Vizita de lucru in cadrul proiectului Ingrijire la domiciliu



Această vizită a  fost efectuata în cadrul proiectului ”Educaţie, Dezvoltarea şi Integrare a Societăţii Civile în Republica Moldova” in persoana Elisavetei Stratulat Departament Sănătate şi Îngrijiri Echipa Asociaţiei „ACASA”.

Vizita a avut ca scop analiza activităţilor şi serviciilor Ingrijire la domiciliu în cadrul Asociaţiei pentru Educaţie „Neoumanist”, oferirea suportului logistic şi consultanţei pentru echipa de profesionişti privind îmbunătăţirea respectivului serviciu.

Activitatea de Monitorizare a calităţii serviciilor de îngrijiri comunitare şi la domiciliu este una din activităţile cruciale în promovarea şi dezvoltarea de servicii geriatrice în cadrul Reţelei ONG-urilor pentru vârstnici „ACASA”.

Asociaţia pentru Caritate şi Asistenţă Socială „ACASA”, în cadrul Departamentului Sănătate şi Îngrijiri are ca scop imbunătăţirea calităţii serviciilor de îngrijiri comunitare şi la domiciliu a persoanelor vârstnice în Republica Moldova. In acest sens, Asociaţia ACASA  şi-a propus realizarea activităţii de  monitorizare şi evaluare a serviciului de îngrijire la domiciliu.

Prima activitate a fost desfăşurată în cadrul Asociaţiei pentru Educaţie „Neoumanist”. În cadrul acestei organizaţii  deja de trei ani se prestează servicii de îngrijiri la domiciliu. Serviciile poartă caracter socio – medical, termenul de asistare al beneficiarului fiind de 3 luni. In caz de nesoluţionare a problemelor termenul se prelungeşte încă pe trei luni. Un argument foarte important în a evalua şi monitoriza calitatea serviciilor de îngrijiri comunitare şi la domiciliu este licenţierea organizaţiei respective în „acordarea asistenţei medicale de către instituţiile medico-sanitare private” fapt care confirmă capacitatea organizaţiei in ceea ce priveşte prestarea serviciilor geriatrice.

În baza unui dialog productiv, al observaţiilor şi discuţiilor întreţinute cu personalul angajat în cadrul Asociaţiei pentru Educaţie „Neoumanist” s-au făcut unele recomandări pentru îmbunătăţirea serviciilor de îngrijiri la domiciliu prestate de catre echipa multidisciplinară, pentru o mai bună funcţionare si rezultate mai productive.

Vizita planificată în cadrul Asociaţiei pentru Educaţie „Neoumanist” organizaţie membră a Reţelei pentru vârstnici „ACASA” şi-a atins obiectivele propuse, ţinând cont de scopul înaintat.

S-a reuşit să se facă cunoştinţă cu nivelul de dezvoltare al serviciului de îngrijiri la domiciliu în spaţiul rural, servicii socio – medicale axate pe nevoile persoanei vârstnice.

Eliza Stratulat a sugerat citeva recomandări echipei de lucru: avizarea si implicarea pe larg a APL în rezolvarea problemelor beneficiarului; utilizarea tehnicii „Harta factorilor interesaţi”; perfectarea dosarelor beneficiarilor; efectuarea evaluării geriatrice complexe de persoanele cheie (medic, asistent medical, asistent social), raportarea către toţi actorii implicaţi cu descrierea reuşitei şi nereuşitei rezolvării problemelor beneficiarilor.

Majoritatea beneficiarilor suferă de boli cardiovasculare, care de fapt genereaza şi cele mai multe complicaţii. La perfectarea  dosarelor beneficiarilor ar fi bine să se ţină cont de Fişa de Evaluare Geriatrică care este realizată de persoanele cheie ale echipei (asistenta medicală, asistentul social şi medicul) ca în baza acestei evaluări sa se achiziţioneze planul individual de intervenţii cu problemele de ordin social şi medical şi cu delimitarea clară a persoanelor implicate atât din proiect cât şi din rândul organelor statale. De asemenea, un moment foarte important este lucrul cu aparţinătorii, fie că este vorba de rude fie de vecini. Perioada de după deservire este cea care ramane a fi factorul crucial în schimbarea spre bine sau rămâne la nivelul la care au fost luaţi la deservire. Astfel Rezultatele cu impact pe termen lung urmărite în cadrul proiectului rămân a fi:

Schimbarea atitudinii beneficiarilor faţă de sine, a atitudinii APL şi a societăţii faţă de persoanele vârstnice.

In baza raportului Elisavetei  Stratulat

Autor articol:   Bulicanu Ecaterina, Coordonator de proiect, Asociaţia pentru Educaţie “Neoumanist”, tel. (0237) 28003,

www.neohumanist.org,

www.neoumanist.wordpress.com