Tabara de vara pentru angajarea civica a schimbat viata unor tineri din R Moldova



Educatia civica a devenit mai accesibila tinerilor din zona de Nord a R Moldova. Pe parcursul a 4 zile in perioada 20 - 23 iulie 2009 la baza de odihna ,, Dacia " din Vadul lui Voda , 20 tineri au participat la scoala de vara ,, Angajarea civica a tinerilor ",organizata in cadrul proiectului : „Tinerii - promotori ai schimbarii pentru o societate democratica" , care este sustinut financiar de  Balkan Trust for Democracy (GMF). Proiectul mentionat  este implementat de AO Pro Cooperare Regionala in parteneriat cu ONG-le "Caroma Nord " si "OZON ".

Scopul  taberei  a fost  de a pregati tinerii  sa se implice  mai  activ  in viata societatii, sa-si  dezvolte abilitati de lider, sa contribuie la crearea unei societati civile mai puternice. Tinerii au avut un program diversificat, care a cuprins sesiuni de training, vizionari de filme, ateliere de lucru si seri distractive. Putem afirma cu certitudine , ca scopul propus s-a realizat pe deplin , datorita tinerilor care s-au implicat  activ in toate activitatile propuse. Impresiile tinerilor vin sa sustina in toate ideea continuitatii acestei tabere pe viitor.

Participantii au evaluat tabara de vara ca fiind una foarte reusita, ei avind posibilitatea sa petreaca timpul util si placut, acest lucru fiind evident din chestionarele de evaluare parvenite de la participanti:

Eu am ramas foarte impresionata de tabara de vara,  sesiunile de training au fost atit de interesante si captivante incit nici nu le pot pune intr-o ordine prioritara, caci toate sunt  importante. Tabara mi-a acordat o sansa de a cunoaste informatie utila pentru viata, cit mi-a dezvoltat calitatile de lider. Un cuget de-al meu este: ,, Daca esti bine informat, esti asigurat si protejat". Anume aceasta tabara ne-a oferit sansa sa corespundem acestui cuget, informindu-ne despre: liderism, drepturi, valori, asociere intre tineri pentru a atinge un scop comun. În opinia mea, fiecare tinar din tara trebuie sa beneficieze de aceste cunostinte.
(Caterina Cucereavaia, 15 ani, m. Balti)

Ma bucur foarte mult ca am avut  sansa de a participa la tabara de vara , deoarece am acumulat multe cunostinte despre cum putem crea organizatii neguvernamentale pentru  tineri, am inteles cit de important este sa ne asociem si noi tinerii  in comunitatea in care traim, care sunt drepturile noastre si cum sa le promovam , deasemenea mi-am facut si multi prieteni. Consider ca cunostintele acumulate in cadrul taberei ma vor ajuta sa ma afirm, sa m-a implic mai activ in viata societatii  si deasemenea, sa-mi dezvolt in continuare abilitatile de lider. 
(Dorin Brinza, 18 ani, m. Balti) 

Multumesc pentru sansa oferita de a participa la aceasta scoala de vara, care a schimbat viata unui grup de tineri din R Moldova, oferindu-ne noi sanse pentru dezvoltare. Îmi mai doresc  sa particip la asa gen de tabere, deoarece de la ele se incepe mobilizarea tinerilor si implicarea lor activa in societate.  Am exersat impreuna cu experti de la Agentia DECA-press cum realizam un comunicat de presa, cum ne putem promova mesajele pentru a ne face auziti. 
(Postolachi Bogdan, 15 ani, m. Balti)

Cred ca sunt o norocoasa, multi tineri ar fi dorit sa fie in locul meu! Ne-am imprietenit din prima zi, repede, intre tineri prietenia se leaga simplu, firesc.  Pentru mine participarea la aceasta scoala de vara a fost o noua experienta. În cadrul activitatilor, jocurilor de rol, am descoperit in mine unele calitati de care nici nu banuiam. M-a ajutat sa-mi dezvolt capacitatile de lider pentru a fortifica si mai mult profilul civic al tinarului de astazi.
 (Laba Elena, 17ani, s. Elizaveta)

Aceste impresii ale tinerilor au sansa de a ramane nu numai amintiri, deoarece participantii  vor putea sa-si aplice in practica toate cunostintele  acumulate pe parcursul taberei  in cadrul Campaniei de sensibilizare  din 27 august, unde vor veni cu un mesaj adresat copiilor si tinerilor din m. Balti.

Postolachi Natalia,
director de proiect