Şcoala de vară "Angajarea civică a persoanelor cu dizabilităţi" a luat sfîrşit



După cum ştiţi, în perioada 2-8 august 2009 la Holercani, sub iniţiativa Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi a fost desfăşurată Şcoala de Vară intitulată "Angajarea civică a persoanelor cu dizabilităţi". Şcoală la care tinerii cu dizabilităţi au avut oportunitatea de a învăţa "altfel", de a acumula cunoştinţe şi abilităţi noi în mecanismele de participare şi responsabilitate, precum şi dezvoltarea abilităţilor de lider în vederea manifestării unei atitudini asertive şi pro-active în apărarea drepturilor lor.

Au fost organizate diverse traninguri şi jocuri interactive pe teme ca: advocacy şi leadership, rolul şi imaginea ONG-urilor, relaţia cu mass-media şi metode creative de sensibilizare a publicului etc.

P1020138

Deoarece scopul urmărit al acestei Şcoli este implicarea tinerilor cu dizabilităţi în activitatea ONG-urilor, participanţii, după absolvirea şcolii, trebuie să realizeze un „mini-proiect” tematicile carora au fost alese pe parcursul activităţilor şi prin care se vor valorifica cunoştinţele şi abilităţile învăţate la Şcoala de Vară.

Pe parcursul celor cinci zile de tabără, participanţii au avut ca oaspeţi pe dr. Dolapo Ogunbawo, manager de programme, Centrul de Leadership prin Învăţare, Marea Britanie, Andreea Firastraeru, Advocacy şi Lobby în ONG-uri, România, Boris Gîlcă, doctor în medicină, Reprezentant adjunct în RM, Fondul ONU pentru Populaţie.

Marina Pertean, unul din cei 15 participanţi ai Şcolii de Vară a ţinut să menţioneze : "Mi-a plăcut foarte mult Şcoala pentru că am avut ocazia să cunosc multe personalităţi şi să aflu foarte multe amănunte şi poveşti interesante din lumea peroanelor cu dizabilităţi de care unii nici nu au auzit. Această Şcoală este una deosebit de interesantă şi cred că merită să vii la Holercani cu aceşti organizatori în fiecare an. Îmi pare rău că cele cinci zile de program au trecut aşa de repede!"

"Chiar dacă am primit responsabilitatea de a realiza un mini proiect, sunt foarte multumit de cele studiate aici, şi mai ales că voi putea împărtăşi cele acumulate cu colegii şi prietenii din ONG-ul la care activez" – a mai adăugat Maxim Alexandriuc, participant al şcolii de vară din partea Centrului de Zi "Speranţa".

Amintim că acest proiect a fost realizat cu sprijinul financiar al Oficiului Băncii Mondiale din Moldova.

 

Iniţiativa pentru Ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi