Amnesty International Moldova a colectat semnături în susţinerea persoanelor condamnate la moarte



amnesty2Amnesty International Moldova a desfăşurat acţiunea publică teatralizată dedicată Zilei Mondiale împotriva Pedepsei cu Moartea. Evenimentul a avut loc duminică, 11 octombrie 2008, orele 12.00 – 14.00, în faţa Sălii cu Orgă. În cadrul acţiunii, membrii şi activiştii AIM au colectat semnături în susţinerea victimelor pedepsei cu moartea din Belarus şi Iran.

Participanţii la eveniment au încercat să atragă atenţia populaţiei asupra problemei şi să-i implice în activităţi de susţinere a persoanelor condamnate la moarte. Astfel, activiştii Amnesty International Moldova, au colectat peste 300 semnături pentru două petiţii ce se adresează autorităţilor din Belarus şi Iran cu solicitări de abolire a pedepsei cu moartea.

„Am decis să ieşim în stradă şi să colectăm semnături pentru a arăta lumii că schimbarea vine doar cu implicarea fiecăruia din noi. Venim să accentuăm căt de important este aportul fiecăruia şi cît de puţin trebuie să facă o persoană pentru a salva vieţi. Pedeapsa cu moartea este cel mai barbar mod de încălcare a dreptului la viaţă şi un comportament indiferent faţă de acest fenomen, oriunde în lume nu ar avea loc, este inadmisibil”, a declarat Viorel Barbănouă, Coordonator Campanii Amnesty International Moldova.

În prima petiţie activiştii organizaţiei au solicitat preşedintelui Republicii Belarus, Aleksandru Lukasenko să acorde clemenţă în cazul lui Vasile Yuzepchuk, condamnat pe 29 iunie 2008 la moarte. Avocatul lui Yuzepchuk a declarat că acesta suferă de o dezabilitate intelectuală şi că este analfabet. Se presupune că Vasile a fost bătut de două ori în timpul detenţiei preventive. Totodată, Amnesty International solicită Preşedintelui Lukaşenko să înlocuiască sentinţele tuturor deţinuţilor care în prezent sunt condamnaţi la moarte, în termeni de detenţie.

A doua petiţie se adresează autorităţilor din Iran, cu îndemnul de a anula pedeapsa cu moartea în cazul lui Mohammad-Reza Ali-Zaman, prima persoană condamnată la moarte în legătură cu protestele ulterioare alegerilor prezidenţiale din Iran. Acesta a fost acuzat de “propagandă împotriva sistemului”, “insultarea sfintelor sacralităţi” şi “adunare şi complot cu scopul de a dăuna securităţii naţionale”. De asemenea, încă 13 persoane riscă să fie executate în Iran. Amnesty International cere ca autorităţile Iranului să renunţe imediat la toate execuţiile planificate şi să le înlocuiască cu termeni de detenţie.

Pe data de 8 octombrie 2009, membrii şi activiştii Amnesty International din Moldova, Rusia şi Ucraina au pichetat sediile Ambasadelor Belarus din Chişinău, Moscova şi Kiev, exprimîndu-se pentru instituirea moratoriului asupra pedepsei cu moartea şi înlocuirea acestui tip inuman de pedeapsă cu termeni de detenţie. Belarus este ultimul stat din Europa şi fost URSS ce continuă să aplice pedeapsa cu moartea.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Inna Guleac, Ofiţer de presă Amnesty International Moldova, tel: (+373-22) 83-58-08, e-mail: media@amnesty.md.