Raport APEL: Voronin şi Greceanâi sunt cei mai mediatizaţi politicieni în context pozitiv în luna august



Potrivit unui raport al Asociaţiei Presei Electronice (APEL), făcut public luni, 14 septembrie, în luna august, la 7 posturi TV, Vladimir Voronin a apărut în context pozitiv în 306 ştiri. Fostul preşedinte este urmat de fostul premier, Zinaida Greceanâi, cu 52 de apariţii în context pozitiv, transmite Info-Prim Neo.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, se plasează pe poziţia a treia, cu 44 de apariţii, şi este urmat de liderul PDM, Marian Lupu (31 de apariţii), fostul prim-vicepremier Igor Dodon (30 de apariţii), liderul PLDM, Vlad Filat (22 de apariţii), fostul ministru al construcţiilor Vladimir Baldovici (20 de apariţii).

Mai puţin mediatizat în context pozitiv a fost liderul PL, Mihai Ghimpu (18 apariţii), deputatul comunist Victor Stepaniuc şi liderul AMN, Serafim Urecheanu ( ambii câte 17 apariţii).

Cele mai multe subiecte vizându-l pe Vladimir Voronin, în context pozitiv, au fost difuzate de canalul public de televiziune Moldova 1, posturile private N4 şi NIT.

Moldova 1 l-a plasat pe Voronin în context pozitiv în 60 de materiale, cât toţi ceilalţi politicieni de mai sus, luaţi împreună.

Cel mai mediatizat politician în context pozitiv la Eu TV a fost Dorin Chirtoacă, urmat de Vladimir Voronin şi Mihai Ghimpu.

La ProTV şi TV7 subiectele cu caracter pozitiv i-au vizat în cea mai mare parte pe Dorin Chirtoacă şi Marian Lupu.

În total, la cele 7 televiziuni monitorizate, reprezentanţii PCRM au fost cel mai frecvent monitorizaţi sub aspect pozitive (cu peste 425 de apariţii în ştiri), în timp ce reprezentanţii Alianţei pentru Integrarea Europeană au fost de 3 ori mai puţin monitorizaţi (132 de apariţii).

La celălalt pol, printre cei mai mediatizaţi politicieni în context negativ s-a plasat Mi hai Ghimpu (130 de apariţii), urmat de Vlad Filat (129 apariţii), Marian Lupu (123 apariţii), Serafim Urecheanu (92 apariţii) şi Dorin Chirtoacă.

În acest top Vladimir Voronin ocupă doar locul al 5-a (63 de apariţii), fiind urmat de fostul premier Vasile Tarlev (33 de apariţii).

Ştirile Eu TV cu tentă negativă în cea mai mare parte l-a avut în vizor pe Marian Lupu, Vasile Tarlev, Serafim Urecheanu, Vlad Filat, Mihai Ghimpu şi în două subiecte Vladimir Voronin.
Moldova 1, N4 şi NIT nu au plasat niciun subiect negativ la adresa PCRM şi doar la adresa liderilor AIE.

ProTV a plasat în context negativ 4 reprezentanţi PCRM (Vladimir Voronin, Ivan Calin, Vladimir Turcan, Grigore Petrenco) şi 6 ai opoziţiei politice a PCRM (Vasile Tarlev, Marian Lupu, Dorin Chirtoacă, Serafim Urecheanu Mihai Petrache şi Mihail Formuzal).

Concluziile raportului indică faptul că în perioada postelectorală, televiziunile monitorizate au continuat să trateze î n mod diferit actorii politici, o parte din ele încălcând dreptul la o informare completă şi veridică. Cele mai mari disporporţii în mediatizarea politicienilor au fost înregistrate la posturile NIT, Moldova 1, N4 şi pe unele segmente Eu TV. O politică editorială bazată pe echidistanţă a fost atestată doar la ProTV şi TV7.

De menţionat că raportul a fost realizat în perioada postelectorală 30 iulie-31 august la posturile EuTV, Moldova 1, N4, NIT, Pro TV, TV7 şi 2 plus. De asemenea au fost monitorizate Prime şi TVC 21, dar acestea au lipsit din concluzii.

Info-Prim Neo