cu experții Centrului CONTACT, au studiat toate componentele unui proiect: de la planificarea activităților și a bugetului, până la promovarea, monitorizarea și evaluarea proiectului, iar ulterior au beneficiar de mentorat în procesul de înaintare cererilor de finanțare la diverși donatori.

Un eveniment de totalizare și anunțare a rezultatelor acestei ediții a fost organizat marți, 12 decembrie 2023.

Evenimentul a fost deschis de Serghei Neicovcen, Director executiv, Centrul CONTACT și Oxana Paierele, Coordonatoare programe, Ambasada Suediei în Republica Moldova.

„Programul reSTART a fost gândit în rezultatul situației de acum 3 ani, când pe timp de pandemie mai multe OSC-uri au fost nevoite să pună pe pauză activitățile. Astfel, reSTART este dedicat pentru organizațiile cu pauză în activitate, organizațiilor noi și grupurile de inițiativă. Cea de-a 3 ediție a fost concepută pentru a răspunde la o altă necesitate, cea de depunere a cererilor de finanțare cu accent pe calitatea și competitivitatea cererilor. Ne mândrim și sperăm că absolvenții și absolventele de astăzi vor deveni lideri de echipă cu proiecte ambițioase și importante” a declarat Serghei Neicovcen, Director executiv, Centrul CONTACT.

Oxana Paierele, coordonatoarea de programe din cadrul Ambasadei Suediei în Republica Moldova, a menționat importanta valorificării cunoștințelor acumulate de către organizațiile beneficiare în acest program şi a încurajat aplicarea la diverse apeluri active pentru implementarea conceptelor discutate. „În proiectele şi programele de dezvoltare în țară, se acordă o atenție sporită cooperării cu organizațiile societății civile locale. Organizațiile neguvernamentale își aduc aportul la dezvoltarea comunităților în care activează şi sperăm că prin acest tip de suport, se contribuie inclusiv la promovarea unor inițiative noi şi parteneriate locale cu impact.”, a declarat Oxana Paierele.

Potrivit rezultatelor finale, urmare a programului reSTART, 62% din organizațiile beneficiare au menționat că bugetul organizației în anul 2023 a crescut până la 50% comparativ cu anul 2022, iar 53% dintre organizații au precizat că sursele de venit în anul 2023 s-au diversificat.

„Datorită participării în programul reSTART, am început să elaborăm strategia de dezvoltare organizațională, am făcut planul de comunicare pe proiect, deja avem și o viziune despre atragerea fondurilor, toate astea datorită implicării, mentoratului și suportului oferit. Dacă până în anul 2022 organizația noastră avea proiecte de 20.000 lei, în anul 2023 am reușit să avem un buget de până la 500.000 lei”, menționează Elena Burlacu, AO Centrul de Dezvoltare Personală.

„Experiența din cadrul programului reSTART a fost transformațională, contribuind semnificativ la dezvoltarea abilităților mele de lider și manager. Procesul de elaborarea planului strategic și experiența în scrierea proiectelor m-au echipat cu instrumente necesare pentru a conduce organizația spre realizarea obiectivelor sale strategice, într-un mod mai eficient și mai orientat spre impact”, spune Tatiana Clopot, AO Asociația Băștinașilor din Costuleni.

Programul de dezvoltare organizațională reSTART este un proiect prin care Centrul CONTACT își dorește să contribuie la dezvoltarea organizațiilor societății civile, oferindu-le instrumente și abilități pentru a deveni OSC-uri puternice, transparente, active, reziliente și capabile să răspundă nevoilor beneficiarilor.

Pentru mai multe detalii dar și alte oportunități, accesați site-ul Centrului CONTACT – www.contact.md sau urmăriți pagina noastră de Facebook – https://www.facebook.com/Contact.md