Lipsa tomberoanelor, starea deplorabilă a punții de acces în sat și hrana insuficientă la adăpostul de câini - câteva probleme deranjante pentru participanții Școlii locale pentru cetățenie activă



În cadrul proiectului "Școala locală pentru cetățenie activă”, cele 4 grupuri non-formale de inițiativă civică formate de tineri și tinere în raioanele Basarabeasca, Căușeni, Ceadîr-Lunga și Cantemir au desfășurat sondaje de identificare a necesităților tinerilor în localitățile unde învață și trăiesc.

Drept urmare, au analizat răspunsurile celor peste 200 de tineri/e chestionați și au realizat cartografierea problemelor menționate per comunitate. Ulterior au organizat o discuție și concluzionat care este la moment cea mai stringentă problemă/provocare cu care se confruntă.

Grupul local din Ceadîr-Lunga a identificat 4 probleme relevante: problema deșeurilor menajere, lipsa tomberoanelor de gunoi pe străzile centrale, număr mare de case abandonate, drumuri într-o stare proastă și impracticabile. Acest grup de tineri/e a realizat un sondaj online în rândul tinerilor din clasele VIII-XII. În rezultatul sondajului, s-a dovedit că cea mai presantă problemă este „lipsa tomberoanelor de gunoi pe străzile orașului”.

Grupul de tineri/e creat în Cantemir a selectat o problemă care se referă la situația extrem de dificilă pentru animalele din adăpostul pentru câini și anume spațiul limitat și insuficiența hranei pentru patrupede.

Tinerii/ele din Basarabeasca au avut ocazia să discute colectiv problemele tineretului local, folosind metoda brainstorming-ului. Tinerii au dedus principalele probleme care îi deranjează, precum: șomajul, migrația, lipsa activităților pentru tineri, tineri inactivi la luarea deciziilor privind tineretul, etc. În timpul discuției, participanții au ajuns la o părere comună că, pentru a rezolva problemele tinerilor, este nevoie de un mecanism de interacțiune între tineret și autoritățile locale, în acest sens lipsa unui Consiliu consultativ pentru tineret este o provocare.

Starea deplorabilă a podului îngust peste râpa din centrul satului Sălcuța, raionul Căușeni, este o problemă care nu suferă amânare, consideră tinerii/ele din grupul de non-formal de inițiativă civică format în acest raion, deoarece infrastructura locală are un impact semnificativ asupra calității vieții comunității, nu doar a tinerilor.

Activitățile de identificare a problemelor reprezintă o sesiune practică în cadrul proiectului, care vor fi subiectul campaniilor de advocacy ce urmează ca tinerii/ele să le organizeze.

Vă amintim că proiectul "Școala locală pentru cetățenie activă” are formatul unei școli locale, cu activități teoretice și practice, care încurajează participarea tinerilor/-elor din comunitățile rurale din 4 raioane din sudul țării - prin instruire, elaborare de sondaje, campanii de advocacy și discuții cu reprezentanții administrației locale.

Mesajul proiectului este că activismul civic poate fi nu doar promovat, dar și practicat.

Proiectul "Școala locală pentru cetățenie activă” este realizat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret (ANC) prin intermediul Programului de granturi 2023 pentru organizațiile de tineret.

Pentru mai multe informații despre proiect și activitățile planificate, inclusiv alte proiecte și oportunități, vă îndemnăm să accesați pagina @CDECMoldova sau pagina web www.centruleducational.md.