O zi fără automobil



O_zi_fara_automobil_IurcuD„O zi  fără automobil". Cu această iniţiativă vin asociaţiile moldoveneşti din domeniul ecologiei, pentru a susţine Acţiunea Europeană „În oraş, fără automobilul meu". La începutul săptămânii viitoare ecologiştii vor îndemna conducătorii auto să schimbe pentru o zi automobilele pe biciclete.

Pentru că în Europa se desfăşoară săptămâna europană a mobilităţii, care promovează bicicleta ca mijloc de transport ecologic, mai multe organizaţii din domeniul protecţiei mediului face apel către conducătorii auto să renunţe la maşină pentru o zi.  Şi asta pentru că în ultimii ani a crescut simţitor numărul unităţilor de transport în capitală, spune Vladimir Garaba, preşedintele Organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova.

Drept alternativă,  ecologiştii propun utilizarea transportului public, dar şi a bicilcletelor, trotinetelor sau rotilelor. Mai mult, Asociaţia obştească „Viitorul Verde", organizaţia teritorială Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova şi un agent economic vor organiza, duminică, 20 septembrie, în PMAN un tur al cicliştilor care va dura circa 2 ore şi va include câteva străzi centrale din capitală cu un traseu de 20 km. Totodată, vizitatorii vor avea parte şi de un show al cicluiştilor profesionişti din Ucraina.

Cum răspund invitaţiei ecologiştilor şoferii aflăm chiar de la ei.

Este minunat, într-o zi de odihnă se poate de renunţat. La  propriul automobil cred ca poţi renunţa, dar la cel de serviciu nu prea cred.

În Chişinău  este greu să găseşti ciclişti în plină zi. Am fost nevoită să fac o tură lunga pe strazile capitalei ca să dau de câţiva tineri care conduceau biciclete. Pentru tinerii cu care am discutat bicicleta este prietenul lor cu care parcurg până la 60 de km pe zi.

1. De 2 ani merg pe bicicletă, este mult mai rapid decât cu traleul sau microbuzul. Într-o oră de vârf prin centrul oraşului este mult mai rapid aşa, în plus este şi mai sănătos. Dacă ciclistul cunoaşte regulile de circulaţie, şoferul nici nu-l va identifica, va fi un simplu participant la circulaţie.

2. Se întâlnesc diferiţi conducători auto, sunt şi din cei care te tratează ca un participant la trafic, dar sunt şi din cei care au o atitudine stranie, o repulsie. Oricum pentru mine bicicleta este de neînlocuit. Avem foarte mult transport, nu cred că asta are un efect benefic asupra mediului, în schimb bicicleta este bună nu doar pentru mediu ci şi pentru ciclist.

Ecologiştii spun că de câţiva ani Guvernul le respinge iniţiativa de a adopta măsuri elementare de îmbunătăţire a situaţiei. Totodată ei spun că s-au adresat de nenumărate ori şi autorităţilor publice locale cu propunerea de a institui o taxă de poluare, dar propunerea a fost respinsă. Ecologiştii cred că noul guvern trebui e să i-a în consideraţie şi problemele ecologice din Moldova, şi să adopte un Plan Naţional de protecţie a mediului ambiant.

 

Vocea Basarabiei: http://voceabasarabiei.net