Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62

Ministerul Educatiei initiaza procesul de consultare cu tinerii a Planului National de Dezvoltare

Distribuie prietenilor:


Comunicat de presa

Ministerul Educatiei si Tineretului (MET) initiaza procesul de consultare cu tinerii a Planului National de Dezvoltare (PND) 2008-2011 aflat in varianta sa de proiect.

MET isi propune sa organizeze in perioada lunilor iulie-august mai multe sedinte consultative cu tinerii care vor avea drept obiective:

1. Informarea grupurilor formale si informale de tineret la nivel national, regional si local cu privire la viziunea strategica de dezvoltare a tarii expusa in PND;

2. Consultarea opiniei tinerilor in ce priveste prioritatile, programele si masurile expuse in PND, in special pe dimensiunea tineret .

Intrunirile vor convoca reprezentanti ai aliantelor, ai organizatiilor-umbrele si ai retelelor de tineret (Reteaua Nationala a Centrelor de Resurse pentru Tineri; Reteaua Nationala a Consiliilor Locale ale Tinerilor; Reteaua Educatorilor de la Egal la Egal; Reteaua Clinicilor prietenoase tinerilor, Reteaua Media pentru Tineri, Reteaua Social), reprezentanti ai sindicatelor studentesti si ai minoritatilor entice, membri ai aripilor tinere ale fractiunilor politice, ai grupurilor de initiativa de tineret s.a.

Pentru a spori relevanta si reprezentativitatea propunerilor si recomandarilor pentru documentul proiect "Planul National de Dezvoltare 2008 - 2011", MET va organiza 3 consultari regionale la Chisinau, Soroca si Cahul. Sedintele mentionate vor convoca tineri activi social si civic, lucratori de tineret si reprezentanti ai APL, memebri ai organizatiilor neguvenamentale sau ai altor forme de participare, tineri pedagogi, medici si functionari publici etc. care isi desfasoara activitatea in diverse regiuni ale tarii.

Rezultatele consultarilor vor fi prezentate Ministerului Economiei si Comertului, care este institutia responsabila de elaborarea documentului nominalizat si care va efectua, in paralel, discutii publice asupra PND 2008-2011. La acestea, MET va delega citeva persoane selectate dintre participantii la consultarile pe care le va desfasura.

Nota: Planul National de Dezvoltare (PND) 2008-2011 constituie documentul intern principal de planificare strategica pe termen mediu care stabileste obiectivele de dezvoltare a Republicii Moldova pina in anul 2011 si identifica masurile si actiunile prioritare pentru atingerea acestor obiective. PND serveste drept instrument unic de integrare a cadrului strategic existent, de racordare cu procesul de planificare bugetara (CCTM) si de asimilare a asistentei tehnice si financiare externe. Planul presupune axarea pe citeva prioritati pentru a asigura concentrarea resurselor disponibile pe realizarea acelor obiective si masuri cu impact maxim asupra dezvoltarii economice si sociale a tarii.

Obiectivul fundamental al PND este crearea conditiilor pentru cresterea calitatii vietii populatiei prin consolidarea fundamentului pentru o crestere economica robusta, durabila si incluziva. In acest context, spiritul si viziunea PND vizeaza apropierea RM de standardele europene si astfel, de atingerea obiectivului de integrare europeana. Toate directiile prioritare de dezvoltare stabilite in PND urmaresc ajustarea politicilor nationale relevante la cele europene.

Paula Enache,

asistent pe comunicare, MET

tel: (022) 27 74 76

 

 


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet