Agenda CJI pentru luna martie



Începeți primăvara alături de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și portalurile noastre, Media Azi și Mediacritica, pentru a vă informa din prima sursă despre evenimentele din domeniul mass-media.

  • Pe data de 2 martie, CJI va organiza o nouă lecție de educație media în școlile cu predare în limba rusă. De această dată, vom ajunge la liceul „Anton Cehov” din Chișinău, unde jurnalistul Dumitru Stoianov va explica liceenilor de ce este important să ne dezvoltăm abilitățile de gândire critică.
  • În perioada 13-14 martie, reprezentanții celor 10 instituții media câștigătoare a primei etape a concursului de granturi mici, desfășurat în cadrul proiectului „Înţelegerea audienţei prin asistenţă digitală”, vor participa la o instruire susținută de expertul media Kirill Artemenko, directorul portalului „Bumaga” din Sankt Petersburg, Rusia. Participanții îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele în materie de planificare și creare a conţinutului editorial în funcție de grupurile-țintă, vor analiza datele privind audienţa, vor discuta oportunități inovative de marketing și promovare în domeniul media și vor examina noi modalități de dezvoltare digitală a presei. Ulterior, CJI va selecta patru instituții media care vor deveni partenerii proiectului și vor obține granturi în valoare de 5000 de euro pentru a-și spori audiența.
  • Profesorii de gimnaziu care predau în școlile de limbă rusă din nordul Republicii Moldova vor participa în perioada 20-22 martie la un training în domeniul educației media, care se va desfășura la Bălți. În rezultatul instruirii, profesorii vor putea preda disciplina opțională Educație pentru media în clasele VII/VIII.
  • Portalul Media Azi va aborda în continuare problemele actuale și stringente din media; unele - prin știri și analize, altele - cum ar fi atitudinea unor funcționari publici în raport cu jurnaliștii - prin comentariile semnate de reputați experți și jurnaliști. De pe portal nu va lipsi tradiționala caricatură lunară și emisiunile marca Media Azi. Una dintre ele, bunăoară, va „diseca” Indicele privind Situația Presei pentru anul 2019, lansat recent de CJI, cu cele mai importante concluzii ale sale.
  • Portalul Mediacritica va continua să publice studii de caz ce vor scoate la iveală abaterile deontologice pe care le admit mai multe instituții media în reflectarea evenimentelor de interes public. Vom avea în vizor inclusiv postul de televiziune Moldova 1. Totodată, cercetătoarea Viorica Budu va elabora o analiză la subiectul dezinformării în presă în preajma alegerilor prezidențiale, trecând în revistă lecțiile pe care le-au învățat sau nu mass-media după scrutinul din 2016.
  • Departamentul Politici și Legislație Media va publica în această lună 5 infografice menite să explice pe înțelesul tuturor cetățenilor conținutul Indicelui privind Situația Presei pentru anul 2019, precum și Buletinul Legislativ pentru lunile ianuarie - februarie 2020. Va fi organizat un curs de instruire pentru funcționarii publici debutanți de nivel local, audienți ai Academiei de Administrare Publică. Departamentul va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, continuă întreținerea rubricii Juristul Presei, care oferă răspunsuri la întrebările juridice ale jurnaliștilor.
  • Prima lună a primăverii începe la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism cu modulul Jurnalism de investigație, predat de reporterii RISE Moldova Olga Ceaglei și Nicu Cușchevici. Studenții vor învăța care sunt tehnicile și instrumentele de documentare folosite în prezent de jurnaliștii de investigație, cum funcționează principalele instituții de stat și ce fel de informații dețin fiecare, totodată dezvoltând abilități practice necesare exercitării profesiei de jurnalist.
    Vor urma cursurile de Jurnalism pe teme sociale și Jurnalism pe teme de mediu, la care tinerii vor căpăta deprinderi de a scrie despre oameni și nevoile lor, dar și despre cele mai serioase probleme ecologice cu care se confruntă omenirea. Împreună cu studenții vor lucra Elena Cioina, editoră la platforma www.E-Sănătate.md și Lilia Curchi, redactoră coordonatoare la Revista „Natura” şi directoarea executivă a Asociaţiei Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova.
    Cursul care va încheia luna martie va fi Jurnalismul pe teme economice, cu Ion Chișlea, redactor-șef al portalului Economica.md.
  • Totodată, ȘSAJ vă oferă șansa să beneficiați de un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA. Depuneți dosarul până pe 16 martie 2020, iar pentru detalii vizitați scoaladejurnalism.md.
  • Tot în luna martie, vom da startul Admiterii în anul de studii 2020-2021.

 
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter și Instagram.