Doar 11% din listele electorale intocmite corect



Doar 11% din listele electorale, ce vor fi utilizate la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, au fost intocmite cu respectarea cerintelor legislatiei si nu contin erori in continut. În rest, listele au fost intocmite cu diferite nereguli.

La conferinta de presa sustinuta vineri la INFOTAG, Asociatia Clinicilor Juridice din Moldova, Liga pentru Apararea Drepturilor Omului si Alianta Centrelor Comunitare de Acces la Informatie si Instruire din Moldova, in cadrul Coalitiei pentru alegeri libere si corecte - 2009 au prezentat rapoarte privind monitorizarea intocmirii listelor electorale efectuate in mai multe localitati ale tarii.

Olga Straton, director Asociatia Clinicilor Juridice din Moldova, a comunicat ca cei 200 de observatori delegati pentru aceasta misiune au monitorizat intocmirea listelor electorale in 200 de sectii de votare.

"Cele mai frecvente incalcari depistate sint includerea in liste a persoanelor decedate, radiate persoane care au domiciliul in raza sectiei respective, liste ce contin doar numele alegatorului su localitatea, fara datele din buletinul de identitate, persoane care si-au schimbat numele de familie si au fost incluse de odua ori in lista", a spus ea.

Potrivit acesteia, desi Codul Electoral obliga birourile electorale sa afiseze listele electorale cu cel putin 20 de zile inainte de ziua alegerilor, doar 25% din sectiile electorale monitorizare au respectat aceasta prevedere, restul au publicat listele mai tirziu, iar unele nici la 23 iulie, cind expira termenul de verificare a acestora nu le-au facut publice.

"Majoritatea listelor electorale pentru alegerile care vor avea loc la 29 iulie, au fost intocmite in baza listelor din 5 aprilie, cu anumite corectari. În multe localitati s-a tinut cont de datele directiilor de documentare a populatiei, de datele din resgirtrele locale de gospodarire a localitatii, de listele suplimentare din 5 aprilie, in conseicnta numarul alegatorilor onclusi in listele din 29 iulie a crescut. De exemplu, in Orhei a crescut de la 80 mii de alegatori la 90 de mii, iar in municipiul Chisinau, sectorul Botanica de la 135 la 137 mii", a mai spus ea.

Victor Koroli, director executiv, Alianta Centrelor Comunitare de Acces la Informatie si Instruire din Moldova a comunicat ca ei au monitorizat intocmirea listelor electorale in 25 de sectii de votare din mun. Chisinau, adica cca 10% din numarul de alegatori inclusi in liste.

"Am depistat mai multe nereguli, printre care: inscrierea incompleta a seriei si numarului actului de identitate in listele electorale - 647 de cazuri, la doar 13 sectii de votare, lipsa completa a seriei si nr. actului de identitatea - 193 de cazuri, persoane decedate - 29 de cazuri, persoane incluse repetate - 8 cazuri, persoane neincluse in listele electorale - 10 cazuri, persoane fara drept de vot - trei cazuri. În total la cele 25 de sectii de votare au fost depistate 946 inexactitati, iar la 19 sectii de votare din cele 25 monitorizate", a precizat Koroli.

Organizatorii conferintei s-au mai aratat ingrijorati de lipsa unui mecanism eficient prin care sa se verifice posibilele fraude electorale prin utilizarea votului multiplu.

Proiectul respectiv este elaborat in cadrul proiectului "Suport pentru Moldova", finantat de Uniunea Europeana, si co-finantat de UNDP.
 

Infotag