LADOM apreciază alegerile din 29 iulie drept parţial corecte şi parţial libere



Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) apreciază alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie ca fiind parţial corecte şi parţial libere. În aceste aprecieri LADOM s-a bazat pe tendinţele negative şi încălcările comise în procesul electoral depistate de observatorii LADOM, transmite Info-Prim Neo.

 

Alegerile au fost parţial corecte pe motivul depistării mai multor nereguli în listele electorale, participarea la vot a mai multor persoane decât au fost repartizate buletine de vot, aducerea buletinelor de vot din afară, etc. În acelaşi timp, ele au fost considerate parţial libere din cauza limitării accesului la vot a cetăţenilor R.Moldova din stânga Nistrului, a celor aflaţi peste hotare şi a studenţilor.


Concluziile raportului LADOM privind monitorizarea procesului electoral au fost făcute publice în cadrul unei conferinţe de presă sâmbătă, 1 august. Preşedintele LADOM, Paul Strutzescu, a comunicat că alegerile din 29 iulie au fost marcate de un activism şi un interes deosebit din partea alegătorilor, care s-au prezentat masiv la alegeri în pofida impedimentelor create – organizarea alegerilor într-o zi de miercuri, lipsa de condiţii pentru facilitarea dreptului la vot al cetăţenilor aflaţi peste hotare, studenţilor şi alegătorilor din stânga Nistrului. 

Potrivit lui Paul Strutzescu, la acest scrutin au fost înregistrate mai multe nereguli decât la scrutinul din 5 aprilie, dar decizia finală privind validarea alegerilor aparţine Curţii Constituţionale. 

Strutzescu spune că cele mai multe nereguli înregistrate de observatorii LADOM, dar şi anunţate la linia fierbinte de către alegători, au fost erorile din listele electorale, care conţineau persoane decedate, persoane care nu locuiesc la adresa respectivă, înscrierea repetată a numelui aceluiaşi alegător. În multe cazuri, în dreptul numelui unor persoane considerate intruse în locuinţe străine era deja semnătura la momentul verificării de către proprietarii locuinţelor. Strutzescu afirmă că nu este exclus ca în unele secţii de votare să fie renumărate voturile, ca urmare a unor încălcări depistate de LADOM. 

Ofiţerul de presă al LADOM, Rima Plăcintă, susţine că în raportul efectuat în baza rapoartelor observatorilor LADOM, au fost înregistrate cazuri când alegătorii erau influenţaţi chiar de membrii comisiilor electorale pentru cine să voteze, când s-a încercat votarea cu mai multe buletine de identitate, votarea în lipsa actelor de identitate sau cu alte acte decât cele necesare – paşaport străin, livret militar. 

Au fost şi cazuri mai mult sau mai puţin amuzante, cum ar fi o vază cu 3 trandafiri pe masa membrilor comisiei într-o secţia de votare (trei trandafiri reprezintă simbolul PDM – n.r.); amprente digitale în locul aplicării ştampilei „Votat”; din cabinele de vot se auzeau sunete care semănau cu cele ale aparatelor de fotografiat, persoanele urmând să demonstreze că au votat anume pentru candidatul respectiv. 

De asemenea, în preajma secţiei de votare nr.56 din Slobozia-Mare, Cahul, reprezentanţi ai PCRM făceau agitaţie chiar lângă secţia de votare, după care serveau persoanele cu băuturi alcoolice; în acelaşi timp 5-6 femei aştepătau de la aceste persoane remunerarea promisă de 250 de lei pentru votul oferit. La Teleneşti, în s.Bogzeşti, în raza de 50 de metri de la secţia de votare, un membru al PCRM servea alegătorii cu vin, îndemnându-i să pună ştampila în dreptul concurentului nr.1, spune Rima Plăcintă. 

La rândul lui, expertul LADOM, Ion Creangă, a comunicat că observatorii LADOM au fost îngrădiţi în unele secţii de votare să-şi exercite funcţiile. El spune că toate sesizările se află la Comisia Electorală Centrală.

Numărătoarea paralelă efectuată de LADOM demonstrează că PCRM a acumulat 45,18%, PPCD – 1,94%, AMN – 7,42%, PL – 14,17%, PLDM – 16,31%, PDM – 12,67%, PSD – 1,9% şi Alianţa Verde – 0,41%. 

Info-Prim Neo