30 de femei antreprenoare vor beneficia de mentorat și suport prin intermediul XY Women Accelerator II



4A4A1862 1 1

Antreprenoriatul feminin în Republica Moldova trece la un alt nivel datorită programului XY Women Accelerator II. Evenimentul de lansare a avut loc vineri, 6 octombrie, la Digital Park. Prin intermediul XY Women Accelerator II, 30 de femei antreprenoare vor beneficia de mentorat și suport pentru dezvoltarea afacerilor. Acest program este implementat de XY Partners, cu suportul EFSE Entrepreneurship Academy & EU4Business și She’s Next Empowered by Visa, în parteneriat cu maib.

La ceremonia de deschidere au participat partenerii programului, mentorele, beneficiarele, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, reprezentanți ai UN Women, partenerii ediției anterioare și promotori ai antreprenoriatului feminin în Republica Moldova.

Oxana Bînzaru, Directoare Regională la Finance in Motion:

„Prin intermediul Academiei de Antreprenoriat EFSE, suntem onorați să susținem proiectul XY Women Accelerator și antreprenoriatul feminin în general și împreună să construim un viitor mai luminos pentru femeile antreprenoare din Moldova, oferindu-le resursele necesare pentru a-și atinge potențialul maxim. Includerea femeilor în ecosistemul antreprenorial nu este doar o imperativă socială, ci și un motor cheie al progresului. Suntem siguri că această cooperare sinergică va amplifica impactul și va spori viabilitatea afacerilor și a ecosistemului, contribuind la o dezvoltare economică sănătoasă.”

Svetlana Chyrva, Vicepreședinte Visa și Country Manager pentru Ucraina și Moldova:
She's Next Empowered by Visa este o inițiativă globală care promovează femeile antreprenoare din întreaga lume. Visa, prin acest program, împuternicește femeile să-și construiască și să-și dezvolte afacerile. Oricât de mici sunt aceste companii, acestea sunt cruciale și acționează ca angajatori importanți și contribuitori la economia locală”.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședintă maib:

Suntem încântați să fim parte a inițiativei „She's Next Empowered by Visa in Moldova”, să creăm oportunități și să inspirăm femeile să se lanseze în afaceri, să-și dezvolte afacerile și să își crească valoarea. Personal și cu întreaga echipă maib vom contribui la susținerea antreprenoarelor prin produse și servicii bancare comode, acces la programe de finanțare în condiții atractive, sprijin și mentorat.

Andrii Glevatskyi, Vicepreședinte maib, responsabil de diviziunea Business Banking:

Printre companiile pe care le deservim la maib, cota celor administrate de femei are o creștere îmbucurătoare. Dacă în 2004 constituia aproximativ 9%, în 2023 aceasta este de 34%.  Sunt sigur că acest trend va continua, iar noi, echipa maib, vom fi aici să le susținem, să dezvoltăm noi oportunități și instrumente financiare pentru a fi partenerul de încredere al antreprenoarelor în dezvoltarea afacerilor.

Nicoleta Colomeeț, Consilieră Digitalizare în Cabinetul Ministrului Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova

„Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării crede cu tărie în potențialul fiecărei femei de a aduce schimbare, inovație și creștere în economia noastră. Încurajator este că suntem tot mai mulți care recunosc, apreciază și lucrează pentru a doborî barierele care stau în fața lansării sau operării unei afaceri. La minister, lucrăm activ la abilitarea economică a cetățenilor Republicii Moldova în general, dar și a femeilor în special.



În perioada 6 octombrie - 16 decembrie, participantele vor testa ideile de afaceri, vor dezvolta produsele/serviciile, vor crește echipa și vor găsi primii clienți, fiind ghidate de cele 6 mentore din program, care sunt și ele antreprenoare: Alina Tropaneț (Fondatoarea XO Studio Flowers), Maria Blîndu (Cofondatoarea Istorii cu Cașcaval), Daniela Secinschii (Fondatoarea Proactive), Marusya Osovscaia (Fondatoarea Marusya’s), Carolina Dodon (Fondatoarea Click School), Mila Jarcuțchii (Fondatoarea Les Perles).

De asemenea, pe durata programului, beneficiarele vor participa la o serie de ateliere de lucru offline și online cu specialiști din diverse domenii, inclusiv antreprenori și consultanți. La cele 8 workshop-uri online au oportunitatea să participe și femeile care nu sunt implicate în programul XY Women Accelerator II. Pentru participare, femeile vor completa Formularul de Aplicare după care se vor înregistra pe platforma digitală She's Next.

Atelierele online vor fi organizate prin intermediul platformei comunitățiii digitale She's Next Empowered by Visa. Scopul platformei este să reunească femei antreprenoare din diferite țări și să creeze oportunități de networking, schimb de experiență și extindere a afacerilor la nivel internațional.