#Particip - 50 de tineri promovează dreptul la educație și muncă a tinerilor din categoria NEET



Bullying-ul și dependența de gadget-uri sunt niște piedici foarte mari în calea tinerilor care vor să-și continue studiile sau să se angajeze în câmpul muncii, spun tinerii. Prin activități de advocacy și flash-mob, ei au încercat să le transmită un mesaj semenilor lor.

50 de tineri din patru raioane ale țării au realizat activități de Advocacy pentru a atrage atenția asupra problemelor întâmpinate de tinerii NEET. Tinerii NEET (Not in Education, Employment, or Training) sunt tinerii care nu au un loc de muncă și nu urmează nici un program educațional sau de formare. „Mulți oameni consideră că acești tineri stau degeaba și n-au ce face. Dar uneori ei întâmpină mai multe probleme sociale, pe care nu știu cum să le depășească” – menționează unul dintre tineri.

Tinerii au participat la trei ateliere creative, susținute de AO DIALOG ALTERNATIV, în care și-au descoperit abilitățile, au identificat problemele sociale care îi afectează, au stabilit domeniile de activitate în care vor să se încadreze în următorii ani și au pregătit activități de advocacy pentru a atrage atenția asupra problemelor pe care le întâmpină.

Introduceti descrierea imaginiiLeova – Ce poți face în loc să stai pe telefon?

Tinerii din Leova au organizat activități de Advocacy în două licee din oraș, cu scopul de a spori conștientizarea colegilor și prietenilor lor față de dependența de gadget-uri.  Ei au pregătit două panouri și au încurajat elevii din școală să își scrie părerea cu referire la activitățile pe care le-ar face în loc să stea pe telefon. Apr. 150 de copii și-au notat activitățile în care s-ar putea implica; cel mai mult au fost menționate activitățile cu prietenii, sportul, cititul, dansul și pictura.

Am vrut doar să le arătăm că există și altceva, în afară de telefon. Vrem să își dea seama că telefonul poate aduce daune” – au spus tinerii.

Totodată, tinerii au distribuit elevilor din școală un pliant informativ despre efectele negative ale dependenței de telefon, identificate tot de ei. Printre cele mai dăunătoare efecte, după părerea lor, sunt – vederea mai slabă, pierderea prietenilor, faptul că devin agresivi sau indiferenți, faptul că pierd timpul și nu comunică.

Mîndrești – Stop bullying!

"Dacă ești ținta bullying-ului, îți pierzi încrederea în sine, ți-e frică să vii la școală sau să te angajezi".

Tinerii au organizat în școală un concurs de postere, cu genericul "STOP bullying!". Mai mulți elevi și-au expus posterele în holul școlii. Cele mai votate postere au fost ale elevilor din clasa a VI-a, care au fost și premiați.

Introduceti descrierea imaginiiTudora – De ce este dependența de telefon o problemă?

Dacă stăm doar pe telefon, nu mai avem timp liber.”

„Nu ne putem concentra la teme sau la lecții. Astfel, luăm note mai mici. Și, în viitor, nu o să ne putem angaja la lucru”

Tinerii din Tudora au decupat telefoane din hârtie colorată, cu diverse mesaje despre dependența de telefon și le-au lipit pe holurile școlii. Astfel, ei vor să atragă atenția colegilor lor asupra efectelor negative ale „statului pe telefon” și îi îndeamnă să-și continue studiile și să se angajeze în câmpul muncii. Tinerii au organizat un concurs de postere în școală.

Căușeni – Eu nu accept bullying-ul!

„În școlile din țara noastră predomină acest fenomen. Din cauza lui, unii elevi abandonează școala, se izolează și rămân excluși din societate”.

La intrarea liceului unde își fac studiile, tinerii au pregătit un panou „Eu nu accept bullying-ul!” Peste 600 de elevi din școală s-au semnat pe acest panou. Totodată, toți elevii au primit câte o „insignă” cu această inscripție, pe care au purtat-o la piept toată ziua. „Insignele” au fost confecționate manual de către elevi.

Introduceti descrierea imaginiiFlashmob #PARTICIP

Activitățile s-au încheiat cu un Flashmob care promovează dreptul la educație și muncă a tuturor tinerilor. Flashmob-ul a fost organizat identic în cele patru localități în aceeași zi, la aceeași oră.

Activitățile au fost organizate de Dialog Alternativ în parteneriat cu Consiliul Local al Tinerilor Tudora,  Biblioteca Publică Comunală din Mîndreşti, r. Teleneşti, A.O. „Forța Susținerii”, A.O. „Raza Încrederii”, Centrul de Tineret Leova.

Activitățile au avut loc în cadrul proiectului "Participare pentru soluționarea problemelor", implementat de Dialog Alternativ, cu suportul financiar al Agenției Naționale pentru Tineret în cadrul Programului anual de Granturi pentru Organizațiile de Tineret 2023.

Articol adaugat de: Dialog Alternativ