Societatea civilă cere restructurarea Ministerului Afacerilor Interne



Ghenadie BregaReprezentanţii societăţii civile din R. Moldova i-au sugerat prim-ministrului desemnat, Vlad Filat, să acorde mai multă importanţă sectorului social şi problemelor sociale concrete, decât a fost acordată de către Guvernul trecut. Aceştia şi-au exprimat speranţa că dialogul dintre conducere şi societate va fi unul constant, notează Info-Prim Neo.

Prezent la întrevederea organizată luni, 21 septembrie, de către Vlad Filat, cu reprezentanţii mediului de afaceri, ai societăţii civile, ai producătorlor şi investitorilor, ai sindicatelor şi patronatelor, fostul preşedinte al organizaţiei neguvernamentale Hyde-Park, Ghenadie Brega, s-a arătat îngrijorat de faptul că „societatea civilă a fost pusă la zid, iar jurnaliştii au fost împiedicaţi în a-şi face meseria fiind penalizaţi”. El a subliniat importanţa acordării unei atenţii deosebite numirii în funcţie a noului ministru de Interne şi al Justiţiei.

„Ne interesează dacă noul Guvern va investiga evenimentele de după 7 aprilie, dacă vor fi traşi la răspundere cei care au dat comanda de urmărire şi persecutare a participanţilor la mitinguri. Suntem într-oi situaţie în care atât în Chişinău, cât şi în alte oraşe, s-a instaurat o frică de comunicare între oameni, aceştia temându-se să discute liber la telefon şi chiar în bucătărie”, a declarat Brega. El a invitat reprezentanţii clasei politice să participe la dezbateri privind necesitatea unei legi a lustraţiei, pentru a întrerupe accesul la guvernare a persoanelor care „au comis crime şi au persecutat”.

La rândul său, secretarul general al Consiliului ONG-urilor din R. Moldova, Antoniţa Fonari, a propus ca la una dintre următoarele întâlniri cu societatea civilă, să fie discutate mai detaliat problemele tineretului, problemele ecologice şi cele din domeniul drepturilor omului.

Preşedintele Academiei Europene a Societăţii Civile, Renata Verejanu, şi-a exprimat speranţa că „odată cu plecarea comuniştilor, se vor încheia şi persecuţiile”. „Sper că veţi invita la dezbateri reprezentanţii tuturor ONG-urilor şi nu doar pentru a discuta păroblema finanţării lor, dar şi pentru a elabora anumite strategii şi politici de redresare”, a adăugat Verejanu.

Filat a promis celor prezenţi la întâlnire realizarea unor schimbări „nu doar formale”. „În privinţa Ministerului de Interne, îmi asum personal responsabilitatea pentru restructurarea lui. Înţeleg exact rostul acestei instituţii pentru stat şi cunosc în ce monstru s-a transformat”, a mai spus el.

Info-Prim Neo