12 August, Ziua Internationala a Tineretului – Durabilitatea: Provocarea si Viitorul Nostru



Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM), in calitate de organizatie reprezentativa a sectorului asociativ de tineret, felicita tinerii din Republica Moldova cu ocazia Zilei Internationale a Tineretului, sarbatorita in toate tarile membre ONU la 12 august. In anul 2009, aceasta zi are la nivel global genericul “Durabilitatea: Provocarea si Viitorul Nostru”.

Pe data de 17 Decembrie 1999, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a declarat 12 August – Ziua Internationala a Tineretului. Cu aceasta ocazie la nivel mondial sunt organizate un sir de activitati atit de tineri cit si diverse organizatii de tineret. De aceea, CNTM indeamna implicarea cit mai activa a tinerilor in cadrul comunitatilor din care fac parte, prin oferirea de durabilitate initiativelor si parteneriatelor lansate la nivel local.

Consideram ca durabilitatea nu se limiteaza doar la notiuni precum un mediu natural curat. Durabilitatea este o notiune mult mai larga care inglobeaza mediul, societatea si economia. Din pacate efectele comportamentului “ne-durabil” generat de societatea de consum isi arata efectele negative din ce in ce mai intens: criza alimentara, distrugerea mediului, criza economica globala. Astfel notiunea de responsabilitate sociala devine una extrem de actuala.

Pornind de la aceasta, CNTM crede cu fermitate ca tinerii, in calitate de veriga intre prezent si viitor, ar trebui sa accepte provocarea durabilitatii in toata complexitatea sa pentru a pava un drum al bunastarii si progresului in viitor. Activismul, incluziunea si participarea tinerilor constituie cheia unei dezvoltari durabile de aceea autoritatile publice si guvernele statelor ar trebuie sa acorde o atentie sporita sectorului de tineret si sa motiveze generatiile viitoare de a se implica mai activ in viata comunitara. Anume asa vom putea demonstra ca Noi, Tinerii, CoNTaM.

CNTM, Consiliul National al Tineretului din Moldova
str. Puskin 22, Casa Presei, of. 518
MD-2012, Chisinau, Republica Moldova
Tel/fax: (+ 373 22) 235175: Tel: (+373 22) 233088
www.cntm.md