Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62

PROBLEMELE EDUCATIONALE ALE ROMILOR DIN MOLDOVA TREBUIE STUDIATE

Distribuie prietenilor:


roma.jpgIn Moldova va fi implementat proiectul "necesitatile educationale ale romilor". Proiectul va fi realizat de catre organizatia neguvernamentala "Ograda Noastra", partenerul Fondului de Educatie pentru Romi (Roma Education Fund). Presedintele organizatiei, Ruslan Stinga, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Agentia INFOTAG , ca se impune "o modificare a politicii sociale a republicii in raport cu educatia tiganilor (romilor)" si ca aceasta problema este actuala nu numai pentru R.Moldova, dar si pentru multe tari ale lumii".

Presedintele Uniunii Tinerilor Romi din Moldova "Tarna Rom", Marin Alla, a mentionat ca in cadrul proiectului se va stabili numarul tiganilor care fac studii in institutii de invatamint, numarul celor nescolarizati, dificultatile cu care se confrunta reprezentantii acestei etnii si solutiile posibile. "Din pacate, Ministerul Educatiei si Tineretului nu tine statistici oficiale asupra numarului de romi care obtin studii. Statisticile arata ca in Moldova locuiesc 12,5 mii de romi, dar cifra este subestimata. S-a constituit deja un stereotip social negativ cu privire la tigani, se intimpla ca romii etnici sa-si ascunda nationalitatea", a spus el.

Fondul de Educatie pentru Romi cu sediul la Budapesta va ajuta organizatiile din Moldova sa realizeze programul. "Colaboram cu guvernele mai multor tari, principalele domenii se refera la imbunatatirea vietii romilor, accesul acestora la studii si asistenta medicala de calitate, la locuri de munca", a spus Presedintele fondului, Marius Taba, care a vizitat Moldova pentru prima data.

Fondul ofera burse studentilor romi care invata la universitati de peste hotare.

Sursa: http://www.infotag.md

 

 

 


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet