Rezultatele intermediare ale monitorizarii listerlor electorale



Alianta Centrelor Comunitare de Acces la Informatie si Instruire din Moldova (Alianta CCAII) a implementat in perioada 14 - 23 iulie 2009 in cadrul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009 proiectul "Monitorizarea listelor electorale in mun. Chisinau". Prin acest proiect ACCAII isi propune sa monitorizeze corectitudinea intocmirii listelor electorale si sa partice totodata la efortul de intocmire corecta a acestora in mun. Chisinau.

Monitorizarea acuratetei listelor electorale s-a desfasurat pe un esantion de 25 de sectii de votare, ceea ce, dupa numarul alegatorilor, constituie circa 10 % din alegatorii inclusi in listele de baza din mun. Chisinau. Pentru monitorizare au fost utilizate mai multe metode si instrumente care vin sa se verifice / completeze reciproc:

  • intervievarea prin telefon si in teren in mod esantionat a alegatorilor;
  • consultarea persoanelor-cheie care detin informatii la nivel de scara, bloc sau asociatie locativa;
  • identificarea in listele electorale a locuitelor cu un numar mare de alegatori, in mod special, a locuintelor in care domiciliaza alegatori cu nume de familie diferit;
  • identificarea alegatorilor nascuti pina la 1940.

Astfel, observatorii au constatat multiple cazuri de inexactitati si erori la intocmirea listelor electorale. Printre
aceste cazuri mentionam:

  • Inscrierea incompleta / gresita a seriei si a numarului actului de identitate in listele electorale - 647 de cazuri (13 sectii de votare);
  • Lipsa completa a seriei si numarului actului de identitate in listele electorale - 193 de cazuri (1 sectie de vot);
  • Presupuse persoane decedate - 29 de cazuri (10 sectii de votare);
  • Persoane incluse repetat in listele electorale - 8 cazuri (3 sectii de votare);
  • Persoane care nu au fost incluse in listele electorale - 10 cazuri (1 sectie de vot);
  • Persoane care nu au drept de vot - 3 cazuri la o sectie de votare (penitenciar).

În total au fost identificate 946 de inexactitati si erori in listele electorale, iar la 19 sectii de votare din cele 25 monitorizate au fost depuse contestatii in acest sens.


Totodata, remarcam existenta unor interpretari contradictorii ale legislatiei electorale, ce au ca obiect alcatuirea listelor electorale: accesul la informatie si responsabilitatea finala pentru intocmirea si verificarea listelor electorale.

Alianta CCAII va sprijini in continuare efortul de monitorizare si identificare a unor metode eficiente de verificare a listelor de catre cetateni, fapt care credem va consolida transparenta si increderea in societate si va contribui la derularea unor alegeri libere si corecte.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati: Eugeniu Ribca, Jurist la tel. (+373) 069955005, e-mail: eugeniuribca@yahoo.fr sau Victor Koroli, Director Executiv Alianta CCAII, tel. (+373) 692 52 4 53, e-mail: vkoroli@gmail.com.