Poliția te protejează dacă treci prin violență în familie! Tu ești o învingătoare! Sună la 112!



2

Inspectoratul General al Poliției continuă campania de informare și prevenire a violenței în familie, în cadrul acțiunii globale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Astfel, au fost lansate două spoturi informative care sunt rulate la TV și pe platformele de socializare, precum și informații punctuale despre cum să prevenim violența în familie. Primul spot social este adresat femeilor cu îndemnul și încurajarea de a apela la serviciul 112 atunci când se află în pericol de abuz; cel de-al doilea spot conține informații generale despre normele legale țintite agresorilor în cazuri de violență în familie. 

Violența în familie este o problemă cu care ofițerul de sector se confruntă zilnic, practic la 2-3 zile avem câte o solicitare ce ține de violență în familie. Ne deplasăm la fața locului, unde constatăm acest caz de violență în familie, întocmim un chestionar de evaluare a riscului, unde stabilim cât este de grav riscul de violență în familie în cazul dat. Dacă chestionarul redă un risc ridicat, imediat se întocmește un ordin de restricție de urgență, pentru o perioadă de până la 10 zile calendaristice. În baza acestui ordin, agresorul trebuie să părăsească locuința imediat și să nu se apropie de victimă la o distanță mai mică de o sută de metri. Să nu o telefoneze sau să-i scrie mesaje, să nu se apropie de locul de muncă al acesteia”, a spus Olga PORAICO, ofițer de sector, Sectorul de poliție nr.3 al IP Buiucani al DP mun. Chișinău, protagonista unuia dintre video-urile lansate de IGP.

Cum te protejezi de agresori

Femeile care trec prin violență pot apela la o serie de măsuri pentru prevenirea sau evitarea efectelor agresiunii. În primul rând, într-un loc de siguranță trebuie să suni la 112 și să aștepți intervenția organelor de poliție. În cazul în care, în regim de urgență trebuie să părăsești casa, asigură-te că ai o cheie de rezervă, ai la tine niște bani, haine de schimb (și pentru copii, dacă sunt) și acte de identitate. Pentru a nu fi urmărită de agresor, e bine să ai la tine un telefon cu o cartelă diferită, despre care să știi doar tu. La secția de poliție vei fi îndrumată de tot procesul ce va urma ulterior.

Cum te poate ajuta Telefonul de Încredere pentru Femei 08008 8008 

Dacă nu te mai simți în siguranță în casa ta și ai nevoie de ajutor, sună la orice oră din zi sau noapte la Telefonul de Încredere pentru Femei 0 8008 8008 și poți beneficia de mai multe servicii gratuite și confidențiale: informare și orientare, consiliere de suport, consiliere juridică primară, asistență juridică gratuită, consiliere psihologică individuală și, în caz de necesitate, vei fi redirecționată la un plasament pentru femei amplasat în zona în care te afli. 

Servicii de consiliere și resocializare pentru agresorii familiali

Centrele de Asistenţă  şi Consiliere pentru Agresorii Familiali prestează servicii integrate de asistență şi consiliere specializată persoanelor care comit acte de violență în familie, conform următoarelor tipuri: informare, consiliere individuală și juridică, facilitarea accesului agresorilor la serviciile medicale și de angajare în  câmpul muncii, activități de socializare a beneficiarilor şi crearea condițiilor prietenoase, predispunerea beneficiarului către comunicare, precum și consilierea cuplului.

Violența domestică este o infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Trebuie să știi că agresorii familiali intră imediat sub supravegherea nemijlocită a Poliției, care are dreptul să aplice Ordin de Restricție sau Ordin de Urgență. Astfel, agresorul va fi obligat să părăsească temporar locuința comună ori să stea departe de locuința în care te afli tu. 

Cazurile de violență domestică, în creștere

„În primele nouă luni ale anului curent au fost înregistrate 9.844 de sesizări și autosesizări despre cazurile de violență domestică, cu 1.814 mai multe decât în aceeași perioadă din 2019. 630 din aceste cazuri au fost legate de violența în familie, urmate de 15 cazuri de omor intenționat, 21 de cazuri de viol și 9 cazuri de violență sexuală. În aceeași perioadă de timp, 1.093 dintre victimele înregistrate sunt femei, în 62 de cazuri sunt femei cu copii, 48 de victime bărbați și 33 de copii. Poliția a eliberat 3.650 de ordine de restricție în regim de urgență și 502 de ordonanțe de protecție, în creștere față de anul trecut”, a spus Artur DILION, ofițer superior al Secției cercetare delincvență a Direcției prevenire a INSP al IGP, protagonistul unuia dintre video-urile lansate de IGP.

Această campanie este realizată de către Inspectoratul General al Poliției cu susținerea financiară a Ambasadei SUA la Chișinău și în parteneriat cu Asociația Obștească Centrul Internațional „La Strada” și Coaliția Națională „VIAȚA FĂRĂ VIOLENȚĂ ÎN FAMILIE”.