Educatia Mediatică informațională a ajuns în penitenciar



penitenciar1

Vineri, 8 noiembrie, IREX Europe a inaugurat primul Ungheras Media din acest an la penitenciarul nr. 3 din Leova. Acesta a fost amplasat în biblioteca instituției de tip închis, la care vor avea acces toți cei 341 de condamnați și care este dotat cu mese de training, masă de calculator, un PC all in One, un stelaj pentru ziare, scaune și pufuri, un panou informativ și un abonament anual pentru 4 ziare, toate oferite sub formă de donație din partea IREX Europe.

 

Aceasta zonă a fost amenajată datorită educatorului, dar și formatoarei de educație mediatică informațională, Rodica Verdeș, care în vara acestui an a absolvit cu succes cursul de formare de formatori pentru bibliotecari, organizat de IREX Europe. Revenind la locul său de muncă, ea a decis că e bine și util să-și împărtășească cunoștințele acumulate cu un grup de 17 deținuți, care au participat la 10 sesiuni de instruire non-formală în domeniul EMI.

În ziua inaugurării, cîțiva din deținuții prezenți au primit certificatele de absolvire a cursului. ”Grupul țintă l-au constituit persoanele private de libertate aflați la etapa de pregătire pentru liberare. Din cauza termenelor mari de pedeapsă, persoanele private de liberatate în marea majoritate pierd abilitățile de analiză critică a evenimentelor, a fenomenelor care se întîmplă în societate, respectiv după momentul depunerii în libertate aceștia sunt ușor manipulați, inclusiv prin intermediului mass-media și frecvent sunt implicați în diverse acțiuni cu caracter anti-social. Respectiv instruirea acestora are drept scop facilitarea procesului de reintegrare socială de care în final va beneficia societatea”, a menționat R. Verdeș.

La eveniment a fost prezenta vicedirectoarea IREX Europe din Franța, Flora Graioni, conducerea ANP, partenerii proiectului: reprezentanți de la Ambasada Suediei la Chișinău și de la Fundația Est Europeană, care și-au adus contribuția la amenajarea spațiului bibliotecii, acesta fiind reconstruit în totalitate.