Agenda CJI pentru luna martie



La acest început de primăvară, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) vă invită să rămâneți în continuare conectați la portalurile noastre, Media Azi și Mediacritica, pentru a vă informa din prima sursă despre activitățile echipei noastre.

  • Pe 1 martie, CJI dă startul unei noi competiții pentru fotojurnaliștii și jurnaliștii preocupați de tematica drepturilor omului, concursul Tulip Press Awards. Concursul este organizat la două secțiuni: Fotografie și Presa online/Presa scrisă. Premiile sunt generoase, așa că fiți cu ochii pe noi.
  • Tot în această lună, CJI va organiza două instruiri în domeniul educației media pentru profesorii care predau în liceele de limbă rusă din nordul și sudul țării. Astfel, pe 5-7 martie, ne dăm întâlnire în format online cu profesorii care predau în clasele liceale din nordul țării, iar pe 26-28 martie, îi așteptăm la instruire pe profesorii de liceu care predau în raioanele din sudul țării.  Ambele instruiri vor fi moderate de Natalia Grîu, autoarea curriculumului și manualului Educație pentru media, și jurnalistul Dumitru Stoianov.
  • În săptămâna 15-19 martie, elevii claselor a VII-VIII de la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din or. Basarabeasca și elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic „Gavriil Gaidarji” din or. Comrat (cu predare în limba rusă) se vor familiariza cu conceptul de educație media în cadrul unei noi lecții în format online susținută de Dumitru Stoianov.
  • Cei patru finaliști ai concursului de granturi mici, desfăşurat în cadrul proiectului „Înţelegerea audienţei prin asistență digitală” – Vmeste, BAStv, Media TV și CU SENS - vor demara activitățile de sporire a audienței și creștere a veniturilor.
  • Portalul Media Azi vă va informa despre cele mai importante decizii ale Consiliului Audiovizualului, luate la ședințele publice planificate în această lună. Vom avea în vizor și prestația furnizorului de servicii publice din Găgăuzia, iar emisiunea Media Azi va analiza impactul Covid-19 asupra mass-mediei din Moldova, la un an de la debutul pandemiei în țara noastră.
  • Mediacritica va urmări în continuare cu atenție cum mass-media reflectă subiectele de pe agenda publică și va demasca eventualele abateri. Vom continua să publicăm studii de caz prin care să arătăm cum 12 instituții media de la noi informează despre evenimentele importante de pe agenda politică și o analiză în care vom aborda egalitatea de gen și reguli de urmat de către jurnaliști. Tot în luna martie vom lansa două quizuri  - despre noua aplicație mobilă ClubHouse și falsurile legate de vaccinurile anti-Covid-19.
  • Alte două ediții ale Podcastului cuMINTE vor aborda impactul dezinformării asupra drepturilor omului și eforturile de contracarare a falsurilor despre Covid-19 în diferite țări.
  • Pe parcursul lunii martie, Consiliul Audiovizualului va examina mai multe petiții expediate de CJI în baza plângerilor recepționate pe platforma T(V)E Privește!. Sesizările vizează știri ce conțin un limbaj sexist și discriminatoriu, imagini cu minori ale căror identitate nu a fost protejată, precum și filme cu scene sângeroase și violente. CJI va continua să colecteze plângeri din partea cetățenilor cu referință la încălcările pe care le observă la radio sau TV, va verifica sub incidența căror prevederi legale și deontologice intră și va raporta cazurile semnalate la Consiliul Audiovizualului.
  • La Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, primăvara începe cu Jurnalismul mobil (MOJO), un curs susținut de jurnalistul Cristina Jardan în perioada 1-5 martie. Următorul curs, care va avea loc în perioada 9-19 martie, va fi Jurnalism de investigație, sub îndrumarea Olgăi Ceaglei, cofondatoare a startupului CuSens, jurnalistă RISE Moldova, și Nicu Cușchevici, jurnalist RISE Moldova și absolvent al Școlii. Despre Jurnalism pe teme sociale (22-26 martie) va discuta Elena Cioina, jurnalistă și manager media al platformei E-Sanatate.md. Ultimul curs din această lună va fi Jurnalism pe teme de mediu (29 martie - 2 aprilie), cu instructoarea Lilia Curchi, fondatoare și administratoare a platformei Ecopresa.md, redactoră-coordonatoare la Revista „Natura”. La cursurile ȘSAJ se pot înscrie jurnaliștii experimentați sau debutanți, studenții din ultimii ani de licență, master și doctorat sau profesioniștii interesați de jurnalism.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent MoldovaMedia Azi și MediacriticaTwitterTelegram și Instagram.