Care este durabilitatea săptămânii naţionale a voluntariatului 2009?



Săptămâna Naţională a Voluntariatului (SNV) 2009 „Hai în gaşca voluntarilor” este cel mai mare eveniment de promovare a voluntariatului la nivel naţional. În calitate de organizaţii membre ale Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, începând cu anul 2007, ne-am asumat angajamentul moral de a organiza anual un eveniment prin care să promovăm domeniul voluntariat prin oferirea exemplelor concrete de implicare la nivel de comunitate. Dacă e să discutăm asupra durabilităţii pe care o oferă activităţile SNV, putem aduce următoarele argumente:

  • Activităţile iniţiate în SNV 2009 oferă durabilitate prin comunicarea eficientă care s-a reuşit de consolidat între organizaţiile membre ale Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat şi instituţiile / persoanele beneficiare.
  • O mare parte din vedetele implicate (în special vedetele implicate la primul flash-mob din R. Moldova) se arată interesate de organizarea şi-n continuare a acţiunilor sociale. În acest context, Secretariatul Coaliţiei identifică în prezent mecanismele de organizare şi desfăşurare a activităţilor de ecologizare, de promovare a mesajului siguranţei în trafic.
  • SNV devine un eveniment de anvergură în promovarea domeniului voluntariat, prin implicarea persoanelor publice din diferite domenii – politic, show-bizzz, mass-media. Acest aspect încurajează cetăţenii de-a se implica activ în activităţi de voluntariat, în baza exemplelor de responsabilitate socială oferite de persoanele publice.
  • Organizaţiile membre ale Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat şi partenerii acesteia implicaţi în cadrul SNV 2009 şi-au dezvoltat capacităţile de desfăşurare a acţiunilor publice de promovare a voluntariatului cu implicarea persoanelor publice.
  • Toate activităţile desfăşurate în cadrul SNV 2009 au fost incluse într-un raport, care descrie detaliat activitatea şi cadrul de implicare a voluntarilor şi persoanelor publice din show-bizz şi mass-media, prezintă istorii de succes.
  • Anumite activităţi iniţiate în SNV 2009 au fost / vor fi desfăşurate şi-n continuare sau au fost / vor fi sensibilizaţi anumiţi reprezentanţi ai instituţiilor publice. De exemplu, într-un caz din satul Bobeica, în care o fetiţă în vârstă de 8 ani nu poate merge la şcoală din cauza unei operaţii în urma căreia a rămas fără laba la picior, au fost sensibilizată mass-media pentru mediatizarea acestui caz (un reportaj în acest sens a fost elaborat de ProTV Chişinău) precum şi Lucia Gavriliţă, consilier pe probleme sociale a Prim-ministrului R. Moldova.
  • Implicarea persoanelor publice în activităţi de voluntariat evidenţiază cadrul non-formal al societăţii civile şi fortifică participarea cetăţenilor în activităţile ONG, în special în activităţi de voluntariat.
  • Activităţile de voluntariat dezvoltă conceptul de cetăţenie activă, iar activităţile de voluntariat influenţează direct la coeziunea socială între cetăţeni.

Sursa: Raportul SNV 2009, elaborat de Asociaţia “Tinerii pentru dreptul la viaţă”, în calitate de Secretariat al Coaliţiei pentru promovare legii şi activităţilor de voluntariat.

http://tdvmoldova.wordpress.com